Ponny
18 september 2015 15:39

”Nu slutar jag med fälttävlan”

En svensk landslagsryttare i ponnyfälttävlan är stoppad från att tävla NM utan att veta varför. Detta är en del av efterdyningarna av alkoholincidenten på ponny-EM i Malmö i somras.

– Jag håller på med sporten för att jag tycker det är kul. Men det här är inte kul. Nu slutar jag med fälttävlan, säger ryttaren.

Efter EM skickades en film till Svenska Ridsportförbundet, SvRF, från ett påhittat mejlkonto. Denna film hade bara ett fåtal personer tillgång till. Filmen ska – enligt den som skickade den – ha visat att någon eller några i den svenska EM-truppen var berusade i anslutning till mästerskapet. Ryttaren fanns med på filmen.
– Men jag hade inte druckit, säger hon.

Efter att filmen blev känd hos SvRF kallades de aktuella ryttarna till ett möte tillsammans med Svenska Ridsportförbundets sportchef Wiveka Lundh och landslagsledningen. De inblandade ryttarna tycker att ”det var ett bra möte” där SvRF:s alkoholpolicy togs upp. Kontentan blev att det ”skulle tittas framåt” och att de alla skulle träffas på NM. Men enligt de inblandade ryttarna fick de bara några dagar därefter ett mejl från SvRF där det stod att de stängdes av från internationellt tävlande resten av året. Men denna avstängning hade inget stöd i regelverket och enligt SvRF:s sportchef Wiveka Lundh har den aldrig förekommit.
– De har aldrig varit avstängda. Det är viktigt att berätta, säger hon.

Avstängning eller inte – ingen av de inblandade ryttarna har tagits ut att representera Sverige på NM och ryttaren fick inte heller åka till den tävlingen för att tävla häst.

– Det som har hänt är att landslagsledningen inte har tagit ut dem att tävla NM, sa Wiveka Lundh till Ridsport i går.

Sissi Lilja var lagledare för Sverige under EM och en av dem som ska ha varit med på mötet på Arlanda och en av dem som – enligt ryttaren – stod bakom beslutet att stänga av ryttarna.
– Förbundets policy är att jag inte ska uttala mig om detta, utan jag hänvisar till Helena Lindencrona (Svenska Ridsportförbundets ansvariga tjänsteman för fälttävlan, reds anm), säger hon.
Du har kommenterat detta på sociala medier men kan inte säga något till Ridsports läsare. Varför?
– Det jag har kommenterat på sociala medier berör inte själva händelsen i Malmö eller det efter.

För ryttaren är situationen förvirrad och kaotisk. Det som kunde ha blivit ett fint minne för livet och en stor sportslig framgång med ett EM-brons, har förvandlats till något helt annat. Hon känner sig straffad för något som hon inte riktigt förstår, hon har inte blivit förhörd eller utfrågad, hon säger sig inte ha fått chans att förklara vad som hände den där kvällen och vad filmen visade.
– Detta kunde ha skötts så mycket bättre av förbundet. Vi är barn. Vi kan göra fel och misstag, säger hon.

Ridsport har bett Wiveca Lundh att kommentera de olika turerna i ryttarens berättelse, men hon har avböjt.
– Det här handlar om barn. Jag kommer inte att kommentera det här ärendet mer, säger hon.

Ridsport har utan framgång också försökt nå Helena Lindencrona.

I ett offiiellt uttalande på SvRF:s webbplats står det:
Svenska Ridsportförbundet har noggrant följt en incident som inträffade med svenska ryttare i samband med Ponny-EM i Malmö. Eftersom det handlar om unga personer kommer förbundet inte att ingående kommentera händelsen i media eller med andra utomstående. Incidenten innebär att ryttare brutit mot skrivningen i det kontrakt som landslagsryttare undertecknar samt att händelsen går emot Svenska Ridsportförbundets policy och värdegrund. Ryttarna är inte avstängda, men har efter incidenten inte blivit uttagna till Nordiskt Mästerskap eller är anmälda till de internationella tävlingarna i Danmark kommande helg. Händelsen har varit föremål för behandling i Disciplinnämnden som avvisat ärendet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden