Sport
17 september 2016 15:35

Louise tog nytt brons i Rio

Louise Etzner Jakobsson och Zernard gjorde det igen. I kürfinalen på Paralympics blev det ännu ett brons, nu på 73,650 procent. "Zernard har varit otrolig, men nu tror jag allt att han längtar hem lite" säger dubbla bronsmedaljören.

Louise tog nytt brons i Rio
Visst ska Louise vara glad för sitt andra OS-brons.

I tisdags tog landslagskometen Louise Etzner Jakobsson och Zernard (SWB, val, f 2003, e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson, äg Katarina Qvarnström) brons och säkrade en finalbiljett. Idag levererade ekipaget igen i kürfinalen och det räckte hela vägen till ännu en medalj av samma valör.
– Det är bara helt fantastiskt, säger en bronsrusig Louise till Ridsport direkt efter att medaljen är säkrad.

Louise startade som nummer två och låg ett tag i ledningen med sina 73,650 procent. Två ryttare passerade så småningom: Holländska Sanne Voets som tog guld och norska Ann Cathrin Lubbe som tog silver. När en ryttare återstod låg Louise på en bronsplats och till sist stod det klart att det blev ännu ett brons till Sverige.
– Jag startade så tidigt och trodde aldrig att det skulle räcka till medalj. Alla är ju så duktiga och det var så pass tätt, så det var en härlig känsla när jag förstod att bronset var klart.

Hur gör man för att lyckas ta ett nytt brons?
– Man ändrar inte på något. Jag  gjorde precis som vanligt. Det var inte samma tryck i Zernard idag, men det var mjukt och harmoniskt.

Hur hanterade du att han kändes mattare?
– Jag pushade inte lika hårt och ville inte trycka på honom mer. Istället tänkte jag mer på harmonin. Zernard har varit otrolig, men nu tror jag allt att han längtar hem lite.


Bronsekipaget in action. Foto: Lars Dareberg

Vid olyckan i augusti 2011 kastades B-tränaren och Grand Prix-ryttaren Louise i stallgolvet efter att ha blivit trampad av en häst. Det var en ödesdiger händelse med svåra skador som följd, bland annat hjärnblödningar. Ett halvår senare satt Louise på hästryggen igen och är numera en klart lysande landslagsstjärna med Zernard. De tog inte mindre än tre guld vid NM i somras och nu, bara ett år efter landslagsdebuten, har de bärgat dubla bronsmedaljer i Rio.

Äldsta dottern Lisa är en viktig kugge i tävlingshjulet. Hon finns ständigt vid ekipagets sida och sköter det mesta runt omkring för att Louise ska kunna fokusera på ridningen. Lisa är förstås otroligt glad över bronset, men inte förvånad.
– Det kan låta kaxigt, men jag visste att de kunde det här. Jag hade nog blivit lite besviken om vi hade rest hem utan medalj eftersom jag vet vad de kan.

Hur var det att se dem ta hem ännu ett brons?
– Det var så fantastiskt. Det har varit en lång tid här med långa, varma dagar och det finns ingen tävling som är jämförbar med Paralympics. Det var två lite trötta hjältar idag, men förstås helt fantastiska.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden