Sportnytt
2 januari 2017 08:41

Rösta på Årets komet 2016

Nu börjar omröstningen till Ridsports utmärkelse Ņrets komet. De nominerade för 2016 är Karin Martinsen, Lina Dolk och Malin Josefsson.

Rösta på Årets komet 2016
Fälttävlansryttaren Sandra Gustafsson är en av dem som har fått utmärkelsen Årets komet genom åren.

Årets komet ska vara en ryttare som under innevarande år har börjat göra fina resultat på högre nivå och bedöms ha utvecklingspotential inom sin gren. 

En ryttare från hoppning, dressyr respektive fälttävlan nomineras av Ridsports grenspecifika journalister och Ridsports läsare avgör sedan vem som ska få titeln Årets Komet genom omröstning på hemsidan.

Du röstar i webbfrågan, som finns till höger. Vinnaren avslöjas sedan på Ryttargalan i Göteborg den 22 februari. 

De nominerade är…

Karin Martinsen har gått från klarhet till klarhet i sin karriär. Foto: Roland Thunholm

Hoppning: Karin Martinsen
Karin Martinsen är ingen nytänd stjärna som plötsligt dykt upp från ingenstans. Hon gör sitt sista år som young rider och har varit långt fram i prislistor under hela sin korta karriär och tävlat internationellt med mästerskap sedan junioråldern.

Karin är också framgångsrik med unghästar. Nationellt har Karin SM-guld både som junior och young rider på meritlistan. I år vann hon guld på SM för young rider utomhus och silver både bland seniorer och young rider inomhus.

Det är ändå de fina resultaten, toppat med femte plats som bästa svensk i fyrstjärnig 1,55-Grand Prix på Sweden International Horse Show, som gör Karin Martinsen till Årets komet i hoppning 2016.

Lina Dolk är en av de unga ryttarna som har lyft den svenska ungdomsdressyren under 2016. Foto: Kim C Lundin

Dressyr: Lina Dolk
2016 var Sveriges bästa ungdomsdressyrår på flera år med brons på U25-EM. I den stora gruppen av begåvade unga ryttare stack en ut genom att vara överallt och kriga på ett positivt sätt.

I början på året fick Lina Dolk, 19 år, ta över en erkänt svår Grand Prix-häst genom Biggles 1015. Det gjorde hon genom att bli tvåa på riksmästerskapet i U25, plocka medaljer på U25-NM och bli trea i Aachen – under deras första år tillsammans.

Tränad under flera år av Emelie Brolin och nu för Kristian von Krusenstierna kämpar Lina med YR-hästen Jouleen af Högberget, begåvad men svår, och plockade hem Dressyrringens Medelsvår B-final med lovande unghästen De-Lazet -Ö, ägd av hennes ständiga följeslagare systern Elin. Lina Dolk har fokus som få, siktet är inställt mot toppen.

 

Malin Josefsson har tagit klivet upp till internationell trestjärnig klass under 2016. Foto: Lottapictures

Fälttävlan: Malin Josefsson
28-åringen har tävlat internationellt på häst sedan hon var 18 år, har ridit unghäst-VM och vunnit Breeders.

2015 gjorde hon sin första internationella trestjärniga tävling och hösten 2016 tog karriären riktig fart med två placeringar på nivån. Detta gav henne en skjuts på världsrankningen där hon nu är näst bästa svensk med plats 142. Väl beriden med bland annat familjeuppfödningarna Allan V – som fick utmärkelsen Morgondagens häst på förra årets ryttargala – och Agaton V.

Malin Josefsson är också uttagen till B-truppen i landslaget 2017 och kombinerar sin satsning mot OS i Tokyo med att följa i sin pappas fortspår och plugga till veterinär i Uppsala.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden