Sportnytt
5 maj 2016 20:11

Dubbeldam: Avslöjande markbommar

Den regerande världs- och Europamästaren Jeroen Dubbeldam håller clinic på Flyinge i strålande vårväder, i Stora hallen kommer visdomsorden i stim. Ridsport är på plats och ger dig ett urval i två omgångar. Här är eftermiddagens lärdomar.

Dubbeldam: Avslöjande markbommar
Jeroen Dubbeldam med dagens värd Henrik Ankarcrona Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Lucchini

Efter lunch fick fyra ryttare börja på nya grundövningar. Två av dem tillhörde den nystartade danska Hoppakademin. Jessica Vinther Jensen red en vit häst Hilton des Bruyeres (SF f -07 e Clinton-Fuego du Prelet, uppf Haras des Bruyere) och Camilla Fliedner Ernst satt på Lord Holstein (DWB f -07 e Lord Z-Lanciano, uppf familjen Holstein). Sedan följde två mer sverigebekanta med Nicole Holmén på Certina (SWB f -08 e Cartier – Pluspunkt, uppf Joakim Olofsson, Äg Hans Petter S. Konsult) och Lisa Kenwood Appelfeldt med Vicar (f -02 e Celano-Lincoln, Uppf Olthof, äg Appelfeldt och Falk I K-huset AB).

Här gällde det för ryttarna att jobba sina hästar med sluta i galopp, böj och samla för att sedan rida framåt efter långsidorna. Det kombinerades med att öka steglängden i hörnen.

Ta med hem
Den bästa fysioterapeuten för din häst är att rida ordentligt. Du måste kunna böja och tänja din häst åt alla håll, du måste träna din häst som den atlet vi anser att den är, få dem lösgjorda.


Jessica Vinther Jensen fick jobba med sin Hilton som var ovillig i att gå framåt och Jeroen uppmanade henne att lämna sin egen komfortzon och jobba honom både mer framåt och samla mer.
– Bli kvar i din åsikt, han kämpar lite med dig men bli kvar med vad du vill åstadkomma, framhärda lite till och sedan blir det bra. När han ger efter belönar du med att låta honom skritta lite, förklarade Jeroen.

Alla fick arbeta med att lösgöra sina hästar innan det blev dags för markbommar igen.
– Det hjälps inte, de här grundläggande sakerna som att kontrollera språnglängd och tempo måste fungera innan vi kan börja hoppa. Det gäller oss alla, för alla hästar, menade Dubbeldam.

Nu fick Camilla samma uppmaning – ut ur komfortzonen, färre galoppsprång och snabbare tempo.
– Det känns obehagligt för det känns som om det går fortare än vd du kan kontrollera men tänk efter, om du inte kan kontrollera det här på marken går det inte på banan.

Lord Holstein blev upprörd och Camilla överreagerade lite och genast kom uppmaningen:
– Kämpa inte med honom, det blir bara värre och tar dig längre från målet du har. Behåll lugnet, och jobba lugnt vidare, jag kan hålla på länge, mitt plan är sent sent ikväll, sa han.
– Din häst är inte ärlig i kontakten och då kommer du in i sådana här problem med grundkontrollen, det är farligt när hästarna inte är ärliga i kontakten. Nu har du något att jobba med hemma.
Jessica och Hilton fick upprepade uppmaningar att rida friskare på framåt men hamnade i problem med den viljestarke vite springaren. Hon fick ta en bom och sedan vända ifrån linjen, tight efter bommen.
– De här hästarna är längre komna i sin träning men de har alla brister i grundträningen vilket skapar problem i de här enkla övningarna. Det ger en problem i de 1,40-klasser de här ryttarna rider. Detta behöver repareras, det går, det kräver bra arbete, jobba på, menade Dubbeldam.
Lisa och Vicar fick uppgiften att se enkel ut, Jeroen nickade gillande och lät dem vara.

Ryttarna fick börja hoppa lågt och på en böjd linje och här hade Jeroen råd till var och en av dem. Nicole höll lite undertempo,

Lisa böjde hästen över hinder för mycket och luta sig framåt.

Camilla landade i fel galopp och Jessica med Hilton fick en egen sejour.


– Din häst gillar inte grundjobbet, han är förmodligen ganska makalös på banan men han är inte speciellt sugen på att foga sig i markarbetet. Du behöver jobba på det men ta det sakta. Det är inte en häst man vill få emot sig, det är jag säker på, kommenterade han.


Det blev individuella övningar med tips till var och en och när det blev dags för en bana fick Nicole MVG för sin ritt.
– Precis så ska det se ut, enkelt okomplicerat, bra grunder – bara jobba lite på ditt tempo, sa han.

• Ta med hem
Så länge du jobbar med att hålla dig mitt på hindret, ha hästens nacke mitt framför dig – sitt still i luften över hindret. Du behöver inte hjälpa hästen över hindret, ditt jobb är före, mellan och efter hindret men inte i luften.

Det rutinerade gardet

Ann-Sofie Oscarsson red sin egen uppfödning All you need (SWB f -07 e Careful-Cortez). Stephanie Holmén satt på Per-Ola och Karin Forsbergs uppfödning Uncle Blue (SWB f -08 e. Chacco Blue-Robin Z). Fredrik Jönsson som bor tvärs över gatan red Coldplay (f- 08 e. Contendro I – Argentinus I, uppf Guida Anneken, äg David Ingvarsson och Fredrik Jönsson). Fredrik fick passets första kommentar när han skulle göra basövningen, öka i hörnen – samla på långsidan.
– Du måste ge efter i innertygeln, du håller för hårt och den irriterar honom. Släpp efter och prova igen, sa Dubbeldam.
Det hade god effekt och nästa långsida var Coldplay ett skolexempel. Ann-Sofie fick lite samma kommentar men Stephanie och Uncle Blue fick godkänt på en gång.

• Ta med hem
Håll alltid kontakt i yttertygeln, med innertygeln kan du leka mer och anpassa efter vad just den hästen du sitter på behöver. Långa tyglar fungerar som regel bara för urstarka ryttare som Franke Sloothaak.

Gänget fick rida de också över de två bommarna för att stämma av grundkraven innen Dubbeldam var nöjd.
– Ann-Sofie gör inte för mycket över bommen, sitt som om du bara galopperade och glöm att det är en bom, ge ingen hjälp för hoppning, sa Dubbeldam och berömde när hon fick till färre galoppsprång emellan.
– Fredrik kan du räkna, det där var inte ett galoppsprång mindre? Framåtkontroll är det svåraste, att bromsa är inte det värsta. Sitt still och vrid dig inte i kroppen, du lägger dig åt höger innan ni ens är över bommen, ni ska rakt fram, förklarade Dubbeldam.

Fredrik kämpade och kämpade men vridningen till höger verkade sitta i ryggmärgen som en automatisk reaktion.
– Förlåt, jag försöker, sa Fredrik, red på en gång till och lyckades till publikens jubel.
Ann-Sofie fick kämpa på medan All you Need bytte galopp fram och tillbaka, över och mellan bommarna. Till slut fungerade det bra även här.
– Det är det ultimata beviset för att framåtkontroll är det absolut svåraste vi har att jobba med, så fort tempot går upp tappar vi kontrollen – det är därför vi måsta ha bra grunder ha ha, sa Dubbeldam.

Till slut fick gruppen börja hoppa små hinder för att sedan gå över till bana. De var alla kapabla ekipage men Dubbeldam hittade givetvis förbättringspunkter hos dem alla.
Ann-Sofie hamnade i lite för långa tyglar i en annars fin runda. Dubbeldam menade att problemet inte syns nu men kommer högre upp i klasserna om tygeln blir längre och längre. För Stephanie handlade det om att hon höll för hårt och tog in nosen på Uncle Blue för mycket.

– Jobba med att få upp huvudet och mjukna i händerna lite, bli softare men med kontroll, menade Dubbeldam.
Mest hjälp fick Fredrik och Coldplay, kanske för att Dubbeldam verkade väldigt förtjust i hästen.
– Du satsar inte på mitten av hindret för du märker att du hamnar i problem då, han vill dra åt ett håll och du låter honom för det kortsiktigt fungerar bättre. Satsa på mitten, håll dig still och låt bli att vrida kroppen, med tiden blir det bättre, sa Dubbeldam.


Fredrik jobbade på och avslutade perfekt över hinder med Coldplay och fick beröm.

• Ta med hem
Du måste vara redo att kompromissa med din häst, du kan inte nå det perfekta läget på en gång. Ta en klass då och då, en av de mindre viktiga och rid en skolrunda, i längden hjälper det dig även om det tar tid, satsa på bättre grunder även om det tar tid.

Sista ekipaget ut var Lucchini (SWB f -08 e Camaro M-Robin Z, uppf Roger Träff, äg familjen Karlsson) och Sofie Karlsson.
– Det här är en energisk häst, en riktig duracell-kanin som vi måste göra till en lat avslappnad häst så gott det går, sa Dubbeldam.
Sofie fick trava i en långsammare lugnare rytm, samma sak i galopp och över bommar. Hon fick jobba med att länga hans form för att kunna slappna av. Det gick sådär – helt enligt manus – för det var den här som Jeroen Dubbeldam skulle avsluta med att rida.
– Jag rider med korta läder på lite lata hästar och med långa läder på lite heta, blodfulla hästar, den här ska jag ha långa läder på, sa Dubbeldam.
– Ju kortare i formen du rider en het häst desto värre blir det, du måste få dem att slappna av och det gör man genom att få dem långa i halsen och ge honom en travrytm som är långsammare än vad han själv vill ha, förklarar Dubbeldam.


Jeroen sitter upp och joggar i trav och galopp, hummar lite med syftet nästan att söva Lucchini, det fungerar utmärkt. Till skillnad från dagens andra hästar söker han här att hästen är nästintill inaktiv bak.
– Så fort han blir för aktiv så börjar han att springa och överarbeta sig, det är inte det vill, han behöver den här sortens sövande jobb i mängd, menade Dubbeldam.
– När det här känns bra är det dags att försöka kliva ur komfortzonen igen genom att få honom att öka och länga galoppen – utan hets, förklarar Dubbeldam.

Varför är det då så viktigt att etablera den här avslappningen i Lucchini?
– När du måste göra flera gas och bromsningar inne på banan så kommer han att elda upp sig, därför behöver vi etablera ett mer avslappnat grundläge där han inte stressar, förklarar Dubbeldam.

Planen fungerar riktigt bra på de låga hindren, Lucchini hoppar lugnt, landar i rätt galopp och drar inte. Det blir dags för Sofie att sitta upp igen.

Med högre tempo över lite större hinder blir det lite samma sak som tidigare, hetsigt och Lucchini drar åt fel håll efter hindren och landar i fel galopp.

– Ett bra skolexempel på att det som ser enkelt ut inte alltid är det, får jag sitta upp igen och prova om jag begär det omöjliga av dig Sofie? sa Dubbeldam utan att egentligen vänta på svar.
– Han är en intressant häst, jag kan göra detta hela dagen, jag har gott om tid, skrattar han.

Och, det var en svårare nöt att knäcka än Dubbeldam räknat med. Över ett rättuppstående landade Lucchini i fel galopp tills Dubbeldam fått honom att hoppa mer mot mitten och svänga till vänster kort efter landning ett antal gånger.

När han var nöjd med rättuppstående-oxer distansen kom nästa svårighet, efter ett rättupstående med en böjd linje till en ny oxer var det fel galopp igen.

– Om det inte fungerar så får vi backa lite, ta ner det till en lägre höjd så backar vi till en grundnivå som fungerar. Jag rider över hindret på en liten volt för att hjälpa honom att landa i rätt galopp innan jag går på distansen till oxern igen, förklarade Dubbeldam.

Och det tog tid men till slut blev det en linje som Jeroen dubbeldam kände sig nöjd med, många hade förklarat sig redo att lägga av långt innan dess.
– Det är inte det att det inte gått bra, det är bara inte på det viset jag vill ha det när jag tränar mina hästar. Jag vill att det ska vara rätt, det blir det om man tränar, noga, upprepar och samtidigt känner av vad hästen orkar. Ibland måste du kompromissa, där var vi inte idag, förklarar han.

Lucchini avslutade fint, Sofie Karlsson strålade.
– Min häst kändes helt fantastisk efter att Jeroen ridit, jag hoppas att jag kan ha nytta av det här på helgens tävling, förklarade hon.

• Ta med hem
Hoppa lågt om det behövs för att du ska få det rätt genom att upprepa många gånger. I träning, undvik ”låt-gå-mentaliteten”, på tävling kan du behöva kompromissa med din häst, i träning kan du få det rätt. Använd tillfället. Varje dag. Varje pass.

– Jag har presenterat mitt sätt att jobba med mina hästar hemma, i perioder går det bra för mig, ibland gör det inte det men jag följer mitt system. Om ni gillar mitt får ni gärna kopiera det, huvudsaken att ni jobbar systematiskt med era hästar, sa Dubbeldam med siktet inställt mot OS.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden