Sportnytt
22 november 2016 13:31

”Risk att ridsporten stryks från OS”

Beslutet om att ändra antalet ryttare i OS-lagen från fyra till tre har varit ett hett ämne den senaste tiden. Vi har pratat med Maria Gretzer om varför det här beslutet tagits trots ryttarnas protester.

”Risk att ridsporten stryks från OS”
"Vill vi vara kvar på olympiaden är det viktigt med förändring" säger Maria Gretzer (arkivbild)

Maria Gretzer är på plats i Tokyo som representant för samtliga discipliner i FEI:s styrelse och har därför en stor inblick i hela processen. Vi pratade med Maria för några dagar sedan- den rapporten kan du läsa här. Nu när besluten är klubbade av FEI ringde Ridsport upp Maria i Tokyo igen. Och Maria är tydlig med att det är ett viktigt beslut som tagits – och att det tagits med stor majoritet.
– Jag tror det är bra för sporten, säger Maria, och framhåller vikten av att FEI följer IOC’s internationella riktlinjer för 2020.
– Vill vi vara kvar på olympiaden är det viktigt med förändring.

Maria betonar att förslaget gick igenom med en för henne förvånansvärt stor majoritet. Av 107 röstande länder var det bara 11 som röstade mot förslaget.
– Det var faktiskt flera stora nationer som röstade igenom förslaget, poängterar hon.

När det gäller de kritiska rösterna som hörts från hoppryttarna menar Maria att de inte är insatta i hela problematiken. Ryttarna måste förstå att det måste till en förändring om ridsporten ska vara kvar i OS.
– Ridsporten har varit nedflyttade en kategori och det finns en risk att vi inte är kvar.
Förändringarna är därför inte något man hittat på bara för att göra förändringar, utan är förändringar som behöver göras för att få vara kvar som olympisk gren.
– De flesta länder har haft långa, många diskussioner i frågan och man förstår allvaret i det hela. Det här är något vi hållit på med i två år.

Däremot har FEI lyssnat på ryttarna och tillmötesgått dem när det gäller tävlingar som FEI själva äger, exempelvis VM.
– Där blir det gamla systemet kvar, förklarar Maria.

Dessutom kan man utläsa i FEI:s beslut att det fortfarande blir fyra ryttare som är delaktiga vid OS.
– Man åker till OS med en fjärde aktiv reserv, säger Maria.

Förslagen till ändringar är nu klubbade hos FEI, och nästa steg blir att de ska vidare till IOC för nästa beslutsfattning

Här kan du läsa IOC´s internationella riktlinjer för 2020

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden