Sportnytt
25 april 2017 11:41
Ridsportplus

Kontroll av nosgrimmor uppskattat inslag på tävling

På central nivå diskuteras hårdare regelverk kring nosgrimmor. Ute på tävlingsplatserna genomförs redan en hel del kontroller. ”Det är vårt jobb”, säger överdomaren.

Kontroll av nosgrimmor uppskattat inslag på tävling
Ute på tävlingsplatserna genomförs redan en hel del kontroller av nosgrimmor. (Fotot på bilden är taget vid en annan tävling än de som nämns i texten)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I mars hade Essunga RF en dressyrtävling där huvudöverdomaren Carina Andersson och de andra överdomarna Christina Andersson och Johanna Näshammar kontrollerade nästan alla ekipage.

    – Jag är utbildad av Christel Wiberg, och vi har fått de direktiven, säger Carina Andersson. Det är vårt jobb att kontrollera utrustning och hästvälfärd.
    – Christel Wiberg är en bra domarutbildare, fortsätter Carina, hon har ett stort engagemang och är tydlig med att vi måste arbeta med dessa nya riktlinjer från förbundet.

    Mycket av överdomarens arbete görs före tävling, sedan stämmer hon av med tävlingsledaren före första start.

    Följer FEI:s riktlinjer
    Själva kontrollen gör hon direkt efter avslutad ritt. Hon börjar med att ta på nya engångshandskar i plast på båda händerna, samtidigt som hon förklarar för ryttaren vad hon ska göra och att hon använder handskar för att inte sprida smittor. Sedan känner hon på sporrarna och kontrollerar hästens sidor vid skänkelläget. Efter det känner hon på tyglar och nosgrimma.

    – Vi går enligt FEI:s riktlinjer som säger att det ska gå in ett finger mellan nosgrimma och nosrygg.

    Carina Andersson är tveksam till att använda ett mätinstrument, hon är rädd för att det skulle kunna skada hästen – vilket även Christel Wiberg har sagt på utbildningen. Hon tycker att det fungerar bra att känna med fingret. 

    Efter nosgrimmekontrollen kontrollerar hon betsling och mun och mungipor för att se att allt är som det ska även där.

    – Sedan brukar det vara lagom att ta en sväng runt framridningen och parkeringen innan det är dags att kontrollera nästa ekipage.

    Ser sällan fel
    Carina Andersson arbetar främst som överdomare på dressyrtävlingar med lägre klasser, upp till Msv C. Där ser hon väldigt sällan problem med fel anpassad eller för hårt spänd utrustning.
    – Jag upplever att de flesta ryttare lyssnar på sina hästar och gör det som är bra för dem. Jag blir så glad när jag ser det.

    De flesta ryttare är enligt Carina Andersson trevliga och uppskattar kontrollerna, det finns en stor förståelse bland dem för att det här behöver göras. Det gör det lätt och trevligt att vara överdomare.
    – Någon ryttare har till och med sagt att det blir lite stortävlingskänsla av detta, vi gör ju samma kontroll som på stora internationella tävlingar.

    Uppskattat av ryttarna
    Även på Strömsholms vårdressyr kontrollerade överdomaren Cerrie Hedin alla ekipage i ett par klasser och stickprov i övriga. Hon upplever att även ryttare på nationell nivå sköter sig väldigt bra när det gäller nosgrimmor.

    – Det var två eller tre som jag fick säga till att de borde lätta lite, berättar hon. Men även där kunde jag få in två fingrar över nosryggen, men det var lite trångt. Och då har jag rejäla händer!

    Cerrie Hedin konstaterar även hon att kontrollerna generellt sett är uppskattade av ryttarna och att till och med hon som överdomare får beröm av ryttarna på plats.
    – Egentligen är det inte så konstigt. Man blir ju överdomare för att man månar om hästarnas välfärd. Och det gör de flesta ryttarna också.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 13 april 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden