Sportnytt
14 december 2016 14:49

Lusitanos intog Olympia

Ett av de mäktigaste shownumren på årets Olympia är en stor uppvisning med portugisiska Lusitanos under parollen Portugals stolthet. De fjorton ekipagen fick publiken att dra efter andan.

Lusitanos intog Olympia
En fröjd för ögat i den stämningsfulla uppvisningen. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Ryttarna kommer från olika platser och är en grupp sammansatt för just de här uppvisningarna. De 14 hästarna, hingstar mestadels, är mellan sex och tolv år gamla och tillhör det brittiska Lusitano-stuteriet Sussex Lusitanos. 

Från början en stridshäst, omdanad till boskapshäst och för tjurfäktning har Lusitanon enligt förespråkarna många olika egenskaper. Kraftfulla, reaktionssnabba och explosiva med ett milt och lugnt temperament, allt enligt presentationen. 

Vackra att se på och härligt expressiva i sina rörelser var de i den stämningsfulla uppvisningen. Här kommer en Lusitano-bildbomb.


Genom rök och eld, 14 ryttare fyllde Olympia


Typmässigt var det stor skillnad på de olika hästarna


Utan den speciella klädseln hade denna vita gosse kunnat passera som vanligt varmblod i typen.


Genom den blandade åldern på hästarna utförde alla någon svår klass rörelse men ingen alla. Här en piruett som hade platsat i världscupkvalet.


Spansk skritt hade inte givit lika många poäng.


I alla uppvisningar idag ingår några moment utan huvudlag. Här rider ryttaren med en halsrem som användes både mycket och ganska rejält.


Ett moment från tjurfäktningsarenan och kanske även slagfältet i forna tider, enligt speakern. Mycket effektfullt med en häst, men mer skulle komma.


Den huvudlagslöse red runt och fick motta ett stort jubel – passande musik ackompanjerade – ”At least we stole the show”


Den här duellen krävde oerhört samspel och synkroniserade rörelser, otroligt läckert utfört.


Yep, den vite springaren stal showen med sin ryttare.


Den klassiska solfjädern perfekt utförd med fler och fler anslutande.


Olympias näst största favorit, njae, kanske tredje plats efter Valegro och Carl Hester.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden