Sportnytt
25 januari 2017 14:00

Dopning: Hårdare regler för hästar än för människor

Om skidåkare bedömdes lika hårt som tävlingshästar så skulle en stor del av skid-eliten åkt fast för dopning vid det här laget. Svenske veterinären Peter Kallings är kritisk till användandet av astmamedicin inom elitidrotten.

Dopning: Hårdare regler för hästar än för människor
Peter Kallings är starkt kritisk till hur astmapreparat används av idrottare och påpekar att ridsporten har nolltolerans.

Norske skidåkaren Martin Johnsrud Sundby blev i somras avstängd för dopning sedan han använt astmamedicinen Ventoline. Många astmamediciner är fria för idrottare att användas hur som helst, men just ventoline har ett gränsvärde. Överstiger koncentrationen i kroppen det så åker man fast för dopning. Det var det som hände med Martin Johnsrud Sundby. Han och hans landslagsläkare hävdar att de räknade fel på gränsvärdet, effekten av det blev att Johnsrud Sundby åkte fast.

Ventoline är en typ av medicin som också används på hästar. Vissa hästar kan, framförallt i dammiga stall, utveckla astmaliknande besvär. Mot det kan veterinären skriva ut bland andra Ventipulmin (klenbuterol) eller Ventoline (salbutamol) för veterinärt bruk. Men då blir det inget tävlande på minst två veckor. För Ventipulmin gäller 28 dagars karenstid inför tävling, för Ventoline är karenstiden 14 dagar.

Svenske veterinären Peter Kallings, dopningsspecialist för FEI, disputerade 1999 med en avhandling om effekter av bland annat klenbuterol på hästars prestation. Han är starkt kritisk till hur astmapreparat numera används bland elitidrottare. I en intervju med TT i dag säger han att:
”Inom hästsporten är det nolltolerans, därför har vi ett klart och tydligt reglemente”

Kallings betonar att forskning visat att vissa astmapreparat kan ha muskelbefrämjande effekter.
”Med tanke på att det kan ha en anabol effekt är det synnerligen tveksamt att längdskidåkare, även utan astma, får använda medlet som de gör” säger han till TT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden