Ponny
22 juni 2017 11:47
Ridsportplus

Locket på efter att Fasteus sparkats

Thomas Fasteus fick lämna sitt uppdrag som landslagsledare med omedelbar verkan. Ridsportförbundet har inte gett någon officiell förklaring.
– Om förbundet inte lämnar ut mer information innebär det att jag utsätts för alla möjliga misstankar, säger Thomas Fasteus.

Locket på efter att Fasteus sparkats
Thomas Fasteus anser inte att det funnits samarbetssvårigheter. Ridsportförbundet verkar ha en annan uppfattning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med en månad kvar till NM för ponny och children förlorade ryttarna en av sina två landslagsledare. Thomas Fasteus som följt ryttarna sedan den 1 januari 2016, då han tog över uppdraget efter Jens Fredricson, fick lämna sitt uppdrag. Den plötsliga förändringen har lett till många upprörda reaktioner i ryttarnas facebookgrupp.

    Där har Thomas Fasteus också valt att lägga ut brevet han fått från Ridsportförbundet, där det står: ”Som grund för vårt ställningstagande är det främst de samarbetssvårigheter som upplevs av våra hoppledare samt värdegrundsfrågor för barn och ungdomar. Just frågorna om värdegrund har varit en återkommande diskussion oss emellan.”
    – Jag har inte upplevt de samarbetssvårigheterna. Kanske har mitt arbetssätt helt enkelt inte varit omtyckt, eftersom jag inte har styrt uttagningarna efter vad föräldrarna heter eller hur dyra ponnyerna varit. I stället har jag arbetat med hög integritet och grundat alla uttagningar på mina kriteriedokument, säger Thomas Fasteus.

    Rykten florerar

    Kritiken mot hans värdegrund har han nåtts av på distans, men enligt Fasteus har det inte lyfts vid några möten.
    – Det finns grupperingar som hävdar att mitt ledarskap är skadligt för barnen, och jag har bett att få bli konfronterad med vilka brister det handlar om, men det har inte skett.

    Thomas Fasteus är på väg att separera från sin fru. I samband med detta har rykten spritts om att han skulle haft ett förhållande med en tränare till landslagsryttare, en vuxen kvinna.
    – Det stämmer inte, och det är heller inget som förbundet har frågat mig om. Jag har inga problem med att förbundet säger upp avtalet, för så är det skrivet, men jag tycker att tajmningen är olycklig.

    När Ridsportförbundet dessutom väljer att avsluta uppdraget med omedelbar verkan och samtidigt tiga om orsakerna till uppsägningen, leder det till spekulationer.
    – Vi har precis haft en skandal med en annan tränare. Nu riskerar jag att bli misstänkliggjord, säger Thomas Fasteus.

    Ingen annan utredning

    Svenska Ridsportförbundets informationschef Lotta Amnestål skriver i ett mejl till Ridsport att förbundet inte kan diskutera medarbetare i media. Hon svarar dock på två frågor som tidningen ställer. Frågorna är om det pågår någon utredning inom SvRF som en följd av Thomas Fasteus agerande, liksom om SvRF har gjort eller har för avsikt att göra någon polisanmälan utifrån Fasteus agerande.
    ”Svaret på frågorna är nej och nej”, skriver Lotta Amnestål.

    Thomas Fasteus
    • Blev tränare för ponny och children den 1 januari 2016.
    • Bor i Kungsbacka där han bedrivit utbildning och försäljning av hopphästar.
    • Främsta merit som landslagsledare: Silver i lag-EM i ponnyhoppning 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden