Sport
2 mars 2014 15:05

Philippaerts vann WC-hoppningen

(Uppdaterad med filmklipp) Nicola Philippaerts vann en spännande världscuphoppning i Scandinavium på söndagen. Tre svenskar var dubbelnollor. Bäst av svenskarna blev Malin Baryard Johnsson som slutade fyra med H&M Tornesch.

Philippaerts vann WC-hoppningen
Nicola Phillipaerts vann världscuphoppningen under söndagseftermiddagen i Scandinavium. Roland Thunholm

Banan har en maxhöjd på 1,60 meter. Hindren är inte maxade i höjd, men innehåller flera svårigheter. Den första tekniska utmaningen blir från trekombinationen, nummer 6, och de närmast tre följande hindren. Dessa kommer ur en kort högersväng, nummer 8 står på båge efter nummer 7. Hinder nummer 9 är en helt parallell svartvit oxer. Banan innehåller också ett par riktigt smala hinder, bland annat nummer 5, en gul mur som är 1,60 hög och två meter bred. De översta lådorna väger bara ett kilo styck och är enkla att riva. Hindren kommer snabbt genom hela banan. 
– Jag tror att det blir sex, sju felfria. Men det vore roligt för publiken om det blir tio till omhoppning, säger Peter Lundström som har varit med och byggt banan. 

Klassen kunde knappast ha börjat bättre för de svenska fansen på läktarna. Malin Baryard Johnsson och H&M Tornesch satte en klockren runda över den tekniskt utmanade banan. 

Världscupdebutanden Jenny Johansson var nära att skrälla och var felfri fram till näst sista hindret efter en funda som var väl avvägd. Det blev ett nedslag på näst sista hindret. 

Douglas Lindelöw visade klassen med Casello och gjorde allt rätt över de 16 sprången. Svensken blev den andre som gick till omhoppning. Pappa Lennart Lindelöw stod i ryttargången och följde tävlingen.
– Klart man är nöjd, säger han. 

Emma Emanuelsson och Titan hade inte samma spänst och skärpa som när de vann GP-hoppningen i går kväll. Titan var i första hindret och rev sedan det andra med bakbenen. Han kämpade tappert genom trekombinationen, men orkade inte riktigt över c-hindret och där blev det ett nedslag till. 

Se Emma Emanuelssons runda via SVTPlay nedan.

Niklas Jonsson och Caral visade inga världscupnerver och höll i hop det hela vägen. Översta bommen på hinder 9 studsade till efter ett lätt islag men låg kvar. Ekipaget blev det tredje till omhoppning. När tolv ekipage har startat är fyra felfria. Förutom de tre svenskarna är det Norges Geir Gulliksen.

Nicole Persson och Quante bjöd på en fin runda, men var i hinder nummer tre ganska ordentligt och fick ett nedslag. Även Helena Persson fick ett nedslag med Bonzai. 

Se Nicole Perssons WC-debut via SVTPlay nedan.

Tre flygande holländare har också varit felfria, det är Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten och Wout-Jan van der Schans. Därmed är sju av de 21 första ekipagen vidare till omhoppning. 

Jens Fredricson och Lunatic fick inte till det och rev redan hinder nummer 6c. Efter det fortsatte Lunatic att kämpa men fick ett ordentligt nedslag på hinder 8 efter en anridning som inte var optimal. Efter det ville Lunatic inte vara med längre och sprang förbi nummer 9, den svartvita helt parallella oxern. 

Se Jens Fredricsons runda via SVTPlay nedan.

Nicola Philippaerts, Belgien, gjorde en stabil runda och blev den åttonde till omhoppning. 

De rutinerade herrarna Marcus Ehning/Plot Blue, Tyskland och Pius Schwizer/Quidam du Vivier, Schweiz, stod för varsin säker felfri grundomgång. Totalt är tio ekipage vidare till omhoppning, tre av dem är svenskar. 

Malin Baryard Johnsson hade nackdelen att gå ut först i omhoppningen. Hon satte fart på Tornesch som var väl med på noterna i svängarna och hög och fin över hindren. Arenan höll andan när hingsten snubblade tid i landningen efter ett hinder. Men det blev felfritt på en snabb tid som dock inte såg oslagbar ut, 40,30 sekunder.

Douglas Lindelöw ville inte vara sämre än sin landslagskollega och red ungefär samma vägar i ett fräscht men väl avvägt tempo. Han var något långsammare än Baryard Johnsson med sina 40,97 sekunder. 

Niklas Jonsson tog lite mer tid på sig och gav ett säkert intyck i sin runda som slutade med noll fel. Malin leder när fem ekipage har gjort sin omhoppning. 

Tre snabba herrar kom in på banan direkt efter varandra och petade ner Malin till en fjärde plats. Nicola Philippaerts satsade allt och gick i mål på 39,30. Marcus Ehning var bara två hundradelar efter. Nicola Philippaerts friska satsning med VDL Groep Sapphire B höll hela vägen och belgaren fick ta emot den blågula rosetten. Malin Baryard Johnsson slutade fyra, Douglas Lindelöw femma och Niklas Jonsson sjua. 

Se belgarens segerrunda via SVTPlay nedan.

 Online-resultat

SVT Play sänder direkt från Scandinavium med sändning mellan klockan 15 och 17.

När återbuden droppade in blev det mer plats för svenskar. Både Jenny Johansson och Nicole Persson fick plats och gör världscupdebut.  Här kan du läsa en intervju med Jenny och här med Nicole.

Sydafrikanen Oliver Lazarus har haft en bra helg med två vinster och flera placeringar. Ridsport träffade honom på plats.

Ryttarna och stjärnorna tippar själva vilka de tror kan vinna ikväll.

Emma Emanuelsson vann GHS Trophy igår kväll och tillhör såklart favoriterna.

Helgens banbyggare heter Peter Lundström och Frank Rothenberg. Så här tänker de kring sitt uppdrag.

Annelie Frank

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden