Sport
9 augusti 2015 11:07

Franskt hoppguld på ponny-EM

Franska Justine Maerte sken i kapp med solen i Malmö. Som rakt igenom felfri tog hon EM-guldet i hoppning för ponny 2015. Svenska mästaren Ottilia Lundgren var bästa hemmaryttare på delad sjundeplats. Se alla bilder och svenskarnas felfria finalrundor på film här.

Franskt hoppguld på ponny-EM
Merci för guldet min vän. Photographer Roland Thunholm

Finalen i hoppning på ponny-EM i Malmö gick över två omgångar på 1,35 -banor designade av Peter Lundström. En enda ryttare kom i mål med ett helt prickfritt protokoll efter totalt fem EM-rundor och på så vis tog fransyskan Justine Maerte med Shamrock du Gite (valack f-06, e Han – Kid de Garenne) guldet utan omhoppning. Inte ens ett dopp i vattengraven, som lagkompisarna ordnade, kunde få Justine att sluta le.
– Äsch, vattnet var inte det minsta kallt. Det var bara härligt, säger Justine som passade på att prisa sin ponny:
– Vi är ett riktigt team och jag är lycklig som har honom, säger vinnaren som gör sitt sista ponnyår och därefter främst ska satsa vidare på sina studier.

Desto fler ryttare aspirerade på silver och brons. Fem stycken ekipage på fyra fel var med i omhoppningen och det tjoades rejält på alla möjliga språk när ponnyekipagen speedade mot medaljerna. Två ryttare satte ytterligare en nolla och snabbast av dem var Jodie Hall Mcateer som tog lagguld med Storbritannien häromdagen. Philippaerts Junior, 13-åriga Thibault, la beslag på bronset till pappa tillika världscupvinnaren Ludos stora glädje.

En touch från omhoppning
Omhoppningen om silver och brons var länge inom räckhåll för Sverige genom Ottilia Lundgren med Ocean Des As. Ottilia lotsade proffsigt och iskallt sin Olle till felfritt i första finalrundan och belönades med ett rejält publikjubel.  Efter målgång blev både hon och ”Olle” ordentligt omklappade av såväl familj som vänner och landslagsledning.  

Trots att Ottilia var med i diskussionen om tätplaceringarna var det en till synes samlad ryttarinna som laddade om.
– Jag är rätt cool och brukar inte vara så nervös, sa Ottilia när hon taktikar som bäst med tränare Anna Emanuelsson inför runda två.
– Hon har starka tävlingsnerver. Ottilia kan behålla fokus när det verkligen behövs, säger Anna om sin finalelev.

Och mycket riktigt, när Ottilia gav sig ut på banan för finalrunda två inledde hon precis lika felfritt som i sin första runda och visade att hon med rätta är svensk mästare 2015.
Bommen på hindret över vattenmattan såg ut att kunna ligga kvar, men när ekipaget redan hade hunnit ta något galoppsprång mot nästa hinder föll den och chansen till omhoppning försvann.
– Jag hade såklart hoppats på felfritt och medalj, men är jättejättenöjd ändå. Min ponny har presterat på topp, säger Ottilia efter prisutdelningen.

Adam medaljsugen inför nästa år
Den andra finalsvensken var Adam Carey med Stakkati som vann det första kvalet i torsdags. Han hade med sig åtta fel till finalen och i den första finalrundan utökades felen till 16 efter ett tramp i vattnet och ett riv i insprånget i tvåkombinationen. I Adams andra runda visade han åter sin vinnande stil och fick till en riktig revansch med en ritt som såg lekande lätt ut trots utmaningen på 1,35-höjder.
– En skön avslutning,  kul att få avrunda såhär, säger Irlandsbaserade Adam efter målgången och tillägger att han förstås egentligen hade velat ha en medalj.
– Men nu blev det inte så tyvärr. Jag ska rida ponny nästa år också och får försöka att ta medalj då istället.

Landslagsledaren Jens Fredricson hyllade sina två finalryttare efter deras insatser på EM. Adams sista runda utnämnde han till en av de bästa i finalomgång två och Ottilia var han förstås också mer än belåten med.
– Topp-10 och en touch från att få rida om medalj är helt fantastiskt bra, säger Jens.

 

Bästa svenska finalrundan omgång 1:

 

Bästa svenska finalrundan omgång 2:

 

Medaljörer hoppning, ponny-EM 2015:
1) Justine Maerte, Frankrike, Shamrock du Gite, 0+0+0
2) Jodie Hall Mcateer, Storbritannien, Tixylix, 0+0+4/37.36
3) Thibault Philippaert. Belgien, Okehurst Little Bow Wow, 0+0+4/42.24

7) Ottilia Lundgren, Sverige, Ocean des AS, 4+0+4/63.63
21) Adam Carey, Sverige, Stakkati, 8+8+0/59.79
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden