Ponny
1 juni 2017 15:24

”Olycksfall i arbetet” blev svensk mästare

Egentligen var det inte alls meningen att han skulle kommit till, och när han väl var ute liknade han inget som Eva Gustafsson tidigare fött upp. Men EG Bernouilli visade sig ha helt andra talanger än vad som var tänkt och är idag en medaljsamlare utan dess like inom ponnygaloppen.

”Olycksfall i arbetet” blev svensk mästare
Melissa Juneskans och EG Bernouilli tog SM-guld på Strömsholm 2016

EG Bernouilli (ASRP val f-02 e Verona’s Bo-Gi-Small-Land Martino, uppf Eva Gustafsson) var bara 1,5 år när Therese Juneskans såg honom i hagen hemma hos uppfödaren Eva Gustafsson, Stuteri EG utanför Nyköping.
– Den där lilla vill jag ha, sade Therese spontant då, och där och då ändrades framtiden totalt för den lilla ponnyn, som egentligen skulle blivit dressyrhäst. Numera är han den lilla C-ponnyn som vunnit i princip allt man kan vinna inom ponnygaloppen. Bernouilli började tävla när han var tre år, och har tagit SM-medalj varje år sedan 2006 – I fjol tog han guld på Strömsholm. Han har också tagit medalj vid derbyt varje år med vinst senast 2015.

Familjen Juneskans lever ett aktivt liv med galopphästar i olika storlekar, och det var en blivande galopponny till sina barn som Therese såg i den där tänkta dressyrponnyn i hagen. Therese berättar om första mötet med Eva Gustafsson, och hur hon då beskrev Bernouilli som ”ett olycksfall i arbetet”.

Vi blev förstås nyfikna på historien bakom, och tog kontakt med Eva Gustafsson för att höra vad det var för olyckligt som låg bakom EG Bernouilli. Eva berättar gärna om ”Lilla B” som hon kallar honom. Det började med att Eva precis hade startat upp sin avelsverksamhet med importerade ston och moderlivsimporter från Bönningerstuteriet i Tyskland.
– Mitt avelsmål var att avla en präktig tysk gångartsponny, berättar Eva för Ridsport.

Till sina ston använde hon de hingstar som på den tiden fanns tillgängliga i Sverige, och som passade hennes tyska ston. Det var dels Power Boy, och dels Dancer Gold B som hon hade förhandlat till sig avelsrätten på. Hennes ston seminerades med dessa hingstar 2000, och fölen som föddes såg ut som förväntat.
– Men när jag hade stona på seminstation 2001 så blev inte stona som jag använde Dancer på dräktiga, berättar Eva, som då i slutet av juli 2001 stod med tre tomma ston.
– Av någon anledning var inte Dancer Gold fertil längre och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra och stona var på väg in i ny brunst.

I samband med detta fick Eva ett erbjudande om att använda den nyimporterade hingsten Verona’s Bo-Gi till sina tre tomma ston, och inom några dagar var alla seminerade och dräktiga. Eva minns att att hon inte ens hann fundera på om Bo-Gi egentligen passade hennes ston, men året därpå föddes först två stoföl. och de såg ut som Eva var van vid. Sedan kom Bernouilli.
– Han var som en främmande fågel. Liten och lätt som en älva och helt olik mina präktiga, storvuxna gångartsponnyer.

Eva minns hur hon stirrade på det lilla fölet och funderade på vad hon skulle göra med honom. Först då tog hon och studerade föräldrarnas härstamningar lite noggrannare, och insåg att modern Mirabell knappt hade något ponnyblod alls utan mer eller mindre var en korsning mellan engelskt- och arabiskt fullblod. Bo-Gi hade 75% fullblod i sina ådror.
– Jag hade utan att jag direkt planerat det nästan åstadkommit en liten angloarab, säger Eva.


Therese Juneskans med en ung EG Bernouilli när han fortfarande var hingst och B-ponny. Privat foto.

Och det var just detta som skulle visa sig passa utmärkt på galoppbanorna. Även om Bernouilli är liten – han är på gränsen mellan kategori B och C och var i början av karriären B-ponny, har han alla egenskaper som behövs för galoppsporten.
– Det är som att rida ett mini-fullblod, säger Therese Juneskans, som är otroligt tacksam över att hon hade turen att träffa denna lilla ponny och fick köpa honom.

Bernoulli har inte bara galopperat, utan är även utbildad upp till LA/MSV dressyr och har tävlat i hoppning upp till LA, men det är på galoppbanorna han haft sina stora framgångar med bland annat Thereses två barn, Kevin och Melissa.
– Han är i sitt livs form just nu och ska gå SM på Strömsholm i år och derbyt i Skåne, berättar Therese.

Förutom snabbheten förklarar Threrese att Bernouilli är en gudomlig individ, viserligen känslig, men han är lätt att hantera, är lyhörd och lättlärd och hjälper till vid träningen av fullblodsåringarna. Dessutom hållbar, han har inte varit skadad under de här åren och då har han ändå presterat på högsta nivå – något som Therese tror är en styrka just bland avkommorna till Verona’s Bo-Gi.
– Det är en sådan ponny som varje barn skulle få ha, säger Therese, och tillägger att Bernouilli är som en familjemedlem och han kommer aldrig att lämna gården.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden