Hoppning
18 april 2014 23:29

Rätt start på finalen

Första finalrundan gav en smakstart åt tre rutinerade åldermän på deras sejour i Lyon. Tillsammans med EM-banbyggaren Frank Rothenberger satt de på podiet, nöjda med kvällens insats. – Fantastisk bana och arena, konstaterade den mest verbale i trion – tredjeplacerade Ludger Beerbaum.

Rätt start på finalen
Första internationella segern för Quidam du Vivier med Pius Schwizer. Kim C Lundin kim@witnet.se

Presskonferenser i Frankrike är en omständlig historia, då allt ska översättas till både franska och engelska. Kanske upplevs det likadant i Sverige av utländska gäster.


Pius Schwizer segrade med Quidam du Vivier och det är den 10-åriga valackens första seger och deras trettonde start tillsammans. Han har blivit placerad några gånger men är orutinerad på nivån.
– Quidam du Vivier tävlades tidigare av en junior och han drar nytta av min erfarenhet, han har varit ganska tittig och därför har han tävlat mer på lägre nivå, förklarade Pius som förstår engelska men konsekvent svarar på tyska.
Schwizer rider Toulago under resten av finalen.


Mycket populäre Patrice Delaveau kommer att rida Lacrimoso HDC under hela finalen.
– Dels har jag skadade hästar men det kommer också många fler tävlingar som ska ridas. Framförallt är Lacrimoso en stark häst som klarar den här typen av utmaning och det känns riktigt bra, förklarar Delaveu.
– Hemmapubliken skapar visserligen press men jag föredrar att se det som ett stöd, de bär fram oss ryttare till bättre prestationer.


– Frank Rothenberger byggde en bana som mer liknande en omhoppningsklass och vi rider här under förhållanden som nästan liknar utomhusformat, sa en nöjd Ludger Beerbaum.
– Den var perfekt, konstaterade han och segrande Pius Schwizer och tvåan Patrice Delaveau höll med.
– Jag har tagit Chaman som starthäst men rider Chiara under resten av finalen. Även om jag startat sent i klassen hade jag inte ändrat något i min ritt. Jag var på väg att ta sex galoppsprång till tolvan men ändrade mig men de här herrarna var två sekunder bättre än mig så det hade inte ändrat något alls.


Frank Rothenberger beskrev konsekvenserna av FEIs nya regelverk för klasserna som innebär att hindren inte får överstiga 1,50 meter. För att hålla uppe svårighetsnivån längs oxrarna istället.
– Därför hade vi 31 rivningar på oxrar och  13 på rättuppstående , totalt sett blev det 14 felfria och det är inom den ram vi önskade för klassen. Jag vet inte varför ändringen införts men bygger på det sätt som önskas.
– Lördagens klass får vi bygga på 1,60 meter och då är det inte något problem, det ska bli en omhoppning och jag utnyttjar arenan.

Ställning efter den första finalklassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden