Sportnytt
15 december 2016 20:00

Tvåmannalagen kvar – två resultat räknas för alla

Möjligheten till de omdiskuterade och kritiserade tvåmannalagen i Ponnydressyrallsvenskan blir kvar även nästa år. Men nu räknas bara två resultat per lag oavsett antal ryttare. "Det har gått i rätt riktning" säger Ulrika Jacobs som varit stark motståndare till tvåmannalagen.

Tvåmannalagen kvar – två resultat räknas för alla
Ändringar i Ponnydressyrallsvenskan har presenterats och Ulrika Jacobs tycker förändringen har gått i rätt riktning

Svenska Ridsportförbundet har presenterat ändringar inför nästa års allsvenska i ponnydressyr. Lagen kan fortfarande bestå av två till fem ekipage. Men en nyhet från och med nästa år blir att det bara är de två bästa resultaten som räknas för lagresultatet. På Ridsortförbundets hemsida presenteras detta som att det inte blir nödvändigt att ”topp” lag – samtidigt som klubbar med få ryttare fortfarande kan vara med i serien.

Ulrika Jacobs, eldsjäl inom ridsporten och bland annat Värmlands Ridsportförbund, är en av dem som starkt kritiserat systemet med tvåmannalag. Hon använder ord som ”barntävlarvidrigt” när hon pratar om hur reglerna sett ut under åren där lagen toppats med de två bästa ryttarna och andra har fått stå vid sidan. Ulrika är en av dem som har skickat in en överklagan till Ridsportförbundet, och hon tycker nu att förbundet med de här nya reglerna har gått i rätt riktning.
– Ingen kommer längre att spara in ryttare för det är ändå bara två som räknas, säger Ulrika till Ridsport.
Att man får ha upp till fem ryttare per lag tycker Ulrika är bra.
– Om det är åtta lag med fem ryttare i varje fyller det på klasserna bra, säger Ulrika. Det blir då 40 ekipage vilket är precis vad en domare får döma per dag.

Även om hon tycker att förbundet lyssnat en del på kritiken är hon långt ifrån nöjd med att man får rida med bara två ryttare.
– Jag tycker inte att två ryttare kan kallas lag, säger Ulrika.
– Har man bara två ryttare kanske man inte ska vara med och tävla i lag?
Ulrika tycker nu att det känns som att Ridsportförbundet känns ”vrånga” när de inte skippar möjligheten att ha bara två ryttare i laget.
– Det känns som man inte vill erkänna hur fel man hade.

Ulrikas eget förslag är att man kan ha tre till fem ryttare per lag och att resultatet för de tre bästa ska räknas. Och att de lag där det verkligen inte finns fler än två ryttare kan söka dispens.
– Då får man räkna båda ryttarnas resultat, och det tredje resultatet skulle kunna vara medianresultatet i klassen, förklarar Ulrika.

Övriga ändringar i Ponnydressyrallsvenskan är att finalen flyttas till Täby RS och att distrikten får bestämma mer om utformningen av division I. Läs mer här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden