Sport
3 september 2016 06:30

Debutanten flyger mot pallen i Rio

Hästarna flög redan häromdagen och idag är det dags för Paralympics-ryttarna Anita Johnsson och debuterande Louise Etzner Jakobsson. ”Jag vill vara högst upp på pallen” säger Louise.

Debutanten flyger mot pallen i Rio
Louise och "Arne" far till Rio för att försvara de svenska färgerna. (Foto: SvRF/FEI))

Louise Etzner Jakobsson, 56, har gjort något av en kometkarriär. För bara ett år sedan var hon på sitt första landslagsuppdrag. Idag tar hon planet mot Rio och Paralympics.
– Det kunde jag väl aldrig tro för ett år sedan, säger en taggad Louise till Ridsport.

Vid olyckan i augusti 2011 kastades B-tränaren och Grand Prix-ryttaren i stallgolvet efter att ha blivit trampad av en häst. Det var en ödesdiger händelse med svåra skador som följd, bland annat hjärnblödningar. Ändå tog det inte längre än ett halvår innan Louise satt på hästryggen igen. Nu, fem år efter olyckan, är hon en klart lysande landslagsstjärna med ”Arne” och de tog inte mindre än tre guld vid NM i somras.
– Det var vår senaste tävling och det känns förstås bra att ha den i ryggen. Sedan dess har vi lagt tiden på träning och åkt till tränaren Lars Andersson i Stockholm varannan vecka, säger gotlänningen Louise.

Efter en lång tids fixande med en minutiös packning ser Louise fram emot att verkligen vara på väg. Allt, från sadlar och täcken ner till mineraler och gummisnoddar, har enligt order redovisats i dollarvärde och i internationella mått. Packningen blev till sist klar och hästarna lyfte enligt planen från Belgien, precis som de svenska OS-hästarna i augusti.

Louise och Zernard (SWB, val, f 2003, e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson, äg Katarina Qvarnström) har varit klara ett bra tag för Paralympics och för bara några veckor sedan fick även Anita Johnsson klartecken.
– Att Anita kom med känns fantastiskt kul och det är jätteskönt att inte vara ensam svensk. Dessutom har ju Anita rutin från London 2012, säger Louise.

Förbundskapten Agneta Aronsson håller med och gläds åt att hennes trupp dubblades i sista minuten då det inställda ryska deltagandet öppnade upp för fler svenskar.
– Det är en riktig bonus. I Anitas grad, 1A, har det aldrig varit så många starter och det blir tufft, men det är en bonus bara att hon är uttagen.

Själv var Anita Johnsson, 46, lika glad som överraskad av de snabba buden.
– Nyp mig i armen. Det är helt otroligt och jätteroligt, sa Anita då beskedet kom för några veckor sedan.


Teamets Barbro ”Babs” Lindström och Anita Johnsson har gott om mästerskapsvana tillsammans. Foto: Roland Thunholm

I London blev hon nia med Donar och nu går uppdraget till Dear Friend (HANN, val, f 2008, e Don Henrico-Wolkenstein II). För de båda ryttarna, Anita i grad 1A och Louise i grad 3, väntar först två klasser med en chans till medalj innan det slutligen är küren dit det gäller att kvala in.

Nästa söndag drar dressyren igång med 78 deltagare från 29 länder och det är en laddad svensk trupp som gör sig redo. Agneta tror på sina ryttare och då inte minst på debutanten Louise.
– Hon har absolut en god chans av komma med till kürfinalen och det såklart att man alltid önskar att det blir medalj, säger Agneta.

Louise själv önskar precis samma sak:
– Om man får drömma fritt vill jag vara högst upp på pallen. Det är det som är målet.

LÄS MER OM ARNE OCH LOUISE (PLUS)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden