Sport
8 augusti 2012 17:40

Guld till Steve Guerdat – RGB borta

(Uppdaterad 17.08) Schweiz Steve Guerdat hoppade hem OS-guldet med Nino des Buissonnets, och efter omhoppning om silvret blev det Gerco Schröder som drog det längsta strået med London. Bronset gick till Cian O'Connor. Texten uppdateras löpande.

Guld till Steve Guerdat – RGB borta
Rolf-Göran Bengtssons OS slutade på veterinärbesiktningen. © Fotograf Jan Gyllensten AB,

Onlineresultat
SVT Play sänder klassen, samt EBU (live feed 03).
Läs mer om Casalls skada

17.08: Nu är den individuella finalen avslutad. OS-guld till Steve Guerdat/Nino de Buissonnets, Schweiz, silver till Gerco Schröder/London, Holland, och brons till Cian O’Connor/Blue Loyd 12, Irland. Schröder var snabb och felfri i silveromhoppningen, och när O’Connor jagade Schröders tid föll det allra sista hindret.
Henrik von Eckermann slutade som delad 23:a, Jens Fredricson som delad 26:a.

16.56: Skeltons Big Star rev ett räcke och därmed försvann medaljen för hemmahoppet. Steve Guerdat är klar som olympisk guldmedaljör på Nino de Buissonnets (val f 2001 e Kannan u Hermine du Prelet e Narcos II, registrerad i Selle Français, uppfödare Caroline Deroubaix, ägare Urs E Schwarzenbach).
Nu väntar omhoppning om silvret mellan Gerco Schröder, Holland, och Cian O’Connor, Irland.

16.46: Schweizaren Steve Guerdat är nu ensam på totalt noll fel, efter en finfin runda på Nino des Buissonnets.

16.32: Fuxhingsten med helt rätt namn – London – visade att han inte var det minsta trött efter fyra hopprundor. Istället bockade han omkring efter hindren med sin ryttare Gerco Schröder, från Holland, och gick i mål med en felfri runda. Upp i ledning på totalt 1 fel.

16.25: Efter tolv av de 22 ekipagen i andra finalrundan har endast två nollat hittills – mexikanaren Alberto Michan/Rosalia La Silla och USA:s Rich Fellers/Flexible.

14.40: Nu är första finalomgången avslutad, av de 37 till start tog sig 22 ekipage vidare till andra rundan. Av dem är sex felfria – Cian O’Connor (Irland), Olivier Guillon (Frankrike), Steve Guerdat (Schweiz), Marcus Ehning (Tyskland), Scott Brash och Nick Skelton (Storbritannien).

13.50: – Lite besviken är jag allt, mer på resultatet än på hästen. Banan var svår men rolig att rida. Jag red lite lugnt i början med flit eftersom han lätt blir lite het på slutet, sa Jens efter sin ritt.

13.40: Lunatic hoppade liksom Allerdings strålande inledningsvis på finalbanan. Men sedan föll frambommen i 6:ans stora oxer och därefter oxerna efter vattengraven. Jens fick även ett tidsfel, nio fel sammanlagt.

13.35: ‎- Jag ville komma fram till ribban (på vattengraven) på sex galoppsprång men istället gick han av på fem och ett halvt. Jag skulle gett honom lite mer stöd. Innan det var han hundraprocentig, kommenterade Henrik sin ritt.

13.20: Henrik von Eckermann började väldigt bra med Allersdings, som såg ut att ha slappnat av sedan måndagens runda. Valacken la in ett travsteg i tvåkombinationen men hoppade fint ut. På väg fram till den stora vattengraven blev det dock ett missförstånd – Allerdings tog av mitt i ett galoppsprång och landade mitt i graven. Därefter föll även 11 b, räcket i trekombinationen. Åtta fel för Henrik.

Tre svenskar fanns med till finalen – Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann och Jens Fredricson. Men först skulle Casall, Allerdings, Lunatic och de 32 andra hästarna besiktigas, något som inte gick Sveriges väg.

Casall visade hälta på vänster fram när han travades upp för Ground Jury och skickades därför till holding box. Efter att ha travat hästen på mjukt underlag, där hältan fortfarande kunde anas, kände tävlingsveterinären igenom Casalls vänstra framben och använde visitertången för att känna på hoven. Hingsten reagerade inte nämnvärt på palperingen, mer än vid ett litet sår han har efter ett balltramp som han fick i måndags. Casall joggades i morse och var inte halt då.

Det svenska teamet, med Rolf-Göran, Sylve Söderstrand, Hans Horn och landslagsveterinären Jonas Tornell, bestämde därefter sig för att inte visa Casall igen utan att istället stryka honom.
Det ska klargöras att det alltså inte handlar om någon allvarlig skada, utan att hingsten troligtvis känner av balltrampet.
– Tråkigt och dålig tajming. Men vi är glada att det inte är någon allvarlig skada, kommenterade Sylve.

Alla andra hästar passerade veterinärbesiktningen.

Finalomgång A är öppen för de 35 bästa ryttarna efter de tre individuella kvalen som ridits under lördag, söndag och måndag. Nu börjar ryttarna om på noll fel.
 
Andra finalomgången, omgång B, är öppen för de 20 bästa efter omgång A och börjar klockan 15.55 svensk tid. Den ryttare med lägst antal fel efter omgång A och B vinner. Skulle två eller fler ryttare vara likaplacerade med lägst antal fel efter de två omgångarna, avgörs OS-hoppningen med omhoppning.

Tidsprogram hoppning (svensk tid)
Onsdag 8 augusti 10.30-11.15 Hästbesiktning
Onsdag 8 augusti 13.00-14.30 Individuell final omg A, 35 ryttare
Onsdag 8 augusti 15.55-17.05 Individuell final omg B, 20 bästa ryttarna efter omg A, medaljutdelning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden