Ponny
12 februari 2016 13:38

EM-finalisten såld till Tyskland

Det som skulle bli ett roligt och lärorikt utbildningsprojekt blev istället något mycket, mycket större. Nu har ett av Sveriges bästa ponnyekipage i dressyr skiljts åt. "Att lära känna Pinky är bland det bästa som har hänt mig" säger Ella Viebke.

EM-finalisten såld till Tyskland
Ekipaget var bästa svenskar på EM. Photographer Roland Thunholm

För drygt tre år sedan kom Drink Pink (valack, f 2008, e FS Don’t Worry–FS Golden Highlight) till Ella Viebke och igår for han vidare till Tyskland.
– Just nu är det lite ledsamt. Jag har ju varit flera timmar med honom varje dag i över tre år och vi har varit med om så mycket. Det var en del av mitt liv som försvann när han åkte igår, säger Ella Viebke, 17.

Den delen är förstås Drink Pink – ponnyn som blott sju år gammal bland annat var bästa svensk på EM genom att gå till final och därpå segrade i küren på Friends Arena tillsammans med Ella. Nu har de ett minst sagt imponerande facit, men det var inte vad Ella siktade på.
– Vi köpte honom mer som ett projekt där jag skulle lära mig att utbilda snarare än för att nå framgång. Att vi sedan fick det här sista året med allt roligt är ett stort plus och helt fantastiskt. Att lära känna Pinky är bland det bästa som har hänt mig.

Såhär skrev Ella själv om året i sista numret av Ridsport 2015:
Det bästa med 2015 var att jag under mitt sista internationella ponnyår hann hela vägen med min ganska unga ponny Drink Pink. Jag har utbildat honom sedan han var fyra år och vi fick uppleva NM, EM-final på hemmaplan, guld på lag-SM och sedan avsluta med att vinna ponnyküren i Friends Arena. Ett oslagbart år!

Efter ett massivt intresse från flera europeiska länder var slutligen en tysk familj med en internationellt meriterad dotter den rätta nya familjen för Drink Pink.
– Det känns skönt att veta att hon verkligen kan ta tillvara på honom och att han får fortsätta att utvecklas. Nu kommer han att kunna ge henne lika mycket som han har gett mig, säger Ella.
Hon tror själv att det hade kunnat räcka ännu längre än till ”bara” EM-final om hon och Pinky hade fått ett år till ihop. Nu tänker hon att det nya ekipaget behöver lära känna varandra, men att det sedan lär bli framgångar.
– Om man gör allt rätt med honom kan Pinky lätt bli en av Europas bästa ponnyer. Han har det rätta psyket och karaktären för det, säger Ella och berättar att Pinky utöver sina kvalitéer på banan är en väldigt snäll, ordentlig och lugn ponny som alltid har verkat äldre än han är.

För första gången på många år står Ella nu utan häst och passar på att ladda om efter ett intensivt, guldkantat 2015. Familjen letar efter den perfekta efterträdaren.
– Det är viktigt att det inte blir något stressköp, utan något vi verkligen tror på. Självklart ska det vara en häst med mycket kvalité. Dyker det upp en äldre och mer utbildad häst som är den rätta kan det bli så, men främst kikar vi på yngre hästar.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden