Sport
29 november 2015 14:16

Minderhoud klar kürsegrare

Världscupkvalet i Stockholm är över i Friends Arena. Hans-Peter Minderhoud och Glock's Flirt spräckte drömgränsen och fick 80,95 procent vilket räckte till seger. Patrik Kittel klättrade och blev bästa svensk med andra plats.

Minderhoud klar kürsegrare
Glocks Flirt och Hans-Peter Minderhoud tog sig över 80 procent. Anna-Lena Bergqvist

SIHS världscupkval dömdes av det internationella teamet bestående av Ghislain Fouarge, Susanne Baarup, Isabelle Judet med svenske huvuddomaren Gustav Svalling flankerad av Magnus Ringmark vid E. De liksom de cirka 5000 i publiken såg fram emot en härlig dressyrklass och skönhetsupplevelse på en och samma gång.

Det var härligt att se en Don Gregorius bättre med på noterna idag för Inna Logutenkova i dagens kür. De hade ett ganska trevligt kürprogram men det var mestadels bakgrundsmusik snarare än säker takt. Idag var ekipaget samspelt och Don Gregorius jobbade villigt. Det blev 71,05 procent.

Det är något med den ”fria åkningen” det vill säga küren som framställer så gott som alla ekipage i sin bästa dager. När Claudia Dorpmans och Tin Tin red Grand Prix såg det väldigt mycket ut som just 65-66 procent, ganska bra. Till sin lite överdrivet pampiga musik med stråkar och blås växer den lille skimmeln ut och blir en elegant dansör.

Cathrine Rasmussen och Fernandez gjorde en frejdig ritt till Charleston-toner, tyvärr inte riktigt i en ridbar takt men absolut catchy. Tränare Hasse Hoffmann stod vid sidolinjen och red hela ritten rakt igenom. Tyvärr lyfter ritten inte riktigt, det är fin piaff och passage men det stannar vid ganska bra, totalt 70,20 procent.

Kristian von Krusenstierna och Biggles 1015 gör sin sista världscup, det känns som ett alldeles för tidigt avslut men det vet Kristian allra bäst. Idag var de kanske som fräschast, samarbetet sitter idag. Kristian rider upp på en hand till publikens handfasta klapp och efter sista halten får de en rungande stående ovation av publiken i Friends. tårarna faller hos Kristian och hos årets bästa hästskötare Karin Holmqvist. Ledning på 71,05 procent.

Morgondagens stjärna Emilie Nyreröd och Miata har vässat till sin kür ganska ordentligt. Det är fortfarande Roxette som gäller men programmet känns uppdaterat. Emilie börjar med två kvartsvändningar i piaff. När galoppen kommer gör de en verkligt fin tajt och bra piruett med härligt lyft precis vid C, fullt exponerade, riktigt bra. Miata har härlig ökad galopp och det blir ny piruett vid A. Det var allt som allt en härlig uppvisning som publik och läktarexpertis fann fler företräden i än de fem domarna, totalt 73,35 procent.

”Quincy” som Fabienne Lütkemeier kallar sin Que Vincit Dynamis vippade med sina långa öron till den pampiga musiken i deras program. Fuxen fyller faktiskt den stora ljudkulissen väl och det finns ridbar takt i flera av musikavsnitten. De gjorde verkligt fina bytesserier och ökningar, galoppen känns starkare och mer uttrycksfull än traven. Totalt 74,10 procent.

FEIs topp-tio rankade ryttare Tinne Vilhelmson Silfvén rider för första gången på många år en SWB-registrerad häst i Rebecca Giegold och Niclas Magnussons uppfödning Paridon Magi. Under morgonens värming vid 7-snåret såg de riktigt fräscha ut och mycket riktigt. De dansade till Favourits gamla kür, ett härligt program med ridbar takt i varje strof och det gjorde vår världsstjärna med den äran. Paridon ser faktiskt ut att ha fått en växel till i både piaff, passage och bytesserier. Sen var kanske inte alla övergångar lika mjukt smöriga som när Tinne rider Don Auriello, oavsett, en riktigt fräck uppvisning. I ledning på 75,575 procent.

Första ut efter paus var Jennie Larsson som med sin Zirkoon Spring Flower alias VårBlomman har ett mäktigt kürprogram med trummor och elgitarrer som passar dem väldigt bra. De börjar med att imponera med mäktig piaff och passage, gör fin avslappnad skritt och bra piruett till höger. Bytesserierna blir lite svajjiga men jämna och rena och den ökade galoppen ner i en ny dubbel högerpiruett är mäktig. Den avslutande linjen i passage är verkligt mäktig, en härlig ritt. Totalt 73,55 procent.

En av debutanterna i arenan är Mads Hendeliowitz med Jimmie Choo Seq som enkelt tog sig vidare från kvalet och visade att hans fina placeringar i Kaposvar inte var någon slump. Idag blev valacken stundtals lite öppen i formen men visade fin piaff och passage. Det finns avsnitt i musiken som passar riktigt bra till en del rörelser men bytena och hoppen är för många för att skapa en enhetlig ljudbild, det måste vara svårt domarna att skapa en bild till det musikaliska betyget. Jimmie kan förmodligen galoppera hela vägen upp till himlavalvet med sin härliga uppförsbacke i galoppen. Totalt 72,876 procent.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T värmde upp i morse med promenad runt arenan.
– Jag måste få prinsessan att slappna av mer inne på banan så vi tar det lite lugnt, förklarade Paulinda Friberg som börjat träna med Knytkalaset och lagt om en del av sin träning.
Det blev en avspänd ritt till den dramatiska musiken och stoet excellerade i piaff och passage, totalt 73,775 procent.

Agnete Kirk Thinggaard och hennes Jojo AZ är förmodligen Danmarks näst bästa ekipage just nu efter Anna Kasprzak och Donnperignon. De rider till en mycket modern kür som i Friends lät lite övermixad. Det spelar liten roll när det de demonstrerade i dressyrväg är såpass bra. Enda mindre lyckade momentet var en helomvändning i piaff som blev varken piaff eller vändning på stället. Piruetter och bytesserierna var däremot härligt integrerade med musiken och sista linjen hängde publiken med och applåderade i takt, Virkeligt vidunderligt, totalt 76,75 procent.

Adelinde Cornelissen ville nog väldigt gärna ta hem en seger i Stockholm igen. Det skulle vara en riktigt bra signal till holländska landslagsledningen att hon och Jerich Parzival verkligen är tillbaka. De satsade från start i sin historia om riddar Parzival som räddar sin prinsessa, det blev passage och piaff som är verkliga paradnummer för valacken. Parzival går med spetsade antennöron i vackra travslutor och skrittade avspänt. Deras piruetter är fortfarande bland de mest centrerade som går att hitta och byten i varje är som en egen gångart för Parzival. Deras paradnummer är piaff på stället i 360 grader först åt ett hålll och sedan åt det andra för att avsluta i en perfekt halt, mäktigt. Totalt 78,78 procent och ny ledning.

Hans-Peter Minderhoud och Glock’s Flirt rider till det lite osannolika musikvalet av spanskinfluerade toner till sin österikiska häst. I deras tidiga karriär tillsammans blev Flirt väldigt vaggande i piaff och svajjig i bytena, allt det har Hans-Peter med träning jobbat bort. Idag är Flirt en mycket komplett Grand Prix häst utan svagheter, enda anledningen till att han inte blir uttagen till mästerskapen är att Glock’s Johnson TN är ännu bättre. Flirt gjorde verkligt fina piruetter, en rörelse Hans-Peter gör fint på alla hästar, men i ettorna blev det först en miss men det gick att reparera med den reservlinje de hade i programmet, världsklass, 80,95 procent.

Så var det dags för Patrik Kittel och Watermill Scandic, knäpptyst i auditoriet när Depeche Mode strömmar ur ljudanläggningen. Detta kürprogram sitter idag som en mycket elegant handske där övergångar och taktändringar skulle kunna bilda skola. Scandic personifierar den atletiska dressyrhästen, öronen framåt, aktiva bakben, fin takt i piaff och passage, en härlig siluett. I galoppen sker varje språng till en takt i musiken tills det blev en stor miss i en sluta men Patrik är snabbt tillbaka igen, tänk vad rutin gör. Ettorna kommer som ett pärlband. Totalt 79,10 procent.

Så var det dags för Fru Kittel, Lyndal Oatley som i Grand Prix klassen slog det australiensiska rekordet för just GP. Hon tillhör också den stora gruppen av elever till Patrik Kittel, på skät kallade Team Skittles. I dagens kür var det inte australienskisk smooth sailing utan lite malörer i den inledande passagen där Lyndal jobbade med sina händer. I galoppen kommer den stora, numer valacken verkligen till sin rätt och det blev ett bra resultat om inte så hög placering som under gårdagen 75,325 procent

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden