Sport
23 augusti 2016 13:34

Peder firades som en kung

Kungsträdgårdens firande av medaljolympierna i all ära – men det mottagande silver-Peder Fredricson fick när han på måndagen kom hem till Grevlunda på Ŗsterlen stod i en klass för sig.

Peder firades som en kung
Många ville fira Peder Fredricson, bland annat kollegan Alexander Zetterman. (Foto: Mikael Persson/MiP Media)

– Jag är överväldigad, sa han, synbart rörd.
– Jag börjar långsamt förstå vad jag ställt till med.

Iklädd guldkrona och kungamantel (överräckt av sonen Karsten) tog Peder Fredricson emot hyllningar från hela Grevlunda, halva Österlen och resten av Skåne. Drygt 500 personer hade kommit denna ljumma och soliga måndagskväll för att fira Peder Fredricson och hans fantastiska prestation tillsammans med All In.
– Det var fint i Kungsträdgården, att stå där tillsammans med de andra medaljörerna, alla i samma stämning.
– Men det här är väldigt speciellt. Alla dessa människor har ju kommit enbart för mig, sa Peder. Här står vi i samma ridhus som jag kalla vinterdagar, tillsammans med pappa, lösgalopperat All In. Det är här vi gjort det mesta av det jobb som gav resultat i Rio.

Många presenter
Presentbordet dignade av blommor, presenter, champagneflaskor och massor av morötter till All In. Peder var imponerad, men också av de många fina talen, bland annat av pappa Ingvar Fredricson, Simrishamns kommuns ordförande Karl-Erik Olsson, gamle landshövdingen och hästkarlen Einar Larsson.

Niclas Swerre skötte fördelningen av mikrofontiden och fick dessutom Peder att berätta lite om sina upplevelser i Rio.
– Inför omhoppningen lät jag bli att känna hur det kändes. Ett OS är enormt, alla de allra bästa är där, det blir svårare och svårare, ett efter ett faller ekipagen ifrån. Så när det var omhoppning var det bara att skaka av sig pressen och rida på känsla.

Först lära sig rida
– För att ta en olympisk medalj måste man först lära sig rida. Det tar 40 år. Sedan måste man skaffa sig en riktigt bra häst och då måste man leta väldigt länge. Sedan gäller det att man har sinne för management, att få hela organisationen att arbeta åt samma håll så att hästen är i allra bästa form när det gäller.
– När jag åkte till Rio visste jag att jag hade en bra häst. Sista halvåret har jag drömt varje natt om att ta medalj.

Nu blir det några dagars vila och sedan börjar resan mot nästa OS.
– Vi har fyra år på oss att bli en halvsekund snabbare!

Kolla in Ystad Allehandas film från firandet (startar efter reklamen):

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden