Ponny
23 juni 2014 18:51

Öppet hus med new forest

I söndags samlades en skara ponnyentusiaster för att uppleva ett stort antal new forestponnyer och en och annan shetlandsponny vid Ŗppet hus på Stuteri Idyllen i Vinslöv.

Öppet hus med new forest
Ella Larsson med Idyllens Prisma, en rastypisk new forest som tävlar dressyr och hoppning.

Det är inte bara inom varmblodsaveln som det ordnas visning av hingstar och saluhästar. I samband med att Cornelia och Martin Larsson firar 25 år som ponnyuppfödare, passade de på att ha Öppet hus och presenterade hingstar, avelsston och en del av sina över 70 uppfödningar. ”Användbara bruksponnyer med bibehållen new forestkaraktär” är  avelsmålet och det har man levt upp till, både genom de exporter som gjorts till Italien och Frankrike och de ponnyer som visades fram under söndagen.

Det är ett sant nöje att se välvisade hästar och som Martin är proffs på att visa häst blev det en hel del av den varan. Särskilt när hingsten Burley Time Lord RNF 201 visades upp över hinder, också det vid hand! Hingsten ägs av Anna Ransholm, men tävlas av Nelly Larsson och står på station på Idyllen. Nelly visade även shetlandshingsten Pew of Transy som godkändes i våras med 10 på skritten – vid 21 års ålder!

Elitpremierade Sörbys Lotus RNF 120 var med i ett inslag tillsammans med fem av sina många framgångsrika avkommor, däribland Idyllens Prisma (e Sörbys Lotus-Jolly Roger) som flera gånger har fått 10 poäng på typ.

Flera av eleverna från stuteriets ponnyskola red och/eller visade fram ponnyer vid hand.

Avslutningsvis presenterades dagens överraskning – den nyimporterade hingsten Lovelyhill High-Jack, som strövat fritt i New Forest största delen av sitt 16-åriga liv. Hingsten har den ovanliga färgen blåskimmel och i och med detta förvärv gick en dröm i uppfyllelse för Martin Larsson, som länge velat ha en new forest med denna färg.

Svensk ponnyuppfödning ofta lite anonym, oavsett vilken ras det gäller, och det är välkommet med initiativ som detta för att nå ut och visa vad man har.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden