Sport
6 augusti 2015 11:40

EM-guld till Storbritannien

En trasslig uppladdning kantade morgonen för svenska EM-dressyrlagets sista ryttare, Clara Egholm Hebsgaard. Sverige slutade nia. Storbritannien, Tyskland och Danmark tog hand om medaljerna.

EM-guld till Storbritannien
Ella Viebke i lagdressyren. Photographer Roland Thunholm

Första guldmedaljörerna på ponny-EM 2015 blev England som tog guldet efter en poängkamp ända in till sista stund.  Slutsumman blev maffiga 222,718 procent. Tyskland tog silvermedaljen på en halv procent lägre, 222,218. Danmark, som snudd på är på hemmaplan här intill Öresundsbron, tog bronset på 221,333.

– Clara redde ut det bra och kom tillbaka så gott hon kunde, säger landslagledare Bobo Lundeberg efter att hans fjärde och sista ryttare just har ridit klart på EM.

Clara, som nyligen vann SM och ansågs vara det starkaste kortet med Extrem, slutade på 64,718 procent och därmed räknas hennes resultat bort från lagsumman. Sverige slutade på en niondeplats på 201,411 procent.

Den stora missen kom i ryggningen, där det blev bland annat en 2:a och två 3:or. De okaraktäristiska felen bottnade i en uppladdning kantad av sporrproblem. På morgonen innan start bedömdes Claras sporrar vara för långa, trots att de tidigare har varit godkända på internationella tävlingar. De nya sporrarna som snabbt hämtades blev inte heller godkända, innan det hela löstes.
– Det blev tyvärr för mycket fokus på sporrar och för lite fokus på ridning, säger Bobo till Ridsport.
– Jag var okoncentrerad och det blev några missar på banan, men vi hade bra stunder också, säger Clara själv och tillägger att hon ska se till att hitta ett par perfekta sporrar innan fredagens klass.

Redan vid 07.45 på torsdagsmorgonen var det dags för Elin Mattsson och Bodo att göra sin debut på EM-banan.  Precis som för de första lagkamraterna blev det överlag stabila poäng mellan 6 och 7,5, men några 5:or för ryggning drog ner procenten. Den ökade galoppen var desto bättre med tre 7,5:or i belöning. Slutprocenten blev 66,103.

Emma Tegelskär och B Capriole var det första svenska ekipaget på banan under ponny-EM under onsdagen. De slutade på 66,59 procent efter en stabil runda med poäng på mellan 6 och 7,5 rakt igenom toppat med en 8. Det är en 18:e plats efter första dagen. Ella Viebke med Drink Pink fortsatte lika stabilt och hade några fler åttor i protokollet, bland annat för sin ökade trav. De kom i mål på 68,769 procent och var bäst av svenskarna.

– Jag är jättenöjd med dem, de gjorde riktigt bra ritter, säger lagledare Bobo Lundberg till Ridsport.
– Emmas ponny var spänd, men Emma gjorde det bästa av situationen. Likaså red Ella väldigt bra.

Uttagningen kantades av problem, där tre av de sju nominerade ponnyerna försvann på grund av försäljning och skadeproblem.
– Det här var en bra start med tanke på omständigheterna och det är väldigt positiv stämning i gänget, säger Bobo när halva gänget är i mål.

Nu väntar en vilodag i solen på Ribersborg för det svenska laget och imorgon kväll rider hela kvartetten den första individuella omgången och då börjar de om från scratch.

Medaljörer dressyr lag, EM 2015:
Guld: Storbritannien (Phoebe Peters, Rebecca Bell, Clare Hole, Isobel Barrington)
Silver: Tyskland
Brons: Danmark
Nia: Sverige

Startlista och resultat
Lagresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden