Ponny
6 juni 2017 14:00

Thomas Fasteus: ”Inget gemensamt beslut”

I går stod det klart att Thomas Fasteus slutar som landslagsledare för ponny och children. Nu berättar han att det inte var ett gemensamt beslut.

Thomas Fasteus: ”Inget gemensamt beslut”
Thomas Fasteus driver TOSO Showjumping tillsammans med Sofie Thurdin. Foto: Roland Thunholm

Enligt den information som gick ut från Svenska Ridsportförbundet i går skulle det vara ett gemensamt beslut att Thomas Fasteus slutar som landslagsledare för ponny och children i hoppning med omedelbar verkan.

Thomas Fasteus var själv citerad i förbundets text, men berättar nu att uppgiften om det ”gemensamma beslutet” inte stämmer.
– Jag blev uppringd av Andrea Barth i går och då var beslutet redan fattat, säger Thomas Fasteus till Ridsport.

Enligt honom hänvisade sportavdelningens verksamhetschef Andrea Barth till rykten som florerar om hans privatliv.
– Jag håller på att skilja mig och det är en sorglig historia.  Folk verkar tycka att det är roligt att spekulera i om jag har träffat någon annan och det cirkulerar rykten.

Menar förbundet att du inte kan sköta uppdraget medan mycket pågår i privatlivet?
– Jag vet faktiskt inte och det sades aldrig något tydligt. Genom avtalet har de rätt att säga upp mig utan någon egentlig förklaring. Jag har inget att dölja, ville gärna lägga alla kort på bordet och diskutera saken, men beslutet var redan taget.

Berättade på Facebook
Thomas Fasteus berättade kortfattat sin version i en sluten Facebookgrupp i går för att förklara för ryttarna. Med sommarens nationshoppningar och mästerskap runt hörnet väntar en viktig tid för dem.

– Det är olycklig timing – om förbundet hade gjort det här i september i stället när allt går ner i dvala hade det inte blivit samma drama och uppståndelse.
– Att de aktiva skulle tro att jag hade valt att lämna dem vind för våg just innan mästerskapen kändes inte schysst och jag ville förklara mig. Efter det fick jag många samtal och sms. Många verkar precis som jag tycka att det här är tråkigt.

Förbundet kommenterar inte
Fasteus har haft sitt uppdrag sedan 2015 med bland annat ett EM-silver i lag 2016 som resultat. Enligt uppgifter till Ridsport har hans ledaregenskaper ifrågasatts av vissa under resans gång.
Thomas Fasteus själv säger att det under en längre tid funnits en grupp som har velat ha bort honom.
– Man kan inte vara älskad av alla. Jag har upplevt att den här gruppen, som jag egentligen inte vet precis vilka de är, har arbetat hårt för att hitta en anledning att få bort mig. Förbundet lyssnar vart vinden blåser och fattar beslut efter det.

Ridsportförbundets kommunikationschef Lotta Amnestål meddelar att förbundet väljer att inte kommentera det hela vidare och säger att parterna var överens i går om hur saken skulle kommuniceras.

 

Kring årsskiftet slutade en annan landslagsledare, Jacob Hellström. Då var anledningen avtalets utformning, vilket Hellström berättade om på Facebook. Läs mer om det här.

För drygt ett år sedan slutade Sylve Söderstrand som förbundskapten. Även då skulle det enligt förbundets första besked vara ett ömsesidigt belsut – något som visade sig vara felaktigt. Läs mer om turerna här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden