Sport
12 augusti 2016 20:02

Tyskt lagguld, Tinne och Patrik i final

Striden om dressyrens lagmedaljer på OS i Rio är över. Tyskland tar guld, britterna silver och USA brons, Sverige femma mindre än två procent från pallen. Tinne och Patrik är båda vidare i individuell OS-final, Sverige har dressyrfeber.

Tyskt lagguld, Tinne och Patrik i final
Weihegold och Isabell Werth, Weltclasse BILDBYRÅN

Sammanfattning av dressyrens kamp om lagmedaljerna, spänning in till de sista ryttarna.

Det blev som väntat en lågoddsare med det tyska guldet, tre ryttre över 80 procent är svårslaget. Charlotte Dujardin och Valegro hade haft möjlighet att möblera om med en av sina ritter från fornstora dagar men en stor incident och inte helt övertygande travarbete gav britterna silver och en individuell andraplats. Valegros besegrare är det lilla svarta stoet Weihegold OLD men i ärlighetens namn kunde det varit Showtime eller Desperados lika gärna.

USA bärgade  sin första medalj på många år tack vare Laura Graves och Verdades personbästa på över 80 procent. Holland blev utan medalj och Edward Gal har inte ens gått tvidare till küren. 

för svensk del går det att jubla åt två finalplatser genom att Tinne blev sjua individuellt och Patrik tog näst sista finalplatsen (Sönke Rothenberger som fjärde tysk ska räknas bort). Laget blev visserligen inte fyra som var ett slags realistiskt bästa möjliga utfall men femma och 0,65 procent från fjärde plats och knappt 1,8 procent från bronset, det börjar bli möjligt – vi har mer metallkänning än på åratal. .

Resultat lag
Resultat individuellt 

På måndag kl 15 börjar kürfinalen, häng med Ridsports Anneli Frank, direkt från Rio, och Kim C Lundin, från skrivbordet hemma i Sverige när vi och fotograf Roland Thunholm ger er allt.

*****************

Den här nyheten skapades och uppdaterades för att serva läsare som ville följa med klassen igenom. Ekipagen beskrivs därför  i omvänd startordning, sist ut överst.

21:15
The Queen, Charlotte Dujardin och Valegro, alias Blueberry, på banan. Vem säger att dressyr är förutsägbart, de inledde med flera 10:or. Sen gjorde Valegro patron ur inför travslutan och Charlotte fick verkligen kicka till sitt blåbär. De kom sedan bättre igång och det blev en 10:a ed mycket blandade betyg. Den ökade skritten fick allt från 7 till 9, den samlade mer övertygande. Lite förvånande så vandrade den första piaffen, så och den andra, det var ändå bättre än gårdagens, den härliga takten vi vant oss vid. Tre domare gav underbetyg på ettorna medan två gav 9:or, ännu en punkt frö JSP att titta på. Resten av galopparbetet kan betecknas som ”somekind of wonderful”, helt underbart. Den sista linjen delar huvuddomaren Gary Rockwell ut fler 10:or än någon annan. Totalt 83,025 procent och Valegro är slagen för andra gången i historien.

21:05
Den vackra svarta damen Weihegold OLD och Isabell Werth, en gång dressyrvärldens dominant, är en ny powerduo. 11-årige Weihegold debuterade internationellt i Amsterdam i januari och vann det världscupkvalet. Sedan blev Isabells Johnny skadad och resten är historia. Travarbetet är riktigt fint men belönas inte med 10:or, dock många 9:or. Skritten är fantastiskt fin, även den samlade, piaffen vandrar lite men är rytmisk. Den andra är ännu bättre, passagen är härlig. Ingen har ett sådant fokusface som Isabell, som hela tiden kluckar och pratar med sina hästar ändå. Härliga serier även om galoppkvalitén ännu inte är fullt utvecklad. Så positivt uttryck på stoet, ”var ska vi nu?”. Antennöron och härliga piruetter, det bara andas gålust och arbetsvilja, sista linjen blir programmets bästa och ÄNTLIGEN rullar det in lite 10:or! Världsklass och grattis alla med Total Hope-fölungar, farmor Weihegold tog just OS-Guld i lag med största sannolikhet. Totalt 83,711 procent.

20:55
Unga Laura Graves och henned Verdades alias Diddy är en duo sedan valacken var föl. Diddy fäller ut sina öron så där härligt som antenner och lyssnar på sin ryttare, ett tecken på fokus. Deras sidvärtsarbete i trav är härligt, fint flyt och vacker gest i frambenen. Jag tror inte någonting i världen kan störa Laura när hon är ett med sin häst på banan. På lite mer än ett år har de gått upp som USAs bästa ekipage tränade av Debbie McDonald, legendarisk med Brentina. Piaffen är så regelbunden och fin att det borde ge mer än åtta, Verdades exteriör tillåter inte sänkt kruppa, något han straffas för betygsmässigt. I galoppsluterna vinner de mycket mark, serierna är skolboksmässiga och första piruetten riktigt fin belönad med flera nior. Ut ur andra piruetten blir det lite yxigt men bara två domare tar ner ordentligt, JSP tittar garanterar på det. Sista piaffen borde haft mer än 8 men ack nej. Helt riktigt över 80,364 procent.  

20:45
Världens mesta lagtillgång är ryttren, tränaren och profilen Carl HesterNip Tuck alias Barney. De kämpar även idag med lite tittighet men idag är Hester inte tagen med överaskning snarare rider han otroligt balanserat och kalkylerat. Domarna är delade i sin uppfattning, det blir någon 9:a och någon 6:a. Den första piaffen är riktigt bra,  två suveräna övergångar som får mellanmjölks-betalt. Barney har en helt underbar uppsyn, lätt skräckslagen men tillitsfull, och det fina galopparbetet betalar sig. Serierna är spikrakt, stora och fina, bland de bästa i klassen faktiskt. Första piruetten fungerar fint, ettorna likaså, sedan är det det här med att ta sig ur en piruett, ett litet fel som kostade schaber. Finfin sista linje, bättre än i Grand Prix klassen, Grandpa Hester är jätteglad. Totalt 76,485 procent. 

20:35
Desperados FRH är en meriterad avelshingst, tro inget annat även om startlistan hävdar att han är valack. tillsammans med Kristina Bröring Sprehe kan han skriva historia och bli den som slår Valegro. Eller snarare, det var nära på EM, i år känns det inte lika givet. Det är så bra men hur mycket strössel domarna delar ut är svårt att sia om. Det kommer att krävas mer än 7,5 för piaff som inte är helt rytmisk för att bli historisk. Den andra piaffen är bättre men inte så bra som duon kan. En galoppsluta ger dem deras första 10:a men bara en. Hingsten är byggd med en bog-hals-övergång som nästan gör det omöjligt för honom att komma bakom lod. Kristina ställer honom mycket i nästan varje rörelse, sista travökningen är bakbenen för mycket efter och näst sista passagen visar lite ojämn bakbensaktion. Om det är bra, javisst är det så, men det bländade inte på det sättet som på EM-15, bara en känsla. Totalt 81,261 procent.

20:25
Lagankare för USA  är Steffen PetersLegolas även om de inte rider sist. Han är mannen som alltid får poäng, oavsett hur det ser ut. Idag blev det dock avdrag för galoppomslag inför travslutan. Legolas har en lite ojämn bakbensaktion som ögat lätt fastnar på. Legolas vill inte från samlad skritt gå upp i piaff och får då avdrag på det ”billigare” momentet övergång istället för piaff, som belönas med 8:or.  så mycket hacke-hackspett skänklar var det längesedan ett OS såg, inte så kul. Poängen flödar till och med i serier som knappt går framåt för egen maskin. I Aachen såg hästen orkeslös och matt ut, intrycket via webb-tv är detsamma idag. Så mycket 8:or för ett så matt intryck, många verkar vilja ge en medalj till USA. Sista medellinjen är programmets bästa, totalt 74,622 procent. 

20:15
Brittiska Fiona Bigwood och Atterupgaards Orthilia var näst bäst i brittiska laget. Hon rider med ögonlapp efter en avfallning under förra året som ger henne synrubbningar i sadeln, med lapp för ögat fungerar det bra. De glänser i sitt travprogram och Fiona har slak stångtygel på sitt sto. Passagen är av prima märke, ökad skritt likaså men i den samlade skritten ger en domare underbetyg, kanske något för Judges Supervisory Panel att korrigera åt ena eller andra hållet. I andra piaffen väger Orthilia bakåt, gapar ordentligt så att hela tungan syns, därav kanske den slaka stångtygeln. Galoppen är ganska platt, markbunden med raka framben och med lite fel i serierna. Justnu ligger den brittiska medaljen i vågskålen för devalvering, från silver till brons kanske. Holland har redan passerat USA. Resten av programmet klarar sig utan fel men hur dyrt blev det med ett piaffstrul, inga avdrag alls på lösgjordhet som kallas submission. Totalt 74,384 procent, välbetalt.

19:50
Detta kommer att bli dressyrvärldens nya kelgrisar II : makalösa Showtime FRH och superryttaren Dorothée Schneider. Klassens första 10:or för passage delades ut, helt riktigt. Showtimes exteriör med en välvd och lite upprätt hals skapar illusionen på webb-tv av en kort hals. I verkligheten stämmer det inte att han går förkortad, det är byggnationen som gör det. Mekaniken på den här hästen är så ändamålsenlig för svår dressyr och Dorothée har utvecklat honom sedan han var 3 år. Precis som i Grand Prix blev ett litet missförstånd ut ur piruetten, stenhårt dömt med 4:or för en annars fin piruett. Fem 10:or för sista passagen, sex för den näst sista. I love it, så enkelt är det. Totalt 82,787 procent.
– Showtime var så motiverad, han vill verkligen göra det här. Jag har inte ord för hur glad jag är över att få rida den här hästen, sa Dorothée Schneider.

19:45
Fina danska uppfödningen Gørklintgaards Dublet och unga Kasey Perry-Glass har gjort en liknande fantastisk resa som Rosevelt och Allison. De startar fint, ett litet avbrott i en travökning störde en fin bild. Dublet skrittar fint för egen maskin men mindre tilltalande i samlad, han gör fin piaff om man tillåter lite gunghästhuvud och lite bakom lod, benverket jobbar rätt. I Rotterdam var de i centrum för en icke-utblåsning på grund av blod i munnen och Dublet är lite orolig, tungan syns och det gapas en del. Serierna är fina, men nu är tungan ute hela piruetten. I sista travökningen sticker den ut rejält på höger sida – kontroversiellt för Dublet jobbar fint och ser tillfreds ut. Totalt  71,849 procent.
– Jag är nöjd trots missarna, min häst är lite nervös så jag får jobba på att få honom avslappnad där inne, konstaterade Kasey Perry- Glass.

19:35
Britternas fjärde ryttare Spencer WiltonSuper Nova II är nog den som hittills vunnit mest på att få starta i sista startgrupp. Hans inledande procent blev rejält strösslade, lite i överkant sett till kvalitén. Ekipaget har varit med i internationell Grand PRix sedan tidigt 2014 men sällan varit mycket över 71 procent. Här blir det lite trubbel i andra piaffen, något som inte syns på betygen. Super Nova är lång i kroppen, per definition svårt att komma under sig och har en lite gammaldags långsam aktion. Serietrubbel och bytesproblem gjorde att poängen tröt men sista piaffen blev den bästa. Totalt 73,739 procent känns obegripligt högt sett till flera ekipage i första startgrupp.
– Han kändes bra och jag är så nöjd med honom. Misstaget var mitt och det retar mig, sa Wilton.

19:25
Detta kommer att bli dressyrvärldens nya kelgrisar I : Sönke Rothenberger 21 år och hans geniknöl Cosmo, hopphästen som dansar på banan. De har schvung, elasticitet, korrekt form och ja, allt – You’ve got to love CosmoSon! Travökningarna får håret att resa sig på armarna, kanske inte den samlade skritten… Men även solen har fläckar. Skritt till piaff är svårt, även för Cosmo 9 år, den andra betydligt bättre om än inte så bra som passagen. Sönke, även hoppryttare, sitter perfekt i sadeln, men får undrbetyg på båda serierna, liksom delvis för den ökade galoppen. Sista piaffen blir den bästa men sönke får bara 7,5 av Gary Rockwell på sits och inverkan. Totalt 76,40 procent.
– Jag är glad trots det små misstagen i galoppen. Nu vet hela världen hur bra Cosmo är. Hoppas vi lyckas ta guldet, sa Sönke Rothenberger, för första gången i OS.

19:15
Nu lite svenskkänning och avelsnörderi, härliga Rosevelt och duktiga Allison Brock gör OS-debut. Rosevelt, bruksprovsvinnare 2006, utbildad dels av Jennifer Svensson och flera säsonger på Tullstorp, championatsvinnare med Jan Brink, är nu uppe i högsta division, härligt för alla uppfödare med avkommor landet runt. Allison har också danats i Sverige av Jan Brink så detta är lite ett delvis svenskt ekipage. Häst och ryttare är båda debutanter i OS-sammanhang och har lyckats ta sig in i det amerikanska laget där konkurrensen var hård i år. De startar visserligen i en av de sista startgrupperna men kom vidare på 72,86 procent och sin lagplats. Rosevelts styrka ligger mer i galopp än i travdelen och de gör härliga serier, ökning och bra piruetter. I traven hänger inte bakbenen riktigt med och sista piaffen är mer njaeee, inte just idag. Det som är så tilltalande är att de utstrålar känsla av att vara ett team tillsammans. Totalt 73,796 procent, flödigt och förmodligen personbästa. 

19:05
Karen Tebar och Don Luis är ett ekipage på väg upp, en av många begåvade DiMaggio-avkommor. De brukar ha en mycket korrekt silhuett, idag gav bildproduktionen intrycket av lite kort hals, det behöver inte stämma. Don Luis uppsyn och fina framben i travökningarna är härliga. Han får dagens första nia för ökad skritt. Övergången från skritt till piaff varade länge och den vandrade väl mycket men tendensen är så rätt. Galoppen är inte lika bra som trav och skritt och serierna går i stycken, om så bara ett eller ett bar är fel så åker betygen under 5. Piruetterna är väl centrerade men sprången små, nej tillbaka till den fina traven. Lite slut i tanken har nog Karen nu men oj vilken potential det finns i Don Luis, bespetsa er på att se dem i Göteborg nästa år. Totalt 72,914 procent.

18:55
Rysslands enda toppryttare Inessa Merkulova med trakehnervalacken Mister X kommer att betrakta det som en seger om hon kommer till küren. I vanliga fall ser Mister X ut som en av få hästar en vanlig dödlig amatör skulle kunna rida, idag lyfter Inessa rejält i tyglarna. Huvuddomaren Gary Rockwell gav passagen en 9:a. Ofta är Mister X en piaffdröm, idag ser han mer ojämn ut män med höga lyft och rytmiskt tramp. Felridning inför bytesserien blir riktigt kostsam, den kostar numera på nedersta raden första gången, andra gången är du utesluten. En anledning till att lagryttarna numera har hårdare press på sig, att rida med tre ryttare som Holland gjorde, är tungt. Inessa tappade lite flow även om det inte blev några större fel, totalt 73,126 procent.

18:45
Severo Lopez och hans 10-åriga Lorenzo har gjort en smått fantastisk resa inför sitt första OS. Innan OS hade de gjort elva internationella starter, ungefär som Juliette Ramel och Therese Nilshagens resor. Redan travslutorna skördade nior, ska det hålla hela vägen? Skritt är kanske inte deras bästa men vilken passage. Den första piaffen är svår, bättre bak än fram, och den andra blir enklare för dem att komma in i. Lite yxiga galoppslutor, knyckigt utan flyt, men fina bytesserier och mäktig galoppökning. Piruetterna är något av deras signum, speciellt när de rider sitt kürprogram. Lorenzo verkar ha  mycket kvar i tanken men vaggar lite i sista piaffen. Två 9:or på ryttaromdömet, nytt personbästa på 77,605 procent.
 

18:30
Klassen har kommit halvvägs. Sverige slutar på 74,845 procent, knappt slagna av Holland men piskar Danmark på 74,311 procent för andra mästerskapet i rad…. Nu återstår att se hur USA klarar att försvara sin nuvarande tredjeplats, om britterna kan avancera eller om Holland kanske går in på bronsplats ändå. Undertecknads stalltips är att Tyskland har guldet som i en liten ask men det vore på sitt sätt spännande att ha fel.

17:45
Många var nog förvånade över den mycket påtagliga ringrost som Beatriz Ferrer-Salat och Delgado visade upp i sin första ritt. De tog dock brons på EM-15 och vann två världscupkval i höstas. I dagens ritt verkar domarna vilja ge mer poäng men små detaljer drar ner lite trots fint travarbete. Piaffen och passagen är smått underbara, ojämnt dömda dock, alla tycker olika. Delgados galopp har alltid varit lite markbunden, nästan platt, men den har förbättrats över vintern. Serierna blir dock ganska vandrande i sidled, men från sidan är det vackert. Den ökade galoppen fick fina poäng men såg rätt slapp ut via tv-media, piruetterna sveper lite lojt. De två sista passage-avsnitten var fina men att sista piaffen får 7,5 känns märkligt. Det är det här med vana, de ger det de brukar ibland, känns det som. Totalt 76,863 procent och långt ifrån tidigare form.

17:35
Duktiga Anna Kasprzak och Donnperignon är beviset för att osvuret är bäst. En gång i tiden svor hon på att Pepe som han kallas inte skulle flyga till något OS. Sedan dess har hans resvanor förbättrats, en kämpe som klarat skador och ögonoperationer och kommit igen. De gör sitt andra OS, ett styrkebesked bara det. De har fin precision men är nästan ständigt i en mycket kort form men får ändå poäng. I piruetterna gungar Pepe ner huvudet, gapar men gör en väl centrerad piruett i alla fall. Piaffen är deras svagaste rörelse, både lite vagga och lite för lite lyft men aktiv. Totalt 74,58 procent. 

17:30
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello alias Anton vad kan ni ordna idag? Som alltid en ren njutning att titta på deras travarbete. Slutor och travökningar spelar på Antons bästa grenar i högsta grad. Och Anton skrittar, bra, rytmiskt lösgjort, så har vi det där med piaff – idag sänkt fin kruppa, rytmiskt, regelbundet, och en supersilhuett på stället!! Hurrraa så bra. När galoppen kommer hör jag för mitt inre deras kürmusik Good Vibrations, måtte vi få höra den på måndag. Galoppen är bra, så fina byten och Anton ser så nöjd ut. ettorna är världsklass och borde få 9:or men nej. Tajt väl centrerade piruetter men för lite lyft för mer än 8:or. Sista medlelinjen är bra och den avslutande piaffen är den bästa jag sett dem göra, inte det högsta lyftet bak men allt anat är på plats. Ledning med 77,199 procent Yabbadabbadoo nu blir det kür.
Läs vad Tinne tyckte om sin ritt här.

17:20
Hans-Peter Minderhoud och Johnson N.O. P jobbade lite mot varandra i Grand Prix men verkar vara mer sams idag.  H-P behöver i alla fall inte jobba så hårt med sina långa ben men nacken är inte högsta punkt och Johnson dyker när det blir dags för piaff. Han trampar på men det ser inte så villigt ut som han har visat sig förut. H-P vill mycket, Johnson försöker leverera men intrycket av harmoni uteblir trots att det tekniskt sett fungerar. Hingsten trampar bakom sig i ökningarna men kommer fint under i passage och piaff. Totalt 75,504 procent och en bit ifrån vad de kan. 
En besviken Minderhoud analyserade efter sin ritt.
– Det var bättre och fräschare än i går. Jag är besviken på poängen som är sämre än i går. Det här systemet med de tre bästa lagen i en grupp sist är inte bra, det gynnar dem i sista gruppen, kommenterade Minderhoud.

17:10
Lägg namnet Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy på minnet om ni inte redan gjort det. Den unga damen kommer att utmana dressyreliten i Göteborg nästa år. Cassidy är så rörlig, fina gångarter med mycket härlig gest i ger en fin silhuett, och de har varit ett radarpar i flera år. I dagens ritt radar de upp fina rörelser som passage, piaff och snörräta serier, men ettorna mellan piruetterna går inte deras väg. Sista travökningen så blir Cassidy, vacker trakehnerhäst, lite öppen i formen men behåller aktiviteten. Totalt 75,05 procent.

17:00
Patrik Kittel och Deja behöver göra sitt bästa och lite till, och oj så fint sidvärtesarbete de presterar. Travökningar är det enkelt att leverera för den vackra damen och det gör hon. Passagen är riktigt fin men det blev galopp inför en travökning. här är den hittills bästa skritten men nu kommer den svåra övergången in i piaff. Det gick men inte lätt, den andra är bättre, någon 7:a. Galoppen är rund och fin men Viasat har börjat välja oerhört innovativa kameravinklar så det är inte helt lätt att se. Två serier sitter som en smäck och galoppökningen tar andan ur en. Varför två domare tyckte det var byten för en sexa kan jag inte förklara men de gjorde två fina piruetter. Sista piaffen vaggar men bättre benlyft, Stephen Clarke har gett 5 på piaffen rakt igenom om mina ögon inte sviker mig. En bra ritt  74,062 procent, starkt jobbat men hur långt räcker det? 
Läs vad Patrik alias Candyman tyckte om sin ritt här.

16:50
Den godkände hingsten Arlando N.O.P och Diederik van Silfhout är ett härligt ekipage som sällan får tillräckligt poäng enligt undertecknads skala. Traven är verkligt fin, ok ökad skritt får inte mig heller att jubla men kan leva med det för den passagen och piaffen. Det är en lång lång ung ryttare och en ganska normalstor hingst, någonstan 165-168, det skulle kunna se avigt ut men det gör det inte. – Jag tänker aldrig på att han inte är stor, han är mycket häst förklarade Diederik. Men, Arlando är lite gammaldags stridshäst, ambitiös och arbetsvillig, mäktig ökad galopp i uppförsbacke men det blir inte de största sprången. Hans höga knän följs av härlig bakbensaktivitet, han är en veritbale till en annan häst vi får se idag. Härlig ritt 76,092 procent.
– Ja, jag är lite besviken på poängen, hade en bra känsla i ritten, sa Diederik efteråt.

16:40
Agnete Kirk Thinggaard och Jojo AZ var mästerskapsaktuella redan till EM men då glunkades det om tävlingsnerver. Pyttsan, de har vi inte sett något av så är Agnete också skolad inom psykologi. Jojo är en otroligt hygglig häst som jobbar på. Han kan lägga ut tungan lite på sidan emellanåt idag är det fint flyt men utan det största uttrycket i katalogen. Fin skritt, bland de bästa, och piaffen ser otroligt enkel och fin ut, bra rytm och utan ansträngning. Toalettbesök i tvåorna gick bra men i ettorna dalade betygen. Fin vänster piruett men lite svepande höger, lite synd på sista piaffen som kändes oväntat tveksam. Agnete lyser som solen och det är gott att se, 72,619 procent.

16:14
Juliette Ramel och hennes Buriel K.H har gjort fantastiska insatser i Specialen programmet tidigare i år. Och det börjar, blandat, några domare ger dem 4 och 5 för travökningarna, oklart varför.  Passagen är fantastisk, Juliette rider fantastiskt och balanserar upp då och då med händerna. Buriel skrittar bra och övergången till piaff är riktigt fin, men första piaffen var lite för vandrande, den andra bättre. Het in i galoppen men de finner snabbt rätt rytm, härliga slutor. Ettorna går dock lite i stå, dyrt, men de gör finfin ökad galopp och piruetterna är fint centrereade med härligt lyft i sprången. Buriel ser ut att ha mer i tanken för den tunga sista linjen, brraaaa passage, bästa piaffen idag och sen en sista lite wobbly halt men oj så bra att hålla ihop det hela, 72,17 procent.  
Läs vad Juliette tyckte om sin ritt här.
 

16:05
Oj oj, Edward Gal och Glock’s Voice inleder med att dela domarkollegiet i första rörelsen mellan 4 till 8. Här reparerade Gal det snabbt fina travökningar och aktiva bakben i passagen idag. Voice har aldrig haft den största skritten, inte heller idag men den samlade är ok till och med bra. Först piaffen satt ordentligt bak, andra lite mer tveksam, inte helt rytmisk. I ritten syns det hur mycket som står på spel, Holland kan med goda insatser ta sig till pallen igen, det märks i koncentrationen. Tvåorna svajjar lite okarakteristiskt men Voice sätter inte en hov fel. Piruetter är något av Gals ”trademark”, den första fick allt mellan 6 och 9. Allt håller hög nivå men lättheten finns inte riktigt som vanligt, 73,768 procent är inte deras vanliga nivå.
Edward Gal om sin ritt:
– Vi pratade i laget i morse och bestämde oss för att satsa allt och våga ta risker. Det blev en del misstag men det Voice gjorde bra gjorde han riktigt bra, konstaterade Gal.

15:56
Anders Dahl och Selten HW konkurerade ut Blue Hors beridare om en plats i det danska laget. Tillsammans har de levererat mer än godkänt resultat. Selten är ännu en Sandro Hit avkomma i detta OS med härligt expressiva gångarter. i dagens ritt känns det som att domarna fått upp ögonen för ekipaget och betalar vad de är värda. Passagen är än så länge bättre än piaffen som vandrar lite men har fint lyft och rätt tendens. Dahl har den här härligt stilla sitsen och osynliga inverkan som förhöjer upplevelsen. Tvåorna vandrar lite i bild men de har härlig gest och regelbunden rytm, ettorna blir ännu lite korta. Seltens uppsyn tilltalar enormt, fokuserande pejlande öron, tydlig koncentration på sin ryttare, ett framtidsekipage, inte den högsta precisionen idag. sista piaffen blev mer side-step, bensinen tog nog slut, 71,03 procent.
– Jag är jättenöjd med min häst i dag. Kändes bättre än i Grand Prix, han jobbade bättre, berättade Dahl som är gift med Fiona Bigwood i det brittiska laget.

15:46
MadChoo på banan, det vill säga Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq. Härliga travslutor och Jimmies passage kan få vem som helst att drägla lite lätt. Taktfel i en travökning drog lite men skritten fungerade fint. Första piaffen blev lite vandrande och öppen i formen men härligt tramp bak, andra mer matt, Mads jobbar synligt. Galoppen är lite mer stampig idag men Jimmie gör härligt raka serier. Förmodligen ser det annorlunda ut från sidan då vissa betyg hamnade lägre. Mäktig galoppökning men lite svepande piruetter idag. Specielaen är ett tungt program, orkar de sista linjen – nej, ingen bra övergång till sista piaffen utan stopp och sen igång, passagen kan trösta vem som helst. Sveriges OS-reserv som fick rida är ändå riktigt glad för 71,709 procent.
Läs vad MadChoo tyckte om sin ritt här.

15:40 
På förhand såg det ut som om Frankrike skulle kunna kvala till Specialen. I verkligheten blev det Pierre Volla och Karen Tebar som levererade. Hans mäktiga KWPN-sto Badanda Altena efter Tolando är bara 10 år och en framtidshäst. Mycket mekanik och massor av arbetslust präglar stoet, en söt fux med litet huvud. Humör också när det blir mer levad än piaff i både första och andra försöket. Vad som stör är omöjligt att säga, i galopp är Altena mer med på noterna igen, luftiga fina byten men en serie spricker. sista piaffen klarar sig, utan levad men med lite tvekan, 65,70 procent, dyrt med piaffproblem.

15:30
Den kanadensiska laguttagningen har präglats av stök, Belinda Trussell har inte haft den lättaste uppladdningen inför Rio. Hennes häst Anton är av en ganska gammaldags modell och de har tillsammans lyckats prestera i linje med sin nivå. Hans galopp blir mycket gunghäst och Belindas händer stör bilden lite när Anton gapar. De sju ettorna mellan piruetterna blev ojämnt bedömda, dels började hon sent – kanske glömde hon sig – dels blev det kort om plats. Belinda är trots allt riktigt glad, 72,493 procent och inga större misstag.

15:20
Judy Reynolds och Vancouver är det första irländska ekipage som tagit sig till Specialen på 24 år. Hon har sin bas i Tyskland och hennes häst kallas JP. – Det har tagit tid att få honom att slappna av på tävling, nu klarar vi allt, sa Judy i Göteborg.
JP har en härlig mekanik och visar  bättre inledande piaff än de 6,5 poäng två domare delade ut. Hans vita nos har en förmåga att lura ögat att tro att han är orolig i munnen, det är mulen som rör sig, något som ibland straffas med lägre poäng. Första piruetten var lite sämre centrerad idag men gav ändå rätt bra betalt. Passagen är härlig och ger Judy och JP en bra avslutning på 74,09 procent, kanske det blir kür för dem på måndag.

15:10
Marcela Krinke-Susmejl och Smeyers Molberg red världscupfinalen i Göteborg och har efter flera år tillsammans blivit ett tajt ekipage. Marcela är veterinär och gör det mesta groomandet själv vilket har skapat ett speciellt band till den känslige Molberg. 
I dagens ritt är det deras fina precision i alla rörelser som imponerar mest, det är små hjälper, en mycket rakt och välbalanserad häst. Molberg saknar lite uttryck men får ganska snålt med poäng för sin mycket korrekta uppvisning. Marcela är alltid nöjd och glad med sin häst, härligt att se, 72,871 procent.
 

Domare i tjänst:
K – BAARUP Susanne (DEN)
E – CLARKE Stephen (GBR)
H – de WOLFF van WESTERRODE Eddy (NED)
C – ROCKWELL Gary (USA), President
M – HOLLER Peter (GER)
B – ALONSO Maribel (MEX)
F – LANG Thomas (AUT)

Startlista individuellt
Startlista med lagryttarnas tidigare resultat

Online-resultat (Klicka på LIVE när klassen startat)

Regler, OS i dressyr 

Läs allt om OS här

Gilla Ridsport på Facebook för att få upp vad som händer i Rio i ditt flöde. 

Missa inte alla Ridsports Rio-bilder på Instagram

Följ också vårt Twitterflöde, tidn_ridsport. 

Reporter på plats i Rio: Annelie Frank
Fotograf på plats i Rio: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden