Sport
26 juli 2016 09:55
Ridsportplus

Svenskt arbete skall ge optimalt OS-underlag

Många år av forskning ligger bakom det optimala banunderlaget. En av de drivande i teamet inför Rio 2016 är svensken Lars Roepstorff, välkänd underlagsforskare.

Svenskt arbete skall ge optimalt OS-underlag
Lars Roepstorff jobbar för att underlaget under OS i Rio ska vara bästa möjliga. Ett orosmoln är tillgången och distributionen av vatten. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Underlaget på de sex OS-arenorna måste möta alla krav för att ge möjlighet till så hög prestation som möjligt och samtidigt hålla hästarna skadefria.

    – Vi arbetar för att underlagsmissarna i Aten inte upprepas, konstaterar Lars Roepstorff, som till vardags är anställd på Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU.

    Skötseln viktig
    Han har nyss kommit tillbaka från Rio där teamet utbildar lokala entreprenörer i hur underlaget ska skötas. För att få fram ett optimalt underlag är det inte bara materialet i sig som är viktigt, skötseln är minst lika viktig. Det krävs både fingertoppskänsla och kunskap för att allt ska bli bra.

    Det som oroar Lars är att det så sent som i början av juli, bara var tre av sex arenor som var färdigställda.

    – Kommer de verkligen hinna bli klara på den korta tid som är kvar, frågar han sig.

    Vattentillgången kritisk
    Det andra som han tycker är oroande och som de nu jobbar med att lösa är vattentillgången och distributionen av vatten. De lokala underlagsentreprenörerna har fått ett protokoll som de får fylla i för att visa på vilka åtgärder som görs

    –  Allt utvärderas och mäts objektivt, framförallt fukthalten är viktig att mäta. Fukten måste vara jämn och tillräcklig för att ge rätt kompaktion och elasticitet, förklarar Lars.

    Mekanisk hov
    Vikten av att objektivt kunna mäta egenskaperna i underlaget på en skala på 1 till 5, är något som Lars betonar flera gånger. Och för att kunna göra detta har han och hans team som Ridsport tidigare berättat vidareutvecklat en mekanisk hov.

    Den mekaniska hoven är från början en amerikansk uppfinning av Professor Mick Peterson, Maine University, som Lars och hans team har vidareutvecklat från att bara kunna användas till galoppörer, till att nu kunna efterlikna rörelsemönstret hos hästar från alla discipliner.

    Lokal sand används
    Underlaget som används under OS är en fibersand. Den tyske entreprenören OTTO levererar fiber och deras speciella gummimattor läggs underst. Sanden hämtas dock lokalt.

    – Rätt sand är oerhört viktig och samtidigt så behöver vi så stora mängder att det inte är försvarbart att ta in sanden utifrån. En lämplig sand har hittats på plats, säger Lars.

    Bästa förutsättningar
    Snart åker han tillbaka till Rio igen för att tillsammans med bland annat Christian Bauer, FEIs underlagsexpert och Santiago Varela, FEIs tekniska delegat, se till att ryttare och hästar från hela världen kommer att kunna genomföra OS på bästa sätt.

    – Vi är på plats redan innan första hästarna har kommit för att se till att alla förutsättningar finns för att få ett optimalt underlag under detta OS, lovar Lars.

    Mer om underlaget
    Fem olika funktionella egenskaper hos underlaget mäts:

    Ytfasthet: Den påverkan underlaget ger precis när hoven slår i marken.

    Elasticitet: Den energi som underlaget ger tillbaks till hästen i understödsfasen.

    Dämpning: Hur mycket underlaget dämpar den maximala belastningen. Ett löst underlag dämpar mer, men saknar också elasticitet. Ett underlag får därför varken vara för löst eller för hårt.

    Grepp: Fibrer ger ett bra grepp. För lite grepp och hästen halkar. För mycket grepp och hästens glider sämre mot underlaget. Ett visst glidmoment behövs.

    Jämnhet: Ett jämt och enhetligt underlag är viktigt i tävlingssammanhang. För att hästen ska kunna prestera maximalt så behöver underlaget ha samma egenskaper över hela banan, så att funktionella egenskaperna inte varierar för mycket över ytan på banan.

    I det här filmklippet förklarar Lars mer:

    Text: Lotta Bramefelt

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden