Hoppning
19 september 2014 17:53
Ridsportplus

Casall på gott humör efter VM

Casall Ask var en av de fyra hästar som fick gå nio tuffa rundor på VM. Han gjorde inga bocksprång när han släpptes ut i hagen vid hemkomsten men klarade VM bra både fysiskt och mentalt.

Casall på gott humör efter VM
Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask på VM. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det tycker jag absolut. Han var lite matt i början och tyckte säkert det var skönt att komma hem men har återhämtat sig mycket bra efter den tuffa veckan på VM, säger Rolf-Göran Bengtsson till Ridsport innan det är dags att på onsdagseftermiddagen gå ombord på planet som ska ta honom till helgens GCT-meeting i Wien.

    Den 15-årige Casall var en av de äldre hästarna på VM. Han var klart äldst av de fyra som gjorde fyra rundor med olika ryttare i finalen, tre år äldre än Patrice Delaveaus Orient Expres och Beezie Maddens Cortes ’C’ och fem år äldre än Jeroen Dubbeldams Zenith SFN. Det borde rimligtvis ha satt sina spår.

    – VM är extremt. I synnerhet för de hästar som går till final men fem krävande rundor på fem dagar är också väldigt tufft för hästarna. Casall är ingen stor häst men tillhör heller inte de lättaste modellerna som har det lite enklare.

    Den första tidshoppningen var VM:s enklaste med fräscha och tävlingssugna hästar. Den första nationshoppningsrundan dagen efter gick också bra.

    – Den andra rundan innebar tävling för tredje dagen i rad och då undrade han allt vad det var frågan om. Han var inte lika motiverad och på hugget som tidigare men gjorde sitt jobb på ett mycket bra sätt.

    En dags vila var givetvis välkommet men sedan två tuffa rundor på lördagen kändes nog i mesta laget för de allra flesta hästar och man kan alltid diskutera om den andra rundan är nödvändig. I synnerhet om de fyra sammanlagt bästa ska göra fyra rundor till i en final.

    – Finaldagen var han trött och kändes inte särskilt motiverad för tävling. Men i och med ryttarbytena kände han att allt blev nytt och annolunda, vilket gjorde att han vaknade till och blev mer koncentrerad. De två sista rundorna var han också felfri på hinder.

    Rutin är ofta en fördel men det innebär som regel också en ålder som inte ger de bästa förutsättningar när det handlar om konditionskrävande uppgifter. Ändå tycker Rolf-Göran att Casall klarade styrkeprovet på ett förnämligt sätt och har återhämtat sig bra.

    – De första dagarna hemma fick han gå i hagen och behövde inte titta på ridbanan. Sedan har han ridits på skogsvägarna av våra stalljockeys. Jag red honom i tisdags och i dag och allt känns bra med honom. Nu är jag borta över helgen och sedan får jag känna när han är motiverad att börja träna igen.

    – Nästa stora uppgift för Casall är inte förrän Global Champions Tour-finalen i Doha i mitten på november. Innan den ska vi hitta någon mindre uppmjukningstävling men var är inte klart, säger Rolf-Göran Bengtsson till Ridsport.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden