Ponny
4 november 2016 15:10

10-åriga Ebba tog första SM-guldet

I tisdags var det precis ett år sedan Ebba Danielsson, 10, debuterade med Parc Chit Chat i en LC. I dag vann de guld i kategori B och var först ut som svenska mästare på SM i Helsingborg.

10-åriga Ebba tog första SM-guldet
Ärevarv med Ebba Danielsson i täten.

Ebba Danielsson, 10, är precis så gammal man måste vara för att få starta SM och redan har hon nått så långt man kan på just det mästerskapet. Efter en hisnande omhoppning mellan åtta dubbelt felfria B-ponnyekipage på SM hos Helsingborg FRK tog hon guldet med jämnåriga Parc Chit Chat från Irland.

Segergehänget till och med släpade i marken eftersom guldryttaren ännu inte är så stor och hon överöstes med blommor, presentkort, dubbla rosetter och grattiskramar. Samtidigt förklarar hon att hon knappt kan tro att guldet är hennes, men är förstås strålande glad.
– Det är nog för att vi passar så bra tillsammans och gillar farten båda två som det har gått så bra för oss, säger Ebba om kometåret från LC till SM-guld.

När familjen köpte Parc Chit Chat från Irland hade han med sig ett fint CV och i februari debuterade han och Ebba medelsvår med en dubbelnolla. Med sig till SM hade Ebba, Equine Club West Ridsport förening, två ponnyer som båda var felfria i den första omgången igår. Inför dagens avgörande valde hon Parc Chit Chat och det lönade sig.
– Han är både snabb och säker, så därför valde jag honom, säger Ebba.

B-ponnyekipagen radade upp en hel del fina och väl avvägda rundor, men bjöd också på en del oplanerad action. En ponny stylade med ett par rejäla luftsprång samtidigt som ryttaren snyggt redde ut det, en annan lämnade banan innan den ens hade startat och en tredje som kom lös efter en avramling galopperade envist några varv på egen hand men valde till sist att parkera sig hos Ridsports fotograf. Bland omhoppningsekipagen stod dock prima prestationer i fokus snarare än hyss och sex av dem satte ännu varsin klockren runda.  


Cornelia, Ebba och Ellen på prispallen. Foto: Fredrik Jonsving.

I somras var Ebba femma på utomhus-SM och då var Ellen Selin, Jump Club RSF, med Zafir tvåa medan Cornelia Wallenborg, Örebro Ryttarteam, med Stald Foxs Mr Fox var trea. Idag bytte de plats och därmed tog Cornelia silver och Ellen brons.

Resultat

Läs mer om ponny-SM i Ridsport som kommer ut på torsdag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden