Ponny
20 december 2016 21:34

Svenskt deltagande vid World Pony Jumping Trophy

I Belgien kommer nästa vecka den första deltävlingen i FEI World Pony Jumping Trophy arrangeras. Svenska ryttare finns på plats, och svensk ponny i startfältet blir det genom connemarahingsten Poetic Kelly RC 108 - även om han startar under dansk flagg.

Svenskt deltagande vid World Pony Jumping Trophy
Poetic Kelly är välmeriterad och har bland annat vunnit SM. Här med ryttaren Michelle Hoffback 2015.

FEI har tagit ett nytt initiativ för ponnyryttarna: FEI World Pony Jumping Trophy. Den första omgången för säsongen 2017 kommer att ridas vid världscuptävlingarna i Mechelen, Belgien 26-30 december 2016. Tävlingen rids i kvalomgångar på 1,30 nivå och i en final med hinderhöjder på 1,35. Läs mer om tävlingarna här.

Svenskfödde och svenskägde Poetic Kelly RC 108 (connemarahingst f-06 e Poetic Justice – Kimble, uppf Kerstin Johansson & Rosie Forsell) är med i startfältet. Hingsten är välmeriterad i hoppning och tillsammans med Michelle Hofback vann han bland annat SM i kategori D, grupp 2 förra året. Sedan åtta månader tillbaka är Poetic Kelly i Danmark där han tävlats av 15-åriga Annestine Kibeck Hansen.
– Annestine är med i det danska landslaget och de har varit runt och tävlat i Europa, säger Peter Ilyes som tillsammans med hustrun Cathrin Blomqvist Ilyes ägt hingsten sedan han var föl.
Det har varit svårt att hitta ryttare i Sverige på den nivån som Poetic Kelly tävlar, därför har han hamnat i Danmark. Målsättningen är nu att ekipaget ska komma till EM.

Poetic Kelly är även godkänd för avel, men på grund av sitt tävlande verkar han bara på fryst.
– Det är mest i utlandet han används, säger Peter Ilyes.
Exakt hur många Poetic Kelly-föl som föds nästa år vet ägarna inte riktigt. Det blir inte några i Sverige men blir ett antal på Irland.
– Vi har skickat sperma i två omgångar till Irland, säger Cathrin Blomqvist Ilyes.

Svenska ponnyryttare i Mechelen blir Julia Hallberg och regerande dubble SM-vinnaren utomhus: Michelle Cranning Hillgren.

Michelle Cranning Hillgren tävlar i Mechelen. Här vid utomhus SM i somras då hon vann guld både i kategori C och D. Foto: Lottapictures.


Även välmeriterade Julia Hallberg startar i Mechelen. Foto: Lottapictures.

Här ses Annestine Kibeck Hansen och Poetic Kelly vid en GP-hoppning i Danmark:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden