Sport
29 november 2015 19:24

Mästerlig seger av Jonna Ekberg

Ņrets nyhet under Sweden International Horse Show var klassen "Sweden Masters - last man standing", där hindren höjdes inför varje ryttare. Sex ekipage kvalade in i fredags, och när det väl var dags var det en ung stjärna som bjöd på riktig show.

Mästerlig seger av Jonna Ekberg
Jonna Ekberg red hem en bil i Sweden Masters, med Freestyler. Photographer Roland Thunholm

25-åriga Jonna Ekberg, baserad i Belgien, debuterade i världscupen tidigare i år och är helt klart en av Sveriges mest lovande ryttare. Med Freestyler (val -05, e Lord Z-Burggraf, äg Leon Spronken) såg Jonna helt oberörd ut av hinderhöjderna, som bara blev högre och högre. Till den sista och femte rundan låg flera av hindren på 1,70, och endast Jonna och Olivier Philippaerts var kvar. Rundan reds som tidshoppning och Olivier var först ut, satte en snabb felfri ritt – men Jonna Ekberg såg att det fanns tid att spara. 

– Jag hade fördelen att Olivier startade först, så jag visste att jag kunde vara snabbare. Men så ska man vara felfri också. 
Något som Jonna lyckades utmärkt med. Hennes Freestyler visade prov på att han kan bocka i de tidigare rundorna, men nu kände han av stundens allvar och höll hovarna på rätt ställe.
– Han har en egen stil, många ryttare har försökt få in honom i sitt system, men jag låter honom hållas. Han är ju bara glad, berättar Jonna.

Hon beskriver segern på hemmaplan som häftig, overklig.
–  Jag vet ju att jag har en jättebra häst, men att det ska gå, det är ju en dröm som går i uppfyllelse.
Förstapriset var inte bara en bil, utan även arkitektritningar till ett nytt hus av en svensk arkitekt. Bilen är Jonnas första vinstbil, men den lär gå till arbetsgivaren Stephex Stables – där hon trivs alldeles utmärkt. 
– Jag är glad att jag tog jobbet, det har gett mig en skjuts i karriären. Nu är jag verkligen en tävlingsryttare.

Det är inte första gången hon rider en sådan här klass, men det är första segern. 
– Det blev en väldigt rolig klass, jag var glad redan i fredags när jag kvalade. Jag blev lite nervös, när man är så taggad, jag skulle nog inte våga hoppa så högt hemma. Men det är fantastiskt att rida här på hemmaplan, det var svårt att hålla tårarna tillbaka på prisutdelningen – jag blev väldigt rörd. 

Angelie von Essen var med till näst sista rundan, på favorithästen Tinkabell som hon äger tillsammans med Rodrigo Pessoa. 
– Jag älskar den där hästen, säger hon.
Skimmelstoet har segrar i femstjärnig Grand Prix med Pessoa, och om hon blir kvar hos von Essen är hon en tänkbar OS-kandidat. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden