Sport
9 juni 2016 05:00

Därför får inte Allen OS-platsen

I dagarna blev det känt att världstian Bertram Allen inte får Irlands OS-plats – tvärtemot vad många väntade sig. Den gick istället till rankingens 252:a Greg Broderick och nu förklarar förbundskaptenen varför.

Därför får inte Allen OS-platsen
Bertram Allen och Molly Malone blev OS-reserver.

Den 20 år unga stjärnan Bertram Allen var den som säkrade Irlands enda OS-plats tack vare sina egna resultat. OS-platsen går dock till nationen och inte till en specifik ryttare. I stället är det ledningen som bestämmer vem som får åka till OS och då det blev känt att valet föll på Greg Broderick,  nummer 252 på väldsrankingen, höjdes ögonbryn runt om i hoppvärlden. Förhandsfavoriten Bertram Allen, tia på världsrankingen och med en rad framgångar på sin unga meritlista, blev istället reserv. Likaså blev Denis Lynch, 32:a på rankingen, och Cian O’Connor, 58:a på rankingen.

Förbundskaptenen Robert Splaine förklarar att det var senaste tidens form som avgjorde att den än så länge mindre meriterade Greg Broderick får OS-uppdraget:
– Det har varit ett mycket svårt beslut att ta då vi har sådan tur att våra fyra främsta utmanare om platsen är mycket starka. Greg Broderick och MHS Going Global har varit outstanding i att bidra till Irland i Nations Cup och har varit konsekvent felfria på femstjärnig nivå. Deras prestation förra helgen i St Gallen, Schweiz, där de hoppade en dubbelt felfritt i Nations Cup och hjälpte Irland till seger och följde upp med två felfria rundor i Grand Prix visar att de är en kombination på toppen av formkurvan, säger Splaine till Horse Sport Ireland.

Medan Broderick levererade toppresultat i Schweiz hade Allen inte marginalerna helt på sin sida.  I laghoppningen blev det 10+0 fel och i Grand Prix blev det 0+4 fel.

Irland är första reserv till ännu en individuell plats och till en lagplats. En säker lagplats gick förlorad efter EM och  en uppmärksammad incident då en funktionär korsade Cian O’Connors väg. Spanien la istället beslag på OS-platsen. Irland potesterade och drev fallet vidare utan resultat – läs mer om beslutet här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden