Sportnytt
6 april 2017 10:29
Ridsportplus

Arga brevet från ridsportprofiler utreds

En månad efter attacken från sju tunga tävlingsarrangörer pågår Ridsportförbundets utredning fortfarande kring regelverket vid tävlingar. “Vi har talat om för förbundet att det är olagligt att begränsa konkurrensen, men har bemötts med en arrogans som är uppseendeväckande”, säger Jana Wannius.

Arga brevet från ridsportprofiler utreds
Sedan brevet anlände från arrangörerna har Ridsportförbundet satt i gång en egen översyn, där jurister granskar regelverket. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var i början av mars som Jana Wannius, Lisen Bratt Fredricson och fem andra profiler i svensk ridsport anklagade Ridsportförbundet för att bryta mot lagen när de förhindrar konkurrens när de stoppar serier, som till exempel Sveland Cup.

    Undertecknarna menar att förbundet sitter på dubbla stolar.  ”Hur otroligt det än kan låta anordnar förbundet själv egna serier med finaler på sina egna nationella tävlingar där de har stora egna ekonomiska intressen. Och stoppar sina egna medlemsföreningar att ordna motsvarande, allt med stöd i tävlingsreglementet”, skriver de sju arrangörerna i brevet.

    – Vi har talat om för förbundet att det är olagligt att begränsa konkurrensen, men har bemötts med en arrogans som är uppseendeväckande, säger Jana Wannius, vd för Falsterbo Horse Show.

    Lutar sig mot utredning
    Undertecknarna stöder sig på en utredning som Vladimir Bastidas Venegas, docent i Europarätt och jur dr vid Uppsala Universitet, har gjort.

    Venegas skriver att det är uppenbart att SvRF konkurrerar med sina medlemmar på marknaden för anordnandet av ridsporttävlingar: ”De konkurrerar med varandra genom försäljningsintäkter, ingåendet av sponsoravtal, erbjudandet av reklamplatser för företag och all annan ekonomisk verksamhet som kan hänföras till anordnandet av tävlingarna.”

    – Vi ska självklart fundera över om det finns några problem. Vi har inga ambitioner att hindra någon från att ordna tävlingar, sade Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster när brevet kommit.

    – Om brevskrivarna har väl underbyggda synpunkter måste vi ta dem till oss, men vår uppfattning är att vårt regelverk inte är lagstridigt.

    Konkurrensverket håller koll
    Brevskrivarna tar också upp det faktum att Svenska Ridsportförbundet begär rättigheterna till alla tevesändningar från ridsportens tävlingar.

    Ridsportförbundet svarar att detta endast är en avtalsteknisk lösning, och att medierättigheterna i praktiken alltid överlåtits till arrangör eller huvudmännen för olika serier utan ersättning till förbundet.

    Sedan brevet anlände har Ridsportförbundet satt i gång en egen översyn, där jurister granskar regelverket. Den granskningen är ännu inte klar.

    Konkurrensverket har också ögonen på Ridsportförbundet.
    – Det kan bli aktuellt att undersöka detta vidare. När flera stora tävlingsarrangörer reagerar så här är det en stark indikation på ett problem, säger Angelo Skog, jurist på Konkurrensverket.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden