Sportnytt
27 maj 2015 23:14

Nu går startskottet för super-SM

Idag smygstartar festen på värmländska Hammarö och imorgon smäller det på riktigt. Då avgörs de första kvalen i utomhus-SM, där det blir medaljkamper i både hoppning och dressyr.

Nu går startskottet för super-SM
Patrik Kittel och Jeanna Högberg tog guld och silver i SM 2014. Nu möts de igen. Roland Thunholm

Den fem dagar långa SM-festen startar idag och framåt söndagskvällen ska hela 18 medaljer ha fått nya ägare. Under Wermland Equestrian Games ska såväl juniorer som young riders och seniorer rida om mästerskapstitlarna i både hoppning och dressyr.

På dressyrbanan kommer Patrik Kittel, som har tagit guld två år i rad med Toy Story, att rida 2011 års EM-bronshäst Scandic. På plats för att utmana honom finns 28 ryttare, bland andra världscupfinalisten Malin Hamilton med Fleetwood, Charlotte Haid-Bondergaard med dubbla hästar och Kristian von Krusenstierna med Biggles 1015. Silvermedaljören från 2014, Jeanna Högberg, ligger också i startgroparna, men den här gången med Duendecillo P istället för Darcia VH.

Även i hopp-SM finns titelförsvararen i den 40 namn långa startlistan. I jakten på en ny titel möter Niklas Arvidsson och Click and Cash 1155 bland annat sina övermän från inomhus-SM 2013, Royne Zetterman med Echo de Laubry. Därtill finns utomhusmästaren från 2013, Elin Jansson, på plats med guldhästen Duchesse Van De Zuuthoeve. Sjufaldiga svenska mästaren Helena Persson låter nationshoppningshästen Bonzai H vila och ger SM-uppdraget till Yajamila.

Under helgen avgörs en rad kringklasser, inte minst hoppningens Swedish 7-Star Spring Tour. Totalt ska 1,2 miljoner i prispengar fördelas. Ungefär 200 ryttare med totalt 500 hästar väntas göra 2 000 starter under de fem dagarna. Som bonus finns direktkval till Falsterbo Horse Show i prispotten och går till bästa junior, young rider och senior i hoppning samt de tre young rider-medaljörerna i dressyr.

Arrangörens hemsida

Startlistor och resultat dressyr

Startlistor och resultat hoppning

SM-regler

Söndagens finaler visas direkt i webb-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden