Ponny
31 december 2015 23:59
Ridsportplus

Det hände ponnyåret 2015

Sist ut i raden av Ridsports årskrönikor är ponnykrönikan. Häng med på en tillbakablick på ett fullspäckat ponnyår där Lisbeth Pahnke-Airosto listar det mesta och det bästa från 2015.

Det hände ponnyåret 2015
Lagbrons på ponny-EM i fälttävlan var en av höjdpunkterna under 2015. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett händelserikt ponnyår har det varit, med EM på hemmaplan, med både framgångar och trassel. Vi har fått uppleva otroligt fina ponnyer i hoppning, dressyr och fälttävlan. Årets alla ponnyklasser fick nya avdelningar på grund av den nya åldersuppdelningen. Vi har i vanlig ordning haft ett antal SM, både individuella och Lag-SM. Många har deltagit i Ridsport Ponny Cup , Prins Carl Philips Pris och i Baltic Cup eller tävlat utomlands. Fälttävlansryttarna har haft Svenska cupen och för dressyrryttarna har kürfinalen i Friends arena hägrat. Det har varit ett intensivt tävlingsår. Här är några av höjdpunkterna.

    Årets stora upplevelse
    Ponny-EM i Malmö på Ribersborgsstranden med svenskt lagdeltagande i alla tre grenarna. Toppen av allt var den svenska bronsmedaljen för fälttävlanslaget! Senaste lagmedaljen var i Polen 2004, hos Antoni Chlapowski i Jaszkowo, där det också blev brons, så detta var helt klart mycket efterlängtat. Härlig stämning med massor av publik ute på Lars Christenssons terrängbana. De som red hem bronset var Selma och Klara Hammarström, Moa Nordfjäll och Michelle Ettwein.

    Mästarna SL Lucci och Phoebe Peters. Foto: Lottapictures

    Dressyrupplevelsen på EM var magisk. Phoebe Peters från Storbritannien och hennes SL Lucci dansade fram och slog två nya världsrekord, i küren blev det 85.825 procent. Phoebe fick tior på sitsen, bättre kan det inte bli. Bäst av svenskarna och i kürfinal var Ella Viebke på Drink Pink.

    Det svenska hopplaget fick se sig decimerade till tre startande, trots den pressen goda prestationer och flera felfria ritter på Peter Lundströms EM-banor. Bästa svenska resultatet stod Ottilia Lundgren och Ocean des As för.

    Årets trassel och strul
    Det hände en hel del knepiga saker i samband med Ponny-EM. Ett svenskt uttaget dressyrekipage fick inte vara med för att anmälan inkommit för sent, en svensk hopponny befanns vara halt vid veterinärbesiktningen, en annan var för stor vid mättillfället och gick inte att mäta som ponny. En dressyrryttare hade fel sporrar inför lagklassen och en fälttävlansryttare skulle inte få rida dressyren med stövlar som hade snörning. Och efter EM dök det upp både ekonomitrassel och alkoholrelaterat trassel… Förhoppningsvis kommer vi så småningom bara att minnas det som var bra och roligt. Det fina arrangemanget – och EM-medaljen!

    Janelle i ett av många ärevarv under året. Foto: Lottapictures

    Årets  1) stjärnskott 2) löfte 3) bästa avslut
    1)
    Janelle Larsson, Helsingborgs FRK, hoppning, har verkligen blommat ut under året och blivit bättre och bättre, bland annat med seger i MA i Falsterbo, Ljungby och Borås med Wizard III. Avslutade en fin säsong med att vinna (för andra året i rad) Prins Carl Philips Pris i finalen på Friends arena.

    2) Patricia Hallberg, Nynäshamns RK, fälttävlan, har fått ett stipendium från Petrus Kastenmans minnesfond och har en fin säsong bakom sig med silver på SM, lagsilver på NM, seger totalt i Svenska cupen och segrar i enstjärnig klass. Rider erfarna EM-ponnyn Tingeling och satsar mot EM 2016.

    3) Ella Viebke, Segersta sportryttare, dressyr, dansade in med ponnyn Drink Pink på Friends arena och dominerade i kürprogrammet, perfekt avslutning på ett fint år, där Ella var bästa svenska ekipage på EM, vann allt i Nordhalland, och ingick i laget som vann SM-guldet där.

    Årets beslut på förbundsnivå
    Två åldersgrupper i kategori C och D, oerhört onödigt och ovälkommet, alla klagade, arrangörer, funktionärer, deltagare. Grupp två kände sig oönskade och ville inget hellre än att få rida med sina yngre kompisar, grupp ett såg inte de äldre ryttarna som något hot. Kanske en bra idé på skrivbordet, men inte ute i verkligheten. Tråkiga prisutdelningar och ärevarv med en enda ponny, priser som ”blev över” för arrangörerna, ingen som visste om det skulle bli två grupper eller ihopslaget. Allt blev dyrare och krångligare. 2016 är det som vanligt igen, utom att åldersgränsen, som höjdes till 20 år, kvarstår.

    Ponny-SM i hoppning inomhus ska från och med nu alltid arrangeras i Allhelgonahelgen – där gick en 30-årig tradition med Änglahoppet hos Borås i graven, Borås får välja ett annat datum för sitt änglahopp.

    Förbundsstämman ville inte ha någon egen ponnysektion eller ponnykommitté. Ponnyfrågorna får fortsätta att försöka rymmas inom respektive grenkommitté.

    Årets ponny- och ryttarbyten
    Ocean des As, som har gått två EM i hoppning med Ottilia Lundgren, har ny ägare och ryttare: Ingemar Hammarström, Delsbo, lillebror till fälttävlanstjejerna Selma och Klara.

    B Capriole, EM-ponny i dressyr, nu senast med Emma Tegelskär, har gått till Ebba Nilsson, som tog silvermedalj på SM med sin ponny Roman. Ebba satsar vidare med båda ponnyerna under 2016.

    Snowy Dawn, som tog silver på SM i hoppning på Sundbyholm med André Brandt, rids nu av Janelle Larsson. Spännande med alla tre ponnyerna och trevligt att de får stanna i landet.

    Segersta segrade. Foto: Privat

    Årets knock out
    Segersta Sportryttare blev den klubb som till slut lyckades besegra Willands i Lag-SM-finalen i dressyr i Nordhalland. Willands har en svit på otroliga elva segrar i obruten rad. Ryttarna i Segerstas guldlag var Victoria Avellan-Ryd, Ella Viebke, Ellen Hedbys och Evelina Söderström.

    Årets bästa grannar
    i EM-sammanhang, Danmark, red hem två medaljer i dressyr i Malmö. En given inspiration för oss: kan Danmark, så varför inte vi? Men vi vann i alla fall nationshoppningarna i Balticfinalen i Vilhelmsborg – och 2016 möts vi på nytt på Ponny-EM, just i Vilhelmsborg i Danmark!

    Dimmans Eros och Moa Nordfjäll briljerde. Foto: Roland Thunholm

    Årets duktigaste kämpe
    New Foresthingsten Dimmans Eros RNF 182, kategori C-ponny, ägare och uppf Helena Grühb. Ryttare under året Moa Nordfjäll. Fem mästerskapsstarter, fem medaljer: guld fälttävlans-SM, lagsilver fälttävlans-NM, lagbrons fälttävlans-EM, guld lag-SM i hoppning på Strömsholm och brons lag-SM fälttävlan. Vilken ponny! Vi såg honom ta sig runt terrängen på EM felfritt på hinder – och han var ju inte precis den största av ponnyerna där…

    Årets tack och farväl
    Ridsport Ponny Cup som varit en institution under 24 år har delat ut sitt sista röda täcke. Det kommer att kännas en stor saknad under året som kommer, vi är många som har sådana trevliga minnen förknippade med cupen, särskilt jag som varit med hela tiden, alltsedan starten i Kungsbacka och de härliga åren då finalen gick på Elmia.

    Gruppen Svensk Ponnysport lägger ner sin verksamhet, de anser att de nu har uppnått sina mål: stilbedömningen har inte längre avgörande inverkan på resultaten på SM, de nya åldersgrupperna försvinner, och en referensgrupp för ponnyfrågor ska finnas i fortsättningen inom förbundet.

    Sissi Lilja tar av sig landslagströjan efter 30 år som ledare för ponnyryttarna först i dressyr och på senare år fälttävlan med betoning på dressyren där. Sissi slutar på topp med ett EM-brons för sina ryttare här på hemmaplan i Malmö. En klippa under alla år. Själv har jag i starkt minne B-ponnykursen 1992, när 20 små ryttare samlades hemma hos Sissi i Mantorp med sina underbara små B-ponnyer, och en del skulle rida SM och en del hade aldrig ridit ens ett Lätt C-program – och hon brydde sig precis lika mycket om alla. Sissi kommer att bli saknad som ledare, men hon kommer nog att fortsätta med att ta hand om små ryttare länge än, hemma på anläggningen i Sundby.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 98 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden