Sport
28 november 2015 18:59

Utklassningsseger för Allen

2010 vann han ett EM-guld, underbarnet Bertram Allen - på ponny. Fem år senare toppar han 1,50-klassen i Friends Arena och red samtidigt hem sin tredje vinstbil för i år.

Utklassningsseger för Allen
Bertram Allens runda med Quiet Easy såg inte ut att vara supersnabb, men ingen slog irländaren. Photographer Roland Thunholm

Det irländske underbarnet Bertram Allen var först ut när hinderhöjderna hissats upp till 1,50. Klassen reds som tidshoppning, och Allen satte standarden direkt med en snabb felfri runda med Quiet Easy.

Charlotte Mordasini stod för det första svenska inslaget men visade redan efter första hindret att hon inte tänkte fajtas om tiden – det blev felfritt men tiden rann iväg mer än tio sekunder över Allens.
Helena Persson och storhoppande Bonzai H var bra på gång men ett hinder föll på vägen. 

Norske Geir Gulliksen och hemmaryttaren Niklas Arvidsson är båda kända för att vara snabba, och nog gjorde de sitt yttersta med Charleville och Cobolt men icke – Allens tid står sig med råge när sex av de 17 ryttarna ridit. Gulliksen slutade trea och Arvidsson blev bästa svenska ryttare på fjärde plats. 
Johan Lundh, som fick inbjudan sent när Douglas Lindelöw inte kom till start, gjorde ett fint försök med Miebello men även där föll ett hinder. 

Brasiliens Marlon Módolo Zanotelli, som var väldigt vinstrik i Friends förra året, hade en riktigt bra tid på gång med Rock´n Roll Semilly men då föll sista hindret. Direkt efter kom Evelina Tovek, som fick till en finfin runda utan hinderfel, även om tiden var en bit ifrån toppen. Efter tio ryttare är det fortfarande irländskt i topp.

Ben Maher har inte varit världsetta under en längre tid för inte, han är en oerhört skicklig ryttare. Med Diva II var han bara knappa sekunden över Allens tid, något som räckte till andraplatsen.
För Jonna Ekberg och Freestyler rullade bommen av räcket som stod som nummer fem. Därefter föll bommen på uthoppet ur kombinationen, åtta fel i protokollet.

Jur Vrieling sågs som en ryttare som kunde slå Allens tid, med mästerskapshästen VDL Zirocco Blue N.O.P. Men istället tog det tvärstopp på hinder nummer fyra, där hingsten vägrade. Därefter gick det felfritt men långsamt mot mål.

Malin Baryard Johnsson äntrade banan på Ludo Philippaerts Cassius Clay. Malin satte bra fart på den 9-årige valacken men så föll bommen på hinder fyra och så var den topplaceringen borta. 
Efter Malin var det dags för hennes gamla mentor, ringräven John Whitaker. Men också här föll en bom – med två ekipage kvar är det fortfarande Allen i ledning. 

Gårdagens födelsedagsbarn och 1,45-vinnare, Angelie von Essen, gjorde ett gott försök med snabba West Falica, men det höll inte hela vägen idag då ekipaget fick med sig B-hindret i tvåkombinationen och sista hindret.

Meredith Michaels-Beerbaum är alltid snabb, men med Comanche tog tysk-amerikanskan det ganska lugnt inne på banan. Felfritt blev det dock, och en femteplats.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden