Sportnytt
17 januari 2017 14:25

Heta Jerringvågen kan ge ridsporten en skjuts

En delad presskår rasar över gårdagens Jerringprisvinnare. På Svenska Ridsportförbundet däremot, hoppas man att mer publicitet ska ge fler medlemmar. Så blev det nämligen förra gången en ryttare vann folkets hjärtan och ett Jerringpris.


Heta Jerringvågen kan ge ridsporten en skjuts
Starka åsikter hördes efter att Jerringprisets vinnare utsågs - och det fångade Ridsports läsare. Fotomontage

Peder vann Jerringpriset i går och det officiella Sportsverige klövs för andra gången på fem år mitt itu med hjälp av klassisk mediedramaturgi. På ena sidan: ridsportens anhängare, allt från glada blåbärshoppare till landslagsryttare. På den andra – de som anser att både Jerringpris och ridsport borde avskaffas. Helst redan igår.
– Att Peder vann visar ju på kraften i ridsporten, kommenterar Lotta Amnestål, presschef på Svenska Ridsportförbundet som följt omröstningen och debatten som fortfarande pågår, inte minst i sociala medier.
Men hon är också lite självkritisk.
– Debatten som rasar visar att vi nog har en liten bit kvar att gå när det gäller att visa för allmänheten hur stor ridsporten är.

Visst har de kommit en bit på väg, menar hon. När Rolf Göran Bengtsson för fem år sedan stod för en liknande Jerring-skräll á 44,6% av rösterna var tongångarna i media ungefär desamma. Yrvakna sportkrönikörer ondgjorde sig över hästmänniskorna som haft mage att gå ihop i sociala medier och uppmana alla sina kompisar att också rösta, kanske flera gånger? Hästar förresten, sen när blev det okej att sporta med en häst, tycktes många av de mest överrumplade Jerring-bevakarna tycka, då som nu.

Möjligen är debatten något mindre polariserad den här gången. Kanske tack vare det faktum att Rolf-Göran Bengtsson vann inte bara hästfolkets hjärtan efter Jerringprissegern, utan också väckte en och annan ”traditionell” sportjournalists intresse efter det där lite för långa, direktsända segertalet på SVT 2012.  
– Vi har kommit en bit på väg, om man lyssnar på vissa delar av debatten i alla fall, säger Lotta Amnestål och fortsätter.
– Efter Rolf-Görans pris har jag en känsla av att vi fick mer sportslig uppmärksamhet. Det tror jag är en kombination av priset och de sportsliga framgångarna som följde. Vi tog ju till exempel ett EM brons i hoppning sommaren efter.


Svenska Ridsportförbundets Lotta Amnestål. Foto: Lottapictures

Har hon då någon förståelse för den vrede, eller ska vi kanske kalla den för grinig okunskap, som fortfarande gör gällande att Peder Fredricsson inte är en ”riktig” sporthjälte?
– Att jämföra idrotter och insatser, framgångar och motgångar, är ju lika svårt som att tävla i musik. Den ena stora bedriften gör ju inte den andra mindre, säger hon.

Möjligen ligger det också något i den gamla devisen att all publicitet är god publicitet. Förra året var andra året i rad som Svenska Ridsportförbundet ökade i medlemsantal. Även antalet anslutna föreningar ökade både 2014 och 2015. I sommar väntar EM på hemmaplan då Göteborg står som värd för ett av hästsportens största tävlingsarrangemang. Det återstår att se hur många svenska sportjournalister som hittar dit men suget efter hästar och ridning kommer förmodligen inte avta till dess.
– Vi får nog försöka förbereda våra ridskolor på ett ökat intresse för att börja rida, såklart hoppas vi också på ett större medieintresse på sikt, avslutar Lotta Amnestål.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden