Sport
8 augusti 2015 14:33

Ella Viebke klar för kürfinalen

Lagtävlingen är ett minne blott och nu är det fullt fokus på de individuella ritterna för det svenska dressyrteamet på EM. 18 stycken får rida küren och Ella Viebke knep den sista platsen med sin sju år unga ponny.

Ella Viebke klar för kürfinalen
Ella Viebke och landslagsledare Bobo Lundgren peppar mot finalen.

Ella Viebke och sjuåriga Drink Pink är klara för EM-final i Malmö. 18 åtråvärda kürplatser stod på spel i mästerskapsprogrammet och Ella säkrade precis en av dem. Nu väntar en EM-final på svensk hemmaplan för 16-åriga Ella.
– Helt otroligt. Det här hade jag verkligen inte räknat med, säger en strålande glad finalist som även var bästa svensk på NM.
Nu ska hon fokusera på finalküren medan sjuåringen blir ompysslad.
– Han ska få äpplen, morötter och känna sig riktigt duktig, säger Ella.

Seniorlandslagets förbundskapten Bo Jenå dömer på ponny-EM och gillade vad han såg när Ella red.
– Hon red väldigt bra och den unga ponnyn är mycket lovande. Det blir bättre för var gång, så nu hoppas vi att det går fint i küren också, säger Bo.

Tidigare under EM var de bästa svenska lagekipage. I dagens individuella mästerskapsprogram fick de 68,341 procent och var åter alltså bästa svenska ekipage.
– Bland annat gjorde Ella riktigt fina enkla byten. I lagtävlingen var det lite forcerat stundtals, men nu höll hon bättre tempo. Ponnyn är så ung, så det är nästa ryttare som kommer att få skörda de största framgångarna, kommenterar landslagledare Bobo Lundgren.
Domarna uppskattade Ellas ridning och gav henne 7, 7,5, 7, 7 samt 7,5 för ryttare med koefficient 2. Andra höjdpunkter var den ökade skritten, övergångar och Drink Pinks framåtbjudning.

SM-vinnaren Clara Egholm Hebsgaard och Extrem fick 66,073 procent. Bobo Lundberg berömde bland annat deras enkla byten.
– Även ryggningen, som inte satt häromdagen, var bra. Jag tycker nog att Clara i några fall fick snålt betalt för de bra momenten, säger Bobo.
Ekipaget fick ändock 7:or rakt igenom för sina serpentiner, enkla byten och övergång mellan ökad galopp och trav. På ryttare med koefficient 2 blev det stabila 7, 7, 7, 7, samt 6,5.

Emma Tegelskär och B Capriole var sist ut och landade på precis samma resultat som Clara och Extrem. Bland de högsta poängen fanns 7,5 för exempelvis den avslutande traven och halten.

Elin Mattsson med Bodo var den enda av svenskarna som startade den individuella tävlingen under fredagskvällen. I kvällssolen red Elin ihop 64,366 procent. Ekipaget fick bland annat 7:or rakt igenom för sina enkla byten med koefficient 2 och för sin ökade galopp. Dessvärre drog en 4 för igångsättningen efter halten och en orolig sista halt med 5 och 5,5 i protokollet ned totalprocenten.

Klassen var både kürkval och medaljklass. Phoebe Peters tog guld med sitt världsrekord.

Medaljörer mästerskapsprogrammet, ponny-EM 2015:
1) Phoebe Peters, Storbritannien, SI Lucci, 81.390%
2) Nadine Krause, Tyskland, Cyrill WE, 76.732%
3) Helen Erbe, Tyskland, SFs Charly Brown, 73.765%
20) Ella Viebke, Sverige, Drink Pink, 68.341%
30) Clara Egholm Hebsgaard, Sverige, Extrem, 66.073%
30) Emma Tegelskär, Sverige, B Capriole, 66.073%
45) Elin Mattsson, Sverige, Bodo, 64.317%

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden