Sport
17 juli 2012 19:00

Bakom OS-kulisserna

Svenska forskare med Lars Roepstorff, professor i rörelsemekanik vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU, i spetsen har det senaste året hjälpt de engelska OS-arrangörerna med att anlägga en väl fungerande hoppbana.

Hela hoppbanan är byggd på en gigantisk platta som bärs upp av metallstolpar.

– När en häst hoppar hinder på 1,60-höjder innebär det otroligt stora krafter. Vid nedslaget kan belastningen på hästens ena framben bli fyra gånger dess kroppsvikt, alltså långt över två ton. Det gör att underlaget över hela banan måste hålla samma kvalitet, får inte vara för halt, stumt eller djupt. Det är en svår uppgift på en bana som snabbt ska byggas upp och lika snabbt tas bort.
– Vädret oroar oss inte. Banorna, underlaget och arenorna är gjorda för att tåla regn. Det har ju regnat i England lika mycket som hemma. Vi har lagt väldigt mycket arbete på att få underlag som ska klara mycket regn, säger Lars Roepstorff i ett pressmeddelande från SvRF.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden