Sportnytt
6 februari 2017 15:30
Ridsportplus

”Ryttarna måste vänja sig vid tillsägelser”

Disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark betonar överdomarens ansvar för hästhälsa och uppmanar fler att anmäla oegentligheter direkt på tävlingsplatsen.

”Ryttarna måste vänja sig vid tillsägelser”
Disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Domare och överdomare måste reagera när de ser att ryttarna hanterar hästar illa på tävlingar, och ryttarna måste inse att detta görs för deras och sportens skull. Det säger disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark, som föreläste på Svenska Ridsportförbundets tävlingskonferensen nyligen.

    Skadade hästar förekommer på tävling
    Hästar med såriga mungipor, sporrmärken och andra skador är inte vanliga på svenska tävlingsplatser, men de förekommer. Bilder på såriga hästar och filmer på oönskat beteende visades upp på tävlingskonferensen.

    Kan tolkas väldigt olika
    – Vi vet att människor fotograferar och filmar på tävling, och dessa ögonblicksbilder kan sedan tolkas väldigt olika av olika personer, säger advokaten Cecilia Tholse Rogmark som är ordförande i Ridsportförbundets disciplinnämnd samt själv ryttare och överdomare.

    Måste se utifrån
    Hon beklagar att en del väljer att filma och fota i stället för att säga till överdomaren, eller stewarden om det är internationella tävlingar. Därmed blir det än viktigare att överdomare är synliga och aktiva på tävlingsplatsen.
    – Ryttarna måste vänja sig vid att få tillsägelser utan att bli arga. Vi kan inte bara utgå från hur vi själva inom sporten bedömer hanteringen av hästen, utan hur detta uppfattas av andra.

    Vill se fler gula kort
    Cecilia Tholse Rogmark är medveten om att detta är svåra frågor att ta i på tävlingsplatsen.
    – Det är känsliga frågor, men överdomarna måste ingripa när de ser överträdelser, och dessutom använda sig av de gula korten. Det delas fortfarande ut väldigt få gula kort i dressyren och det beror troligen på att många nöjer sig med en muntlig tillsägelse. Om överdomare hanterar färdigt frågorna på tävlingsplatsen bör det bli färre fall att pröva hos disciplinnämnden.

    Sverige som föregångsland
    Diskussionen på tävlingskonferensen i mitten av januari handlade också om hur Sverige kan fortsätta gå före när det gäller djurskydd.
    – Vi behöver sätta fokus på sådant som underlag, utrustning, bedömningar, stall och framridning. Är de utformade på bästa sätt om man utgår från hästens bästa?
    – Man kan också fundera på vad tävlingsveterinären ska göra. Kanske det vore bra om de kontrollerade nosgrimmor eller fanns vid framridningen och inte bara genomförde hästbesiktningen, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden