Sportnytt
28 mars 2017 11:10

Ordningen återställd efter falskt alarm i Omaha

Ett tveksamt blodprov på en av de europeiska hästarna skapade viss dramatik under upptakten till världscupfinalen i Omaha. Ny provtagning förlängde karantänen och de amerikanska hästarna fick vänta innan de fick komma in på anläggningen.

Ordningen återställd efter falskt alarm i Omaha
Det första resultatet ledde till förlängd karantän. (Arkivbild tagen i annat sammanhang.) Foto: Roland Thunholm

De europeiska hästarna kom till finalanläggningen i Omaha i lördags och noggranna rutiner tillämpas förstås. Blodprov togs redan innan avfärd och på plats i USA väntade nya blodprov. En av de europeiska hästarnas blodprov visade ett avvikande resultat som gjorde att United States Department of Agriculture gav order om nytt prov. Under tiden fortsatte de europeiska hästarnas karantän.

”Även om hästen hade testats negativt innan boarding, precis som den hade tidigare i mars, agerade USDA för att säkerställa absolut säkerhet för alla hästar och fortsatte karantänen” skriver arrangören i ett uttalande.

Under tiden hann de amerikanska hästarna, som inte behöver stå i karantän, anlända på måndagen och de fick hållas utanför anläggningen ett extra tag medan svaret inväntades.  Dressage-news berättar att de väntande amerikanska hästarna och teamen försågs med gott om hö, vatten och fika i väntan på beskedet.

Provet kördes till laboratoriet i Iowa under lördagsnatten och i går kom svaret. Dessbättre visade sig prov nummer två vara negativt och ordningen var återställd. Karantänen lyftes 20.20 svensk tid i går kväll och uppladdningen mot världscupfinalen kunde åter ta vid enligt planen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden