Ponny
13 mars 2017 08:17

Grey Bray har galopperat vidare

(Uppdaterad) En liten legendar har lämnat jordelivet för de evigt gröna ängarna. Med sju individuella SM-guld var Grey Bray en ponny av sällan skådat slag.

Grey Bray har galopperat vidare
LOTTAPICTURES AB

Den sjufaldiga svenska mästaren i hoppning för B-ponnyer, Grey Bray (imp Irland, okänd härstamning), har vid 30 års ålder avslutat sina dagar hemma på Springfield Farm hos Alexander Zetterman som var en hans guldryttare.

Alexander berättar själv om det på sin Facebook:
”Igår den 12 mars 2017 somnade Grey Bray in, 30 år gammal. Han fick avsluta sina dagar på ett värdigt sätt hemma hos oss, och även om han blivit till åren så är det ändå svårt att acceptera och förstå. Att han fick leva så länge, tävla så länge och vara frisk så länge är är fantastiskt. Han är en legend med sina sju SM-guld och jag glömmer aldrig när vi vann i Södertälje 2000. Jag har så mycket att tacka honom för, jag har så många fina minnen med ”Bob” och han är en stor del av min barndom. ”Bob” var en exceptionell ponny, en underbar personlighet, med ett hjärta av guld och han har gett så mycket glädje till så många människor genom åren. På så många vis är det ett känslomässigt farväl och han kommer alltid finnas med i våra hjärtan. Vila i frid kompis”

Grey Bray tog SM-brons vid 26 års ålder och avtackades vid sin sista tävling 27 år gammal under en högtidlig ceremoni i samband med Baltic Cup i Flyinge. Ceremonin avslutades med att valacken galopperade ärevarv till tonerna av Tina Turners ”Simply the Best” med Melanie Ling-Vannerus som var hans sista tävlingsryttare.

I Sverige har Grey Bray tävlats av Sofia Kroon, Robin Ingvarsson, Alexander Zetterman, Isabell Bengtsson, Ebba Nordström, Elsa Carle och Melanie Ling-Vannerus. Han flög fram med dem alla och flest SM-guld, tre stycken, blev det med Isabell Bengtsson.

Köptes för 250 pund
Historien går att hästhandlaren Richard Bourns hittade Grey Bray som 6-åring och köpte honom för 250 pund åt sin son. Grey Bray hoppade uppåt i klasserna och kom till Sverige via Sofia Kroon som första gången såg honom på Irland där han hoppade irländska mästerskapen. Han gick då bland C-ponnyer eftersom B-ponnygränsen låg på 128 centimeter och hoppade hinder som var nästan lika höga som honom själv.

Familjen Kroon köpte skimmeln och bara något år senare vann Grey Bray SM med Sofia Kroon. Det blev början på en lång och framgångsrik historia med många SM-guld för Grey Bray.

SM-guld
1998  inne med Sofia Kroon
1999  ute med Robin Ingvarsson
2000 inne med Alexander Zetterman
2003 ute med Isabell Bengtsson
2003 inne med Isabell Bengtsson
2004 ute med Isabell Bengtsson
2007 ute med Ebba Nordström

Se Grey Bray med samtliga sina svenska ryttare här

 
I år är det 17 år sedan Alexander Zetterman och Grey Bray tog SM-guld. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden