Sportnytt
3 maj 2016 07:53

Nya kvalregler på förslag

Ska det räcka med två starter för att räknas som en klass? Och måste ekipage kvala via felfria ritter för att få starta Lätt A/1,20-hoppningar? Det är några av de förslag som finns i nya TR, och som du kan lämna synpunkter på till och med den 16 maj.

Nya kvalregler på förslag
Ska det räcka med två starter för att det ska bli en klass? Och måste ekipage kvalificera sig för att hoppa Lätt A/1,20? Förslag som finns i nya TR - och som du kan ha en åsikt om.

Just nu ligger nya TR-förslag på Ridsportförbundets webbplats. Tanken är att alla intresserade kan få ta del av föreslagna ändringar och ge synpunkter på dessa. Nya TR ska gälla från 1/1 2017 och i två år framåt.

Som vanligt när TR skrivs om och bearbetas finns många förändringar av marginell betydelse. Det kan handla om tydligare skrivningar och ord som behöver tas bort/läggas till.

Men sedan finns också en del mer genomgripande förändringar på förslag. Som till exempel att det ska räcka med två starter för att det ska räknas som en giltig klass. Det här är en ändring som ligger i TR I, alltså gemensamma bestämmelser, och som därför berör samtliga grenar. Ett av målen är att få färre sammanslagningar.

En del av nyheterna gäller kvalificeringsbestämmelser. Till exempel ska Medelsvår B:4 inte gälla som kval till Medelsvår A i dressyr.

I hoppning vill man införa kval till Lätt A/1,20-hoppningar. För ponnyer ska det krävas tre felfria rundor i Lätt B/Lätt B+ för att få starta Lätt A, och det föreslås även motsvarande för att få starta Lätt A+ (tre felfria Lätt A). För stora hästar föreslås två felfria 1,10-hoppningar för att få starta 1,20, och två felfria 1,20 för att få starta 1,25.

En annan förändring inom hoppningen är att i Lätt C/1,00-hoppning får enbart bedömningar utan tid användas (A, A:Clear Round, A:Inverkan, två faser A/A).

Förslag till nytt TR för fälttävlan (TR IV) är ännu inte klart. Övriga finns på Ridsportförbundets webbplats, där man även kan lämna synpunkter på de föreslagna förändringarna. Passa på att vara med och påverka.

Läs mer här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden