Sport
28 november 2014 14:43

Bomarbete viktigt – även för dressyrryttare

Bomarbete tjänar alla på, även dressyrryttare. Det visade Ingrid Klimke med hjälp av Emilie Nyreröd och Jeanna Högberg under sin clinic i Friends Arena. "När du jobbar med bommar så hjälper du hästen att stretcha och stärka sig, få mer muskler och öva upp sin koordination."

Bomarbete viktigt – även för dressyrryttare
BILDBYRÅN STR

Ingrid Klimke har byggt upp två övningar med träbommar.
– Jag föredrar träbommar så att hästen lär sig att lyfta fötterna till nästa försök, menar hon och jämför med plastbommarna.

Emilie Nyreröd får med sin 5-åring Floppy Disc prova att rida över först fyra bommar på marken. Hon fick öva på att skritta över bommarna med lite längre tygel och fokusera på att rida rakt, med aktiv skritt och stretchad hals.
– Klappa honom, han var i en gång och lärde sig sedan, jättebra, berömde Ingrid Klimke.

Emilie fick efter en stund rida över lite upphöjda bommar, först i trav och sedan i trav. Hela tiden arbetades hästen i en lägre form med sträckt hals.
I galopp jobbade de med två kavaletti med studs, inget galoppsprång emellan, i ett lugnt tempo, lätt sits.
Ingrid Klimke bad publiken observera hur fokuserad Floppy blev, hans fina blick och aktiva bakben.
– Han har jobbat så fint här inne, en verkligt smart och fin häst, bra jobbat Emilie.

Nästa ekipage in blev Jeanna Högberg med Duendicillo P kallad Peikko i stallet. Ingrid Klimke börjar med att evaluera hingstens exteriör och konstaterar att han är lite överbyggd med hingstnacke.
– Enda sättat att få honom mer i uppförsbacke är att stärka bakbenen och rumpans muskulatur så då jobbar vi på det, menar Ingrid.

Jeanna får börja med att rida med fyra bommar på marken och målet är att Peikko ska höja manken i arbetet.
Inför arbetet i galopp byggs de fyra kavalettibommarna om till solfjäderform och Jeanna får trava på en volt över bommarna.
– Målet är att han verkligen ska lyfta på benen och svinga över ryggen, säger Ingrid och konstaterar att han lyfter bakbenen högre hela tiden med varje varv.

Varv på volten varvas med sidvärtesrörelser längs diagonalen för att sedan göra travökningar på långsidorna. Sedan byter de varv och jobbar vidare i solfjäderformen allt medan Ingrid ber Jeanna länga ut formen lite efterhand. Efter några varv växlar de tillbaka till sidvärtsrörelser och travökning.
– Det är viktig att varva samlande övningar med rörelser som ger hästen en chans att sträcka ut, lägg också in skrittpauser så att hästen får en mental paus också.

Ingrid ber Jeanna göra en skrittlinje från St Georg programmet i kombination med bommar på marken. Hon gör en bakdelsvändning, skrittar över markbommarna och går in i en ny bakdelsvändning. Till slut klarar Peikko det perfekt och Ingrid berömmer.

– När du höjer kavalettibommarna så får du hästen att arbeta med musklerna allra högst upp i kroppen, förklarar hon och höjer bommarna till halvhöjd.
Peikko klarar fyra halvbommar i trav galant och får en väldigt trevlig bakbensaktivitet.

Klapp och beröm, avsluta alltid när det går som bäst!, menar Ingrid Klimke, en mästare på tysk precision.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden