Sport
2 november 2016 10:45
Ridsportplus

Tre av sex finalhästar är ”Ninni-hästar”

Inte mindre än hälften av de sex finalkvalade hästarna i Dressage Power Future Stars inledde sin karriär med Jennifer ”Ninni” Svensson. ”Det är superroligt att följa Manuel och Adde” säger Ninni som själv tävlar Sibelius.

Tre av sex finalhästar är ”Ninni-hästar”
Ninni Svensson rider Sibelius i finalen och lär kika extra noga på två av konkurrrenterna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nyligen stod det klart vilka sex ekipage som har kvalat in till finalen av Dressage Power Future Stars på Friends arena och att det blir en stor dos ”Ninni-hästar” i finalen.

    Tre av dem har utbildats av och startat karriären med Ninni Svensson: Emilie Nyreröds Manuel (SWB, val, f 2007, e Metall-Highlight, äg Susanne Nyreröd) som Ninni Breeders-kvalade och sålde som 6-åring, Kristian von Krusenstiernas It’s ad Hoc (SWB, val, f 2007, e Danone-Maistic, uppf Bengt Gutsafsson, äg Malin Forsström) som Ninni vann Breeders Trophy med 2014 och så förstås Ninnis egen godkända hingst Sibelius 1315 (SWB, hingst, f 2007, e Rosevelt-Prestige VDL, äg Jennifer Svensson). Dessutom är Sibelius och Manuel uppfödda av Ninnis föräldrar Johnny och Rigmor Svensson på Millegarne.
    – De är förstås jättestolta. Mamma och pappa trodde väldigt mycket på både Manuel och Sibelius redan från början. De har ju även varit med mig och Adde så mycket, så han känns lite som vår också.


    Sibelius och Ninni på Bruksprovet förra året. Foto: Lottapictures

    Sibelius och Manuel växte upp tillsammans och så småningom anslöt sig It’s ad Hoc till den lovande skaran på gården strax utanför Ronneby.
    – De har hela tiden varit så talangfulla och det var ett angenämt jobb att utbilda dem. De tar alla tre lätt åt sig träningen, säger Ninni och berättar att Sibelius och Manuel var rätt jämlika:
    – Ingen av dem var överlägsen. När vi tävlade vann ibland den ena, ibland den andra.

    Vad tycker du är hästarnas styrkor?
    – Adde har en fantastiskt fin mekanik i traven med bra travökningar och bra bakben. Manuel har en stor talang för piaff och passage. Sibelius stora styrka är galoppen, hans luftighet och utstrålning.

    Så, vem av dem är din favorit?
    – Det är en svår fråga, de är ju så olika. Manuel och Sibelius passar mig bäst, medan Adde är lite stor för mig. Manuel hade jag gärna haft kvar, men man måste ju sälja ibland också. Emilie och Manuel passar perfekt ihop och även Adde har ju fått en fantastisk ryttare, så det är superroligt att följa dem båda.

    När Adde började visa vad han går för var Ninnis eget Grand Prix-löfte Sibelius inte inriden än, men nu har han kommit ikapp rejält. Han blev godkänd på Bruksprovet 2015 och eftersom han har betäckt två säsonger syns han inte alltför ofta på banorna, men har likväl levererat prima i kvalet till Future Stars.
    – Jag sparar hellre på honom. Mentalt klarar han både dressyr och betäckningar bra, men visst kan han bli trött i kroppen så det är medvetet att jag inte har tävlat Sibelius så mycket. Han behöver det inte utan presterar och är väldigt fokuserad ändå när det väl gäller.

    På Friends arena blir det första gången alla tre hästarna åter är samlade och första gången de ställs mot varandra sedan två av dem lämnade Millegarne.
    – De var ju mina vänner och arbetskamrater, så jag tycker fortfarande väldigt mycket om Manuel och Adde. Framförallt är jag väldigt stolt över dem och över att de är sunda, glada hästar som sköter sig så bra.


    Alla tre i Ninnis eget fotoalbum.


    Ninni och Sibelius tävlade internationellt i Odense nyligen. Foto: Kim C Lundin


    Manuel och Emilie Nyreröd kommer till Friends. Foto: Kim C Lundin


    Blott 5 år gamla It’s ad Hoc på Breeders med Ninni. Foto: Lottapictures

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden