Sport
14 september 2016 07:13

Bronsmedaljören: ”Kan inte kännas bättre”

För mindre än ett år sedan gjorde Louise Etzner Jakobsson sitt första landslagsuppdrag. Idag tog hon brons i Paralympics med Zernard. ”Det kan inte kännas bättre än så här” säger en lycklig bronsmedaljör till Ridsport.

Bronsmedaljören: ”Kan inte kännas bättre”
Pallen: Susanne Sunesen, silver, Anne Cathrin Lübbe, guld, och Louise Etzner Jakobsson, brons. Jon Stroud Media

Redan innan det bar av mot Rio berättade Louise för Ridsport att det var pallen som gällde och allra helst högst upp. Söndagens elfteplats i teamtestet, där svenskarna rider individuellt, gav inte direkt medaljkänning men när det väl gällde steppade Louise och Zernard (SWB, val, f 2003, e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson, äg Katarina Qvarnström) upp. 70,341 procent gav bronset i Individual Championship Test Grade III.

– Det kan inte kännas bättre än så här, säger Louise lyckligt och fortsätter att berätta om ritten:
– Den kändes riktigt bra och vad jag vet gjorde vi inga missar. Jag kunde visa upp vad hästen verkligen kan, han gick i otroligt bra form och vi gjorde vår bästa ryggning någonsin, sammanfattar Louise som just har kommit tillbaka till stallet medan ”Arne” är på dopingkontrollen.

Du gick ut sist och slog ut de två ryttarna som då låg på delad bronsplats. Hade du koll på vad som gällde?
– Inte det minsta. Jag hade inte hunnit se eller höra något om det. Det går ju ändå inte att påverka. Jag var helt koncentrerad på min och Zernards uppgift istället.

Vad känner du för Zernard just nu?
– Jag har alltid tyckt väldigt mycket om honom, så där har inget förändrats. Han är en fantastisk häst, så otroligt trygg och vänlig, och har hjälpt mig tillbaka.

För ett år sedan gjorde du landslagsdebut. Hur sammanfattar man en sådan här kometkarriär?
– Jag vet knappt hur det har gått till. Däremot vet jag att det är tack vare all otroligt hjälp jag har fått, inte minst av min familj. Min dotter Lisa är med överallt och sköter det mesta så att jag kan koncentrera mig på ridningen.

Hur ska Zernard spendera morgondagen?
– Då ska han få lite välförtjänt vila. Det har varit tuff värme idag, uppåt 40 grader, så jag är väldigt glad att vi tävlade vid halvfem-tiden när det var ”bara” runt 32 grader.

Landslagsledare Agneta Aronsson hyllar Louises bronsinsats:
– Hon red verkligen, verkligen bra idag. Hela programmet var genomgående mycket bättre än i söndags. Skritten var bättre, traven satt som den skulle och det var mer sting i galoppen. Hon gjorde inga misstag, säger Agneta till SvRF.
– Det är också fantastiskt att hon går från ett sånt underläge (elfteplatsen i söndags) till att ta bronset här, det visar verkligen att domarna dömer det de ser för dagen, säger Agneta.

Även resten av pallen var nordisk: Norges Ann Cathrin Lubbe på Donatello vann och silvret gick till danska Susanne Sunesen på Que Faire.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden