Sportnytt
30 mars 2017 09:10

Finallottningen klar – strålande startnummer för Henrik

Det drar ihop sig mot världscupfinalen och nu är lottningen avklarad för både hopp- och dressyrekipagen. En laddad Henrik som fick ett strålande startnummer berättar mer om hur Mary Lou känns och att han har lagt Paris-incidenten bakom sig.

Finallottningen klar – strålande startnummer för Henrik
Henrik von Eckermann och Mary Lou inför sina 90 sekunders träning på banan.

Efter att samtliga hopphästar, inklusive svenskhoppet Mary Lou 194, klarat veterinärkontrollen var det dags för de 16 dressyrhästarna. Även de klarade inspektionen galant (se dressyrekipagen under vetchecken hos Dressage-news).

Uppvärmning avklarad
Dressyrhästarnas familarization på banan betades av i grupper om två–tre ekipage under förmiddagen på onsdagen lokal tid.


Världsrankingens etta värmde upp och startar sist i Grand Prix. Foto: Haide Westring

På eftermiddagen var det dags för hopphästarna att inta banan med 1,40-hinder. Ekipagen fick 90 sekunder på sig och en nöjd Henrik visar glatt upp några av Mary Lous språng.

Onsdagens sista stora evenemang var lottningen, som ägde rum på Henry Doorly Zoo. I Grand Prix-dressyren startar världsettan Isabell Werth sist. Nordens enda bidrag, Mai Tofte Olesen, går ut som nummer sju.

Näst sist ut
Lottningen sköttes av hemmaryttarna Laura Kraut och Karl Cook, som inte minst ordnade ett lysande startnummer till Henrik von Eckermann, som går ut näst sist i den första klassen på 1,50. Ett sådant startnummer går särskilt inte av för hackor när det är bedömning C som gäller där varje nedslag ger fyra sekunder tidstillägg. Snabbast tid vinner och skaffar sig bäst utgångsläge inför resten av finalen.

Innan lottningen berättade Henrik för Ridsport att han förstås hoppades på ett bra startnummer. Tack vare sin slutplacering i västeuropeiska ligan var Henrik garanterad ett hyfsat sådant.
– Sämsta möjliga startnumret hade varit nummer 25 den här gången. Innan har jag kommit in lite på ett bananskal, men det här året är förutsättningarna annorlunda. Att gå ut i början är ju alltid lurigt, men nu kommer jag ha en annan överblick när det är dags.

”Det som har hänt har hänt”
Sista tävlingen före världscupfinalen var som bekant Paris, där olyckan med en trasig stigbygel inträffade. Henrik berättade då hur han var orolig för Mary Lou och hur hon skulle påverkas, men efter att ha hoppat henne två gånger kände han sig lugn.
– Första gången hoppade jag jättelågt, en banan på någon meters höjd. Vi tog tid på oss och jag kände ingenting.

Hur påverkar det som hände dig?

– Det som har hänt har hänt. Jag lägger inte en sekund på att tänka på det nu – det går inte att ändra på i alla fall.

Hur känns Mary Lou annars?

– Hon har gjort allt med första flygresan suveränt bra och är stencool här. Jag har ridit henne två gånger om dagen och hon känns så bra hon kan göra. Nu ska det bli kul att få komma igång på allvar.

Har du satt upp något mål?

– Nej, det enda målet jag har är att ta tag i dag för dag. Första klassen är lite kritisk och det beror på hur banbyggaren har byggt. Jag vill gärna ha en bana där jag kan galoppera på mer framåt snarare än en bana där det blir mycket hoppa snett och mycket svängar.

Hur är känslan annars?

– Mary Lou är i toppform och jag har alla förutsättningar att lyckas. Det gäller bara att förvalta det på bästa sätt – jag har inget att skylla på, haha…


Svenskhoppen på gång i Omaha. Foto: Haide Westring

Lottad startordning dressyr
Lottad startordning hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden