Ponny
27 november 2013 13:35

”Frågan är mer komplicerad än vad många tror”

Svenska Ridsportförbundet, genom tävlingssektionen, kommer på fredag att ge svar på det öppna brev som ett antal ryttare, föräldrar och tränare skrivit angående SM-regler för kategori B i hoppning.

”Frågan är mer komplicerad än vad många tror”
Tobias Mattsson, tävlingssektionens ordförande. Roland Thunholm

– Vi har lämnat brevet till hoppkommittén som ger förslag när det gäller regelverket i hoppning. Kommittén ska ge ett svar till tävlingssektionens möte på torsdag, varefter vi räknar med att kunna ge besked på fredag, säger tävlingssektionens ordförande Tobias Mattsson.

– Det hela är dessutom mer komplicerat än vad många kanske tror. De flesta vet säkert att ridsporten är unik på många sätt. Vi skiljer oss också från övriga idrotter när det gäller barns tävlande. Riksidrottsförbundet anser att barn upp till tolv år inte ska tävla på samma sätt som äldre barn och vuxna. Hos oss får barn som är tio år rida SM, fortsätter Tobias.

Enligt Riksidrottsförbundet ska barn upp till tolv år i huvudsak tävla lokalt i sitt närområde, vilket inte precis gäller inom ridsporten. Därför finns en grupp inom ridsportförbundet som tittar på, utvärderar och letar möjligheter att utveckla barns tävlande i sporten.

Kan det innebära att SM för kategori B kommer att försvinna?
– Det kan jag inte svara på eller uttala mig om. Vi får se vad den här gruppen, som leds av Maria Sundin i förbundsstyrelsen, kommer fram till, säger Tobias.

– Vi har arbetat i den här gruppen, som består av fem-tio personer i olika uppgifter, sedan augusti. För att riktigt nå ut i den verklighet som finns har vi även ansökt om pengar från Idrottslyftet. Vi vill verkligen satsa på ponnysporten och funderar brett på hur den kan utvecklas. Tanken är att hitta modeller på lagom och riktig nivå, där utövarna ska ha kul och i förlängningen bli våra framtida OS-ryttare eller få ett livslångt intresse för hästar och ridsport, berättar Maria Sundin.

– Vi har ingen som helt avsikt att ta bort tävlingar utan mer hitta vägar som kan komplettera och utveckla det som finns. Målsättningen är  att till 2015 få fram förslag till ett utökat tävlingsreglemente, säger Maria till  Ridsport.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden