Ponny
1 mars 2014 15:43

Ponnyryttarna fick tycka till

Debatten om barns tävlande förs av vuxna. Men vad tycker ungdomarna själva? I Scandinavium fick de chansen att säga sitt.

Ridsportförbundet hade bjudit in ungdomar upp till 18 år för att diskutera hur man kan göra tävlingarna bättre. Är stilbedömning bra? Fungerar åldersgränserna? Är det för mycket fokus på resultaten?

En av de knappt tio tjejer som dök upp var Felicia Gårdlund från Skåne.
– De flesta här tycker att 18-årsgränsen för ponny är bra, men någon tyckte att man skulle få rida ponny till man är 21. Om det går bra när man har fyllt 18 kanske man inte vill ge upp utan fortsätta ett tag till, säger hon.
– Sedan kanske man kan dela in det på ett annat sätt än efter ålder, som efter längd.

Stilbedömning tycker hon är i grunden bra, men är lite kluven till offentlig kritik.
– Det är både positivt och negativt med det. Är man inte nöjd med ritten kanske det inte är så kul att alla ska få reda på det, men har det gått bra är man stolt.

Ida Marberg från Onsala är av samma åsikt.
– Stilbedömning är bra, det hjälper en i ridningen, att komma vidare. Men det kanske är enklare om man får kritiken på papper.

I dag finns resultaten till allmän beskådan så snart ekipaget har gått i mål. Det bidrar oundvikligen till en viss press.
– Alla kan se hur det har gått, och är man inte nöjd är det jobbigt när man hör folk prata, men det är ändå bra med resultat. När de blir bättre får man ett kvitto på att man har gjort något bra, säger Ida.

Diskussionen om barns tävlande fortsätter. Vad – och om – det resulterar i är för tidigt att säga.

– Vi vill höra vad de unga tycker och vill. Vi har haft  ett antal liknande träffar tidigare och får bra input varje gång, det tar vi med oss i det fortsatta arbetet., säger Malin Gustafsson, ordförande i CUS, Ridsportförbundets centrala ungdomssektion.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden