Ponny
3 januari 2017 11:06

Startskott för Sverigeponnyn – 76 med i första jakten

Nu går startskottet för Sverigeponnyn, som tar över efter den klassiska tävlingen GP-ponnyn. Många vill till Scandinavium och till första kvalet är 76 ekipage anmälda.

Startskott för Sverigeponnyn – 76 med i första jakten
Ellen Johansson och Rock On Sally blev de sista GP-ponnyvinnarna.

Som Ridsport berättade i höstas ersätter Sverigeponnyn den traditionsenliga C-ponnytävlingen GP-ponnyn (läs mer här) för västsvenska ryttare. Nu har istället kategori C-ekipage från hela Sverige chansen att komma till Scandinavium.

– Det känns jättekul och viktigt för ridsporten att unga ryttare från hela Sverige nu har möjlighet att delta i vår satsning på ponnyhoppning. I år rids dessutom semifinalen i Sverigeponnyn i Scandinavium, vilket gör att så många som 30 ryttare får uppleva den känslan, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, i ett pressmeddelande.
Sex kval ska sålla fram fem semifinalister vardera som möts i Göteborg, där de tio främsta slutligen hoppar final under lördagen på Gothenburg Horse Show med många av världens bästa ryttare på plats.

Såväl kval som semifinal och final går på LB-höjd med inverkansbedömning.
– Sverigeponnyn är en tävling för de som fortfarande är i början av sin ridkarriär och i starten av att vara tävlingsryttare. Vi vet av erfarenhet att det är väldigt betydelsefullt som ung ryttare att få chansen att tävla i Scandinavium med allt vad det innebär. Vi har sett finalister i ponnyhoppningen som sedan kommit tillbaks till Gothenburg Horse Show några år senare som internationella ryttare, säger Tomas Torgersen.

Under de kommande vinterveckorna är det nu dags för landets Göteborgssugna ekipage att rida för biljetter. Kvalen är spridda från Helsingborg i söder till Umeå i norr. Redan på lördag går det första av sex kval i Helsingborg och klassen är snudd på sprängfylld. 76 stycken C-ponnyekipage från främst södra och västra Sverige hoppar då om de fem första biljetterna till Scandinavium.


Det sista finalgänget i GP-ponnyns historia med vinnaren Ellen Johansson i täten. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden