Ponny
19 juni 2017 21:26

Möt de fem guldmedaljörerna

Vid SM i ponnydressyr korades fem svenska mästare. Läs våra segerintervjuer med Tindra Holmertz, Ellen Olsson, Linda Svensson Krupke, Amanda Barnestam Olsson och Emma Tedenström.

Möt de fem guldmedaljörerna
Linda Svensson Krupke, Amanda Barnestam Olsson, Ellen Olsson, Tindra Holmertz och Emma Tedenström är svenska mästare i dressyr 2017. Pernilla Hagg

Fem svenska mästare korades vid Ryttarsällskapet Grums tävlingar på Equality Line i Hammarö 17-19 juni 2017. Ridsport har pratat med alla nybakade SM-vinnare.


Tindra Holmertz och Monty. Foto: Pernilla Hägg.

Kategori B:
Tindra Holmertz, 13 år, Föreningen Mantorps Ryttarna

Regerande svenska mästarna Tindra och Monty (ASRP hingst f-04 e Vermont-Carnevall II, uppf Ann-Charlotte Larsson) tog hem guldet i kategori B även i år. Även om tävlingen har kännts jättebra var Tindra inte säker på att ta hem segern.
– Man kan aldrig veta vilket humör hästen är på, säger Tindra.
Nu var Monty på bra humör och skötte sig alldeles utmärkt. Han tog inte bara hem SM-guldet, utan Tindra och Monty vann även hela tävlingens meetingpris – en fin sadel.
– Det gick till det ekipage som hade högst procent under lördagen och söndagen, berättar Tindra, som med 72,857 procent under lördagen fick ihop allra högst procent under dessa dagar.

Nästa år blir Tindra för gammal och får inte rida B-ponny längre. Hon har sin D-ponny Sunny Sunday att fortsätta med, men planen är även att Monty nästa år får starta som C-ponny.
– Vi får se hur det går med de nya programmen, säger Tindra om övergången till ny kategori för Monty, och hon vågar inte hoppas för mycket ännu utan vill mest se hur det går.


Ellen Olsson och Daylight. Foto: Pernilla Hägg.

Kategori C, grupp 1:
Ellen Olsson, 14 år, Föreningen Mantorps Ryttarna

Ellen segrade med Daylight (KP val f-02 e Dijon S-Thil the Champ, uppf Hermann Arts). Ekipaget vann samtliga starter och segrade med god marginal. Detta blir Ellens första SM-medalj medan Daylight har tagit ett silver tidigare.
– Det känns helt fantastiskt och jag är i chock, säger Ellen, som lovordar sin fantastiska ponny efter segern.

Förra året startade Ellen och Daylight på NM och tog ett lagsilver, i år siktar de högre.
– Vi vill gå så långt som möjligt på NM både individuellt och i lag, berättar Ellen, som efter segern fick veta att hon var uttagen att rida NM.
Sedan i fjol har de finslipat på sitsen, traven, galoppen och på den mentala biten. Till sin hjälp har Ellen Zanna Scahllin Olsson som följer Ellen på tävlingarna, och Inger Axelsson som hjälper till med träningen på hemmaplan.
– Jag har verkligen ett fantastiskt team som stöttar och hejar på, berättar Ellen.

Någon större ponny har Ellen inte på gång utan hon satsar allt på Daylight.
– Han går som en D-ponny, förklarar Ellen.


Linda Svensson Krupke och Merveilleux. Foto: Pernilla Hägg.

Kategori C, grupp 2:
Linda Svensson Krupke, 20 år, Ronneby Ryttarförening

Linda tog guldet med Merveilleux (ASRP val f-01 e Sweet Demand xx-Pernod ox, uppf Gittens Friskvård). Det är deras första SM-guld i dressyr, tidigare har de ett brons och ett silver. Från SM i ponnygalopp har de tre guld, ett silver och ett brons. Linda fyllde 20 i januari och det här är hennes sista ponnyår. Att kröna karriären med ett guld tycker hon känns jättekul.
– Merveilleux har utvecklats så mycket under året och det här känns som ett bevis på att han har blivit fin.

Själv tyckte Linda att den första dagen var den bästa dagen.
– Sedan blev han lite trött men gick på bra ändå.
Merveillex har hon haft i sju år, men nu är det dags att sälja honom.
– Jag ska börja plugga och även jobba lite så nu blir det en paus, berättar Linda, som visserligen gärna skulle vilja ha en stor häst och rida samtidigt som pluggandet. Inget är riktigt bestämt.
– Vi får se hur det blir, säger Linda.

Amanda Barnestam Olsson och Jarno RP 145. Foto: Pernilla Hägg.

Kategori D, grupp 1:
Amanda Barnestam Olsson, 15 år, Willands Ryttarförening

Guldet red Amanda hem på Jarno RP 145 (ASRP hingst f-01 e Coelenhage’s Purioso-Coelenhage’s Let’s be the Best, uppf R Bonhof). Amanda har tidigare kommit fyra två gånger och sjua en gång vid SM. Jarno har däremot ett individuellt silver sedan tidigare och ett flertal andra mästerskapsmedaljer.
– I år var det medalj som gällde och det är helt galet med guld, berättar Amanda.

Mitt i glädjeyran efter guldet berättar Amanda att hon även blev besviken.
– Vi hade hoppats på EM. Men direkt när jag tog guld fick jag veta att vi inte var med till EM utan får åka till NM istället, säger Amanda, som efter sina internationella framgångar nästan varit helt säker på att få åka till EM och tävla för Sverige.

Om det blir någon EM-revansch nästa år återstår att se.
– Jag är ganska lång men jag ska försöka rida ponny ett år till, säger Amanda, som redan har en stor häst som hon tränar vid sidan av Jarno.
– Kanske blir det mer stor häst redan nästa år, funderar Amanda.


Emma Tedenström och Giacomo. Foto: Pernilla Hägg.

Kategori D, grupp 2:
Emma Tedenström, Sundby Ridklubb

Årets vinst är tredje guldet på raken för Emma Tedenström. 2015 tog hon guld i kategori C, grupp 2 med Emmy P, och både i fjol och i år vann hon med Giacomo (ASRP val f-07 e Green River xx-Power Boy, uppf Helena Collijn). Ovanpå guldmedaljerna tog Emma dessutom brons i kategori C, grupp 2 i fjol. Emma har nu fyllt 20 år och lämnar snart ponnytiden.
– Det var jättekul att få vinna sitt sista ponny-SM, säger Emma.

Båda ponnyerna hon tävlat ägs av Mats Mellberg, Sundby Ridskola, och båda har samma mamma. Dagens seger innebär det fjärde guldet totalt för ponnyer från Sundby Ridskola.
– Förutom Giacomo och Emmy P har deras mormor också vunnit SM, berättar Emma.
Mormor är Emma II som vann SM 1987. Ett new foreststo som var ridskoleponny och även hon tävlade alltså för Sundby Ridklubb.

Emma lovordar Giacomo som arbetsvillig och att han alltid försöker göra sitt bästa. Planen är nu att hon ska tävla Giacomo även i höst, men vem som tar över honom när Emmas sista ponnyår tar slut vet hon inte. För Emma blir det nu att byta upp sig en storlek.
– Jag har en stor häst hemma, men det kommer att ta ett tag innan jag kan rida på samma nivå som på Giacomo, säger Emma.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden