Sport
25 november 2016 15:29

Spänd inledning – Qurinell bäst

Kvalet till Dressage Power Future Stars innehöll en hel del spända framtidsförmågor. Kommentatorerna Patrik Kittel och Isabell Werth hittade ändå förmågor i gänget. Kvalvinnare blev Malin Rinné och Qurinell som växte med uppgiften.

Spänd inledning – Qurinell bäst
En riktigt glad kvalvinnare, Malin Rinné på familjens uppfödning Qurinell. Mikael Persson/MiP Media

Den nya serien Dressage Power Future Stars har skapats av Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna. Den vänder sig till ekipage på Lilla rundan nivå och hästar i åldern 7-9 år. De kvalade ryttarna har samlat på sig bra procent i Prix St George klasser landet runt för att ta sig till Friends. Det var också det program som kvalet reds i, resultatet här ger finalens startordning där det är Intermediare I kür som gäller. I denna premiäromgång var det SWB-registrerade hästar allihopa, välutbildade och från svenska uppfödare rakt igenom, tämligen unikt.

Seriens instiftare Kristian von Krusenstierna och It’s Ad Hoc(SWB f -08 e Danone – Maistic, uppf Bengt Gustafsson, äg Malin Forsström) har haft ledning i serien hela vägen med ett antal fina resultat. Här i kvalet var det dock inte helt lättridet för Kristian. ”Adde” hade som så många gånger förr då och då egna åsikter.
– Han fick tungan lite över bettet och det blev lite strul, mycket bättre i testens andra del, sa Patrik Kittel. 
– En imponerande häst som tyvärr lade tungan över bettet men som sedan kom till ro när han hittade tillbaka. Sådant här händer när unga hästar blir lite nervösa och spända, som tur är får vi se honom imorgon igen, kommenterade Isabell Werth.

Jennifer Svensson och hennes egen godkände hingst Sibelius 1315 (SWB f -07 e  Rosevelt – Prestige VDL, uppf Rigmor och Johnny Svensson, äg Jennifer Svensson) är en riktig familjeaffär för Sibelius uppfödare och hennes föräldrar. Stall Millegarne har producerat båda två och är dessutom uppfödare till Manuel  som Jennifer utbildat liksom It’s Ad Hoc.
– En väldigt cool liten häst med en härlig front, hade också lite munproblem innan han kom till ro, Sa Patrik Kittel.
– En riktigt fin häst men han behöver komma mer bakifrån och till bettet, det kan Jennifer jobba mer på. När hon fick till det så blev det väldigt bra, en jättetrevlig bekantskap, sa Isabell Werth.


Malin Rinné med familjeuppfödningen Qurinell (SWB f -08 e Quaterback – Ampere , uppf/äg Sundsmåla Gård AB) är en meriterad ryttare som för några år sedan red Qurinells pappa Quaterback till dagligdags. De två verkar helt obekymrade över miljön och gör en mycket stark ritt där bytesserierna är snöräta.
– Så häftiga byten, en häst jag är mycket förtjust i, sa Patrik Kittel.
– A super job, du gjorde ett jättebra jobb idag med hästen, så otroligt fina bytesserier, en verkligt härlig häst, stort grattis, sa Isabell Werth.


Emilie Nyreröd med elegante Manuel (SWB f -07 e Metall – Highlight, uppf Rigmor och Johnny Svensson, äg Susanne Nyreröd) såg ut att ha något riktigt stort på gång. Travprogrammet flöt så där mjukt och fint som vi alla önskar att vi kunde rida. Just när alla trodde att allt gick på räls kom påminnelsen om att det här också är unga hästar utan så mycket rutin. Kommentatorerna såg det precis framför ögonen då det hände i ”deras” hörna.
–  Ett så fint program, vi satt där och sa så otroligt välgående när det blev lite stök, en otroligt sympatisk häst, sa Patrik Kittel.
– En väldigt harmonisk häst, vi var alla lite överraskade av den lilla sparken och stöket här uppe i vår hörna. Det är bra för Emilie att hästen är så känslig, det har hon nytta av i framtiden. Det är en jättetrevlig häst som är så lovande, klart det inte var toppen med en sån malör idag men det händer med unga hästar, grattis till en framtidshäst, sa Isabell Werth.

Emilie Nyreröd klappar om sin Manuel.

Carl Hedin med Chabot (SWB f -07 e First Wish – Palermo, uppf/äg Ulrika Bynander) är otroligt populär på Instagram mycket för att han verkligen gör allt möjligt med sina hästar. En härlig inställning som dessutom är bildmässig, alla har väl sett Carl till häst galopperande genom vatten? Här blev det ett program med lite för öppen form för nivån men mjukt och behagligt att titta på. 
– Inte en häst med de största gångarterna. Men en trevlig bekantskap, sa Patrik Kittel.
– En lätt och enkel ritt, hästen kunde visa lite mer kadens och schvung, hon behöver bli lite rundare och var för öppen i formen men oj du rockade arenan, sa Isabell Werth.

Sofie Lexner på Red Devil (SWB f -08 e Don Primero – Chirac, uppf Eva Albertsen, äg Lexner-Jonsson Rid AB) gick ut starkt med en härlig harmoni och länge länge in i programmet låg de på fina procent, det luktade pallplats. När det sedan blev ett jättestort missförstånd  i en piruett sjönk siffrorna som en gråsten.
– Jag ska jobba med Sofie Lexner framöver, de började sin ritt så bra och sedan blev det rätt rejäl fel, sa Patrik Kittel.
– Sofie du såg ut att bli topp-tre men sedan gick det i kras i piruetten, väldigt dyrt. Det var en fin ritt men i början var den lite för kort i halsen. Bättre tur imorgon, sa Isabell Werth.

Kvalvinnare blev Malin Rinné med Qurinell.
– Han tyckte det var riktigt obehagligt på banvisningen igår, det var lite bättre i morse och idag på banan så växte han med uppgiften. Jag är otroligt glad och nöjd, riktigt stolt, sa Malin Rinné.

Resultat
Har du missat något från Friends? Här finns Ridsports alla artiklar från hästfesten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden