Sportnytt
11 april 2016 07:05

Klok kunskap på Krafft-clinic

Hålla sig till grunderna, ha en långsiktig plan, jobba med att hela tiden ha hästen uppmärksam, det var några av budskapen som toppryttarna Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson delade med sig av under en clinic på Strömsholm.

Klok kunskap på Krafft-clinic
Jens är alltid en engagerad föreläsare och brinner för att dela med sig av sina kunskaper. Han fick jobba lite för att få Candy Flip att acceptera ryttarens hjälper och göra precis det han bad om.

Under avelsdagen Krafftsamling på Strömsholm bjöd de båda toppryttarna på klokskap och fin ridning. Louise ”Lussan” Nathhorst fanns med på marken och hjälpte både Tinne och Jens.
– Vi vill visa att grundridningen till stor del är den samma oavsett om man jobbar en hopp- eller en dressyrhäst, förklarade Lussan.

Jens har tagit hjälp av Lussan när hon varit på Strömsholm, och menar att det hjälpt honom väldigt mycket, bland annat med godkända hingsten Uncanto Di Villagana (f-05 e. Canturo-Accord II, äg. Lövsta Stuteri).

Tinne red dubbelt
Tinne red både Horatio (SWB, f-05 e. Hochadel-Matcho x, äg. Lövsta Stuteri) och Paridon Magi (f-03 e. Don Primero-Napoleon, uppf. Niclas Magnusson, äg. Lövsta Stuteri). Båda hästarna har främst ridits av Caroline Darcourt, men tanken är att Tinne ska tävla Horatio redan nästa helg och Paridon Magi red hon bland annat i världscupkvalet i Stockholm.

Tinne visade upp samma typ av arbete på båda hästarna. Tonvikten låg på att de skulle vara uppmärksamma för hennes hjälper och hon använde sig av många, men relativt små, tempoväxlingar för att kontrollera att allt fungerade på rätt sätt. Med hjälp av Lussan som gick bredvid på marken visade hon hur Horatio just nu tränas för att bli säker i sin piaff.
– Det här är en väldigt vacker häst som jag tror mycket på. Den har fina gångarter och ett härligt uttryck, menade Lussan nöjt.

Med Paridon Magi, som är en väldigt ambitiös häst, visade Tinne hur viktigt det var att hela tiden variera jobbet så att han inte själv fick bestämma vad som skulle göras.
– Här har vi ett bra exempel på en fin häst som har utvecklats till en internationell topphäst tack vare ett väldigt bra arbete av Caroline och Tinne, menade Lussan.

Konsekvent och noggrann
Jens visade även en del hoppning tillsammans med Candy Flip (SWB, f-06 e. For Feeling-So What, uppf. Kristina Larsson, äg. Interbreed AB). Ett sto med en hel del egna åsikter som var ganska tittig och till exempel inte gillade ett av hörnen i ridhuset.
– Men där gäller det att jag är lugn och inte bryr mig om det där hörnet. Jag brukar inte ens titta åt det hållet när jag rider förbi, förklarade Jens.

Sedan visade han lugnt och metodiskt hur han fick den lite heta och något spända hästen att hoppa lugnt och avslappnat genom att hela tiden vara konsekvent och se till att vara noggrann med detaljerna. Som att den skulle hoppa rakt, vänta i anridningen och vara uppmärksam på sin ryttare även i landningen.

Tinne Vilhelmson Silfvén red den ambitiösa Paridon Magi.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden